Proiect „Municipalități mici împotriva Euroscepticismului”

 

Comunicat de presă

Proiect „Municipalități mici împotriva Euroscepticismului”

Primăria Municipiului Bistriţa este partener în cadrul proiectului  iniţiat în anul 2017   de către organizația non-profit -Lokalna akcijska grupa “Prigorje-Zagorje” din Croația (LAG Prizag). “SmallMunicipalitiesagains Euroscepticism”- SMUG-EU (Municipalități mici împotriva Eurocepticismului), este un proiect care se desfăşoarăîn perioada 01.09.2017 – 31.03.2019, finanţatde către Comisia Europeană prin Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură, în cadrul Programului European “Europa pentru Cetăţeni”(https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens_en),Componenta 2 – Angajament democratic şi participare civică, Măsura 2.2. Reţele de Oraşe.

Proiectul este implementat de 15 parteneri din 9 ţări europene, respectiv: Croația, Macedonia, România, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Letonia, SerbiașiPortugalia.

Obiectivele proiectului SMUG-EU sunt următoarele:

• Analizarea euroscepticismului din punctul de vedere al cetățenilor;

• Exprimarea opiniilor cetățenilor referitoare la Uniunea Europeană și viitorul Uniunii Europene, prin dezbateri publice;

•Sublinierea efectelor pozitive și/sau negative ale aderării la Uniunea Europeană, proiectele europene și succesul acestora, problemele apărute și interacțiunea cu societatea și instituțiile civile;

•Crearea prin dezbateri publice a unui cadru optim pentru discuții și aflarea răspunsurilor referitoare la euroscepticism (motive, amenințări,factorii care duc la apariția euroscepticismului, bune practici etc);

•Promovarea cetățeniei europene active și creșterea gradului de conștientizare privind importanța valorilor Uniunii Europene.

Proiectul a cuprins 6 evenimente principale, din care 4 dezbateri publice, desfășurate în: Portugalia, Macedonia,România şi Slovenia.Prin acest proiect s-au conturat răspunsurile la o serie de întrebări pe tema euroscepticismului care  vor fi diseminate atât la nivel local, național cât și la nivelul instituțiilor europene.

Ce este Euroscepticismul?- Definiția general acceptată este “opoziția și neîncrederea  față de procesul de integrare Europeană” (Taggart, 1998).

Care sunt factorii determinanți? - Lipsa de cunoștințe privind Uniunea Europeană, atât în țările membre cât și în țările non membre ale Uniunii Europene, inegalitatea în ceea ce privește nivelul de trai, salariile etc. la nivelul țărilor Uniunii Europene, media, criza migranților, criza economică și lipsa solidarității în timp de criză.

Există un grup anume de cetățeni cu tendințe eurosceptice? Există o diferență în acest sens între țările membre și non-membre ale Uniunii Europene? - Țările mai puțin dezvoltate și cele care au mai puțină experiență și cunoștințe tind să fie mai sceptice. Pe de altă parte, generația tânără este mult mai pozitivă în ceea ce privește Uniunea Europeană. În ciuda părerilor negative, prin intermediul tinerei generații, euro optimismul este promovat din ce în ce mai mult și cetățenii devin mai pozitivi și mai informați despre Uniunea Europeană.

Cum influențează Euroscepticismul comunitatea locală? -Are o influență negativă, scepticii nu accesează fonduri Europene, ceea ce duce la lipsa dezvoltării comunității locale.

Cum percep cetățenii Uniunea Europeană? - Uniunea Europeană este puternică, dar ca și concept politic. Instituțiile trebuie să fie mai aproape de cetățeni. De cele mai multe ori identitatea națională primează identității Uniunii Europene. De aceea aceasta trebuie cultivată încă de la o vârstă fragedă.

Cum putem rezolva această problemă? - Cetățenii trebuie să vadă beneficiile Uniunii Europene. Oamenii politici trebuie să se implice și să interacționeze mai mult cu cetățenii. Cetățenii trebuie să depună mai mult efort și să crească gradul de implicare la nivel decizional. 

O campanie pozitivă media atât la nivel local cât și la nivel european poate crea o societate mai bună, mai optimistă și mai unită.

Euroscepticismul poate să se transforme în ceva pozitiv? Să îmbunătățească calitatea vieții la nivelul municipalităților mici? - Avem nevoie atât de „Euro optimism” cât și de „Euro criticism”. Pentru a avea o Uniune Europeană mai puternică trebuie să fim critici față de reglementările mai puțin benefice pentru a putea aduce îmbunătățiri.  Toate aceste răspunsuri constituie linii directoare,care vor fi transmise europarlamentarilor din țările parteneresub forma unei broșuri,în vederea influențării politicilor Uniunii Europene, pentru asigurarea unui viitor European comun mai bun.Informații suplimentare legate de proiect puteți găsi pe site-ul www.smug-eu.eu sau vă pot fi oferite de către Direcția Integrare Europeană din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița, tel. 0263/223923-195, www.primariabistrita.ro

Uniunea Europeană este necesară pentru asigurarea unui climat de pace și

 a unui standard de viață ridicat.

HAIDEȚI SĂ O PREȚUIM!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5