PROFESORUL ANDREI MARGA, DIN NOU LA BISTRIŢA
Prof. dr. Andrei Marga, fost ministru al învăţămîntului, şi nu unul oarecare ci un al doilea Spiru Haret, în prezent rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi preşedintele Consiliului academic al aceleiaşi universităţi clujene, nu ar mai avea nevoie de alte prezentări, dacă viteza şi multitudinea activităţilor sale de propagare şi actualizare a ideilor filozofiei moderne şi postmoderne, materializate în valoroase articole şi numeroase cărţi, nu ar conduce spre o meteorologie editorială greu de urmărit.
La sfârşitul săptămânii trecute profesorul Andrei Marga a fost, din nou, oaspete la Bistriţa, participând la o primă conferinţă internaţională desfăşurată la Extensia Bistriţa a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi la Uniunea Artiştilor Plastici, la Galeria "Arcade 24" (Su Gălete), din municipiu, unde a avut loc lansarea recentei sale cărţi, “Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger", apărută la prestigioasa editură clujeană "Eikon", condusă de George Vasile Dâncu, în foarte bune condiţii tehnice, cu o copertă realizată de Mihai – Vlad Guţă, după o imagine a pontifului efectuată după PHOTOLAND / CORBIS IMAGES / ALESSANDRA BENEDETTI.
Cartea profesorului Marga are 368 de pagini şi este riguros structurată, cu o introducere în cuprinsul monografiei, o notă biografică a Papei Benedict al XVI-lea, fostul Cardinal Joseph Alois Ratzinger, numeroase şi variate capitole, conţinând o analiză a gândirii si teologiei Sfântului Parinte, o încheiere, un Summary, Surse şi o bibliografie selectivă din opera lui Joseph Ratzinger, precum şi un scurt curriculum al autorului.
La prezentarea de la Bistriţa a cărţii au vorbit, aplicat despre aceasta, prof. dr. Vasile Muscă, de la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, care a prezentat volumul din punct de vedere filozofic, arătând mai întâi faptul că în scrierile prof. Andrei Marga s-a produs o cotitură către teologie, explicând acest lucru prin preocuparea sa pentru marile probleme, pe zi ce trece tot mai grave, ale omenirii ce a păşit în era globalizarii, cărora le caută şi doreşte să le ofere soluţii viabile. Poetul Ion Mureşan a prezentat cartea dinn punctul de vedere al filologului, iar lect. dr. Alexandru Uiuiu, din nou prin prisma filozofului modern. În viziunea tuturor vorbitorilor, opera marelui teolog Joseph Ratzinger - Papa Benedict al XVI-lea, este de certă valoare, bine prinsă într-o documentată şi structurată sinteză de către profesorul Andrei Marga.
În cuvântul său, Andrei Marga, s-a referit la unele aspecte ale operei imense a lui Joseph Ratzinger, care depăşeşte cincizeci de volume, tratate sintetic în recenta sa carte, dar a trecut şi la analize aplicate, asupra celor mai importante fenomene contemporane, în viziunea teologului de la Vatican, depăşind chiar ideile tratate în lucrare, într-un avans ce parcă ar putea constitui un următor volum.
La conferiţa de la Extensia Bistriţa a Universităţii "Babeş-Bolyai", prof. dr. Andrei Marga a vorbit despre "Guvernanţă şi leadership", prezentând o scurtă dar substanţială sinteză a evoluţiei sistemelor de guvernare şi conducere, până în prezent, subliniind aspectele pozitive, dar sesizând prezenţa şi a celor negative, din păcate apărute şi în ţara noastră, în probleme de mare importanţă, cum sunt măsurile anticriză şi democraţia veritabilă, pentru care ar exista soluţii.
Adaugă comentariu nou