Proiectul eTwinning GOAL- Green Options Advance Life, la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.3 Bistriţa
Una din problemele grave la nivel global este deteriorarea mediului înconjurător. Educația ecologică face parte din programele UNESCO și se poate realiza prin infuzia de elemente noi în conținuturi tradiționale.
Ca profesor în învățământul preșcolar acord, la grupa mea, o atenție deosebită educației ecologice și caut, în fiecare an școlar, să organizez și să desfășor activități diverse de formare și dezvoltare a capacităților copiilor de explorare-investigare, selectare-folosire-refolosire pentru cunoașterea și protecția mediului înconjurător.
Abordarea educației ecologice în grădiniță prezintă anumite particularități metodologice, scopul principal fiind acela de a oferi fiecărui preșcolar posibilitatea de a manifesta o atitudine responsabilă, personală, față de mediul înconjurător. Toate aspectele noi stârnesc curiozitatea copiilor, fapt ce se manifestă prin multiplele întrebări pe care le pun. Este necesar ca, încă din perioada preșcolară, copiii să cunoască natura și să înțeleagă legile care o guvernează, deoarece este și necesară, dar și posibilă formarea unei atitudini ecologice la această vârstă.
Proiectul eTwinning la care a participat grupa mare A ȋn calitate de cofondator (prof. Bartic Ana-Maria) alături de fondatoarea din Turcia, Elif Arkali, în anul şcolar 2024-2025, se numeşte ”GOAL-Green Options Advance Life”. Acest proiect a ţinţit copiii cu vȃrste cuprinse între 4 şi 6 ani, participȃnd un număr de 5 cadre didactice din Romȃnia şi Turcia: Elif Arkali, Bartic Ana-Maria, Pintican Emanuela, Pinar Arilar şi Ahsen Alp Kulbaş.
Ne-am propus ca prin participarea activă la proiectul eTwinning GOAL-Green Options Advance Life să realizăm activități de educație ecologică prin care să cultivăm interesul și dragostea preșcolarilor pentru lumea înconjurătoare, pentru protejarea mediului.
Fiecare activitate a fost gândită să încurajeze colaborarea, creativitatea și responsabilitatea față de natură. Entuziasmul și energia copiilor au fost esențiale pentru succesul acestui proiect eTwinning, demonstrând că și cei mici pot aduce schimbări semnificative prin acțiuni simple și pline de bucurie.
Proiectul a ȋnceput ȋn luna martie şi s-a ȋncheiat ȋn luna mai.
- Suport pentru lumânare - proiectarea unui suport de lumânare din diferite materiale reciclabile pornind de la sloganul „mai puține deșeuri, mai multă reciclare”.
- Udarea floriilor în ghiveci din grupa noastră prin colectarea apei de ploaie pornind de la sloganul „Folosiți natura”. Preşcolarii au colectat apa de ploaie, au adus-o la grădiniţă şi timp de o lună au udat florile de primăvară aflate ȋn sala de grupă.
- Ziua Pământului, 22 Aprilie –am sărbătorit-o prin diverse activităţi dar şi prin crearea unei activităţi de codare ȋnregistrată pe platforma Code week.
- Explicarea importanței viermilor și insectelor care se trezesc primăvara folosind sloganul „fiecare are o datorie”. Am vizionat diferite filmuleţele despre importanţa insectelor pentru natură. De asemenea am participat la prezentarea „Drumului albinelor” o activitate recreativă, cât și o lecție de responsabilitate și conștientizare ecologică, o șansă de-a învăța despre lumea fascinantă a albinelor (informații esențiale despre albine, viața lor organizată, cum se produce mierea, polenizarea, tipuri de miere, rolul fiecărei albine în stup, roitul și înmulțirea acestora
- ”Eco – Moda”- organizarea unei prezentări de modă cu ţinute realizate din materiale reciclabile. “Eco - Moda” - parada costumelor confecţionate din materiale reciclabile a fost o oportunitate de expresie creativă și de promovare a valorilor ecologice.
Tot ȋn cadrul proiectului preşcolarii au plantat seminţe de grâu şi bulbi de zambile, le-au udat şi au văzut cum cresc dacă le ȋngrijesc. Aceste activităţi au fost ȋnregistrate ȋntr-o revistă: e-magazine. De asemenea am realizat un produs comun: cartea ”Maya and Teddy”, unde ȋmpreună cu cei mici am ȋnceput şi ȋncheiat șirul poveștii, apoi cei mici au desenat scenele reprezentative textului creat iar la final au vizionat ȋntreaga carte realizată ȋn programul storyjumper.
Prin acțiunile ecologice pe care le-am desfășurat cu preșcolarii am încercat să oferim treptat, respectând totodată particularitățile de vârstă, cunoștințele științifice care motivează conduitele și normele ecocivice privind protejarea mediului înconjurător.
Bibliografie:
https://school-education.ec.europa.eu
https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/green-options-advance-life-yesil-secenekler-hayati-ileri-tasir
Prof. ed. timpurie: Bartic Ana-Maria
Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.3 Bistriţa
Citiţi şi:
- “Eco- Moda”- parada costumelor confecţionate din materiale reciclabile la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Bistriţa
- Prietenii naturii
- „Caravana reciclării” – o lecție vie de ecologie la Grădinița „Dumbrava Minunată” din Bistrița
- „Europa și eTwinning- Să sărbătorim împreună!”- proiect eTwinning desfășurat la Grădinița cu Program Normal nr. 1 Bistrița
- Prof. înv. preșcolar Cristiana Ghindean (GPN nr.1 Bistrița): Proiectele Etwinning – un pas spre inovația didactică în învățământul preșcolar
Adaugă comentariu nou