Prof. Ioan Seni, președinte de onoare ASTRA Năsăud: Breviarul activităților din luna iulie 2024
4 iulie – Lumea întreagă admiră cum americanii își serbează Ziua națională. Și românii apreciază superioritatea acestei civilizații, admirând funcționalitatea unui sistem politic doar cu două partide. Democrat și Republican, punând accent pe responsabilitate. O întrebare rămâne însă fără răspuns: Unde sunt aztecii, maiașii, incașii, toltecii etc, cei care au populat vatra civilizației americane de astăzi. Grecii, evreii, egiptenii antici există și astăzi... Nu?
4 iulie – La Prundu Bârgăului, într-un anturaj select, col. r. Gheorghe Tanco – președinte al Societății Cultul Eroilor Bistrița-Năsăud, membru al ASTREI năsăudene își lansa volumul Rezistența anticomunistă în uniformă, scos la Editura Prospexi, Dorohoi, 2024, circa 510 pag. volum în care a surprins drama unor militari din Prundu Bârgăului care au organizat un Comitet al rezistenței anticomuniste în unitatea militară Regimentul 225 Artilerie. Soarta acestui Comitet a fost tragică pentrucă toți cei 14 anticomuniști au fost descoperiți, cercetați, judecați și condamnați la moarte sau ani grei de pușcărie, iar liderul lor – ltn. Teodor Mărgineanu, lichidat, așa cum a fost lichidată toată elita românească în perioada 1944-1964, iar astăzi, în lipsa elitelor, improvizăm un regim politic pur românesc! Felicitări autorului pentru curaj, implicare și reușita cercetării până în cele mai mici amănunte ale acestui caz, un simbol concludent al rezistenței anticomuniste. O carte document care ar trebui premiată de autorități pentru curajul de a reflecta adevărul.
9 iulie. Lumea întreagă a fost atentă la summitul de la Washington, mai cu seamă românii, care-și doreau măsuri concrete de protecție în fața unui agresor estic care pune și astăzi în pericol statul vecin, Ucraina. România contează pe ajutorul celor 32 de state, membre ale NATO.
23 iulie. Balul ASTREI năsăudene, ediția I, organizat de președinta Cercului ASTRA oraș - D-na Claudia Talpoș, a întrunit peste 150 de persoane, majoritatea din Năsăud, dar și din Bistrița, Dej, Timișoara, Sângeorz Băi, Beclean, Salva, Ilva Mare, Ilva Mică, Maieru, Nepos, Rebrișoara, Chiuza, Telciu, Romuli.., care s-au înveselit și au fost atenți la mesajele transmise de președintele Ioan Boțan, primarul Dorin Vlașin care avertiza că fără ASTRA cultura orașului ar fi mult prea săracă, subprefectul Ioan Zăgrean care a oferit ASTREI năsăudene o Diplomă de Onoare, directorul Ionela Bidică, vicepreședintele Macedon Tofeni, care trăia bucuria premierii romanului său „Nora”, ca fiind „Romanul anului 2023”, evaluat de presa din Timișoara. Mircea Daroși care îndemna la fapte, fără de care ASTRA nu poate exista. Au mai reținut atenția Ica Tomi – sosită din Spania, exprimarul D-tru Mureșan – membru al ASTREI din 1990, Cornelia Bodescu – care a încântat asistența cu romanțe, Dr. Ana Gabriela Seni care și-a demonstrat talentul de cântăreț popular. Fiecare pereche a primit Diploma de participare... Felicitări Doamnelor Claudia Talpoș și Iulia Dragu – organizatoare și prezentatoare a evenimentului, care au demonstrat ce înseamnă un lucru bine organizat, bine reușit. Muzica și dansul, meniul apetisant au fost în deplină concordanță cu buna dispoziție...
24 iulie Vicepreședintele Desp. ASTRA Năsăud – Macedon Tofeni, însoțit de scriitorii timișoreni: Daniel Luca – directorul editurii Castrum de Thymes, fiul acestuia Vlad-Laurențiu Luca și Nicolae Toma, directorul ziarului Revoluționarul, au purces împreună pe Valea Gersei, pe urmele romanului „O mie și una de dimineți – Nora”, până la locul unde s-a petrecut cea mai mare parte a descrierilor din carte; au văzut tablourile de mari dimensiuni prezentate în volumul de poezie și pictură „Rătăcind printre gânduri”, ambele cărți editate de editura timișoreană. Împreună au ajuns la poetul Grigore Silviu Guzu la Poiana Ilvei, la cabana acestuia de pe Valea Strugarului. Au gustat preparatele soției poetului – Mărioara Guzu și au ascultat recitalul de poezii al poetului Silviu Guzu. S-a mulțumit scriitorilor timișoreni pentru diploma Premiul „Romanul anului 2023” - cartea „O mie și una de dimineți – Nora”, premiu acordat de către publicațiile timișorene: Ziarul „Revoluționarul”, Periodicul „Talpa Țării” și Revista literară „Thymes”.
