LANSARI DE CARTE LA BISTRIŢA
ANDREI MARGA: “ABSOLUTUL ASTĂZI.
TEOLOGIA ŞI FILOSOFIA LUI JOSEPH RATZINGER"
La sfârşitul lunii trecute profesorul Andrei Marga, fost ministru al învăţământului, şi nu unul oarecare ci un al doilea Spiru Haret, în prezent rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi preşedintele Consiliului academic al aceleiaşi universităţi clujene, a fost prezent la Bistriţa, la Galeria "Arcade 24" (Su Gălete), unde a avut loc lansarea recentei sale cărţi, “Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger", apărută la prestigioasa editură clujeană "Eikon", condusă de George Vasile Dâncu.
Cartea profesorului Marga are 368 de pagini şi este riguros structurată, cu o introducere în cuprinsul monografiei, o notă biografică a Papei Benedict al XVI-lea, fostul Cardinal Joseph Alois Ratzinger, numeroase şi variate capitole, conţinând o analiză a gândirii si teologiei Sfântului Parinte, o încheiere, un Summary, Surse şi o bibliografie selectivă din opera lui Joseph Ratzinger, precum şi un scurt curriculum al autorului.
La prezentarea de la Bistriţa a cărţii au vorbit, aplicat despre aceasta, prof. dr.Vasile Muscă, de la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB, care a prezentat volumul din punct de vedere filozofic, arătând mai întâi faptul că în scrierile prof. Andrei Marga s-a produs o cotitură către teologie, explicând acest lucru prin preocuparea sa pentru marile probleme, pe zi ce trece tot mai grave, ale omenirii ce a păşit în era globalizarii, cărora le caută şi doreşte să le ofere soluţii viabile. Poetul Ion Mureşan a prezentat cartea dinn punctul de vedere al filologului, iar lect. dr. Alexandru Uiuiu, din nou prin prisma filozofului modern.
În cuvântul său, Andrei Marga, s-a referit la unele aspecte ale operei imense a lui Joseph Ratzinger, care depăşeşte cincizeci de volume, tratate sintetic în recenta sa carte, dar a trecut şi la analize aplicate, asupra celor mai importante fenomene contemporane, în viziunea teologului de la Vatican, depăşind chiar ideile tratate în lucrare, într-un avans ce parcă ar putea constitui un următor volum.
Niculae Vrăsmaş
VARUJAN VOZGANIAN: “CARTEA ŞOAPTELOR”
Sâmbătă 10 aprilie 2010, la ora 12, Casa Cărţii "N. Steinhardt" din Bistriţa, având ca amfitrion pe scriitorul Virgil Raţiu, a găzduit lansarea "Cărţii şoaptelor", apărută la Editura "Polirom" Iaşi, în 2008, sub semnătura lui Varujan Vosganian, absolvent al Facultăţii de Comerţ a Academiei Studii Economice şi a Faculăţii de Matematică a Universităţii Bucureşti, scriitor, conferenţiar universitar, doctor în economie, fost ministru de finanţe, preşedinte al Uniunii Armenilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, dar şi un important şi consecvent politician liberal, în prezent senator de Iaşi.
Despre carte şi mai ales despre autorul ei au vorbit scriitorul Virgil Raţiu, Dorin Dobra, Alexandru Uiuiu şi Mircea Oliv, ultimul începându-şi discursul său prin exprimarea unei deosebite tristeţi, legate de tragicul accident petrecut la Smolensk în chiar ziua lansării de carte, când Polonia a suferit o a doua decapitare a elitelor, în pădurea de la Katyn. A fost un moment crucial al întâlnirii, reluat mai târziu şi de către Varujan Vozganian, vorbitor de prim rang, care a ţinut un discurs extrem de interesant, privind istoria culturală a armenilor, afirmând despre "Cartea şoaptelor" că reprezintă mai mult decât biografia sa, şi anume, un dialog al său cu cei care nu mai sunt, eroii morţi, ale căror suflete nu se liniştesc, care au făurit istoria poporului armean, trecut prin grele suferinţe cauzate de marile imperii, ale ruşilor şi turcilor, la fel ca românii care s-au jertfit în nenorocirile de care se simte şi el profund legat.
"Cartea şoaptelor" este o saga pentru armeni, la fel ca “Veneticii” lui Ion Lazu - o sagă pentru basarabeni, dar se pare că ar trebui scrisă şi una a românilor.
Niculae Vrăsmaş
Adaugă comentariu nou