25 iulie Pleacă spre veșnicie ec. Floarea Pleș (1936-2024) - președinta ASTREI oraș Năsăud (2012-2024), lăsând în urma ei astriști care i-au apreciat mult reușitele: 1. Avea dorința de a-i uni pe oamenii capabili în asociațiunea ASTRA pentru ca aceștia să-și folosească talentul și energia în folosul comunității locale, în folosul țării; 2. Promova dragostea pentru valorile trainice ale națiunii române, ale ținutului năsăudean – aspecte prin care avea succes la publicul de toate vârstele, încurajându-i deseori pe cei timizi sau neîncrezători în forțele lor; 3. În relațiile cu publicul își etala sensibilitatea, delicatețea, omenia, răbdarea de a-i asculta și înțelege pe toți, de a fi alături de bucuriile sau suferințele lor, înțelegând că toate acestea fac parte din destinul ei; 4. A fost prietena tuturor, de aceea toate activitățile sale promovate prin ASTRA au avut succesul scontat. Fondul personal „Floarea Pleș”, ce-l vor înființa ASTRA și familia sa la Arhivele Statului Bistrița-Năsăud va oglindi pe larg și amănunțit prin ce strategii sau tactici D-na ec. Floarea Pleș a reușit să se afirme în succesele astriste pe care le-a demonstrat. Vorba lui Napoleon Bonaparte: „Dacă vrei ca un lucru să fie făcut bine, fă-l tu”. Felicitări, D-na Floarea Pleș. Astriștii nu te vor uita niciodată. Drum lin spre aștrii veșniciei…
29 iulie – Ziua Imnului Național coincidea cu ziua în care tânărul român, David Popovici câștiga la Olimpiada din Paris, Medalia de aur, făcând ca Drapelul și Imnul României să ajungă în atenția întregii lumi. Pentru o clipă România a fost Centrul Pământului. Astriștii năsăudeni s-au întrunit la Sediul ASTREI unde au sărbătorit evenimentul prin evocări – Ioan Boțan, Ionela Bidică, prin versuri propri dedicate evenimentului – Ioana Lăpușneanu, Floarea Morar, prin declamări din poezia clasică – Ioan Mititean, Vișu Vaida și Ștefan Ghioc, care a recitat din Ioan Alexandru, pe fond muzical Dumitru Fărcaș. Redactorul șef Mircea Daroși a prezentat nr 23 al revistei ASTRA Năsăudeană – revistă care reflectă activitatea ASTREI năsăudene. În încheiere, președinta Claudia Talpoș, vicepreședintele Macedon Tofeni și președintele Ioan Boțan au prezentat noi proiecte ale ASTREI locale pentru săptămânile următoare.
30 iulie – De Ziua prieteniei președinta ASTREI oraș Claudia Talpoș se pensiona, încheind cei 44 de ani în câmpul muncii, prilej cu care își ia rămas bun de la foști colegi, anunțându-i totodată, prin postul de televiziune Sângeorz TV că va continua să fie o prezență vie în activitatea astristă și obștească, în folosul comunității locale și nu numai. Noua președintă a ASTREI oraș Năsăud D-na Claudia Talpoș este convinsă de un adevăr: „Lucrurile mărețe se obțín încet. Dar nu obți nimic dacă stai pe loc.” ( Zig Zigler). De aceea, prima grijă a Domniei Sale este Programul activităților astriste la nivel de oraș, activități care să vină în întâmpinarea dorințelor coorășenilor noștri, indiferent de vârstă sau stare socială. Gânduri bune… Succes.
Prof. Ioan Seni, președinte de onoare ASTRA Năsăud.
Comentarii
Oameni deosebiți, fapte deosebite, spre folosul comunității, a menținerii unui spirit de colaborare și ajutor, a nu da uitării trecutul, prezentul și ...
Răspunsul îl în parte dă excelentul film Apocalypto al lui Mel Gibson. Întrebarea însă poate fi extinsă, pentru Transilvania cel puțin: Unde sunt agatârșii, dacii, pecenegii, cumanii? Sașii, maghiarii, egiptenii antici există și astăzi, cei din urmă sub numele de gipsy… Nu?
Adaugă comentariu nou