Proprietățile ajowanului – Cel mai popular condiment din India

Planta ajowan - Carum copticum - se aseamănă cu pătrunjelul și reprezintă cel mai apreciat condiment aromatic din India. De ce? În primul rând pentru că ajowanul are proprietăți terapeutice excelente pentru sănătate. În acest articol poți afla beneficiile acestui condiment, de ce oamenii din India preferă să bea aproape zilnic apă în care au ținut câteva semințe de ajowan. Se folosește și denumirea de semințe de ajwain sau de semințe de carom.

Ajowanul este utilizat în medicina Ayurvedică

Semințele de ajowan conțin timol, o substanță care calmează durerea. Timolul apare în multe produse pentru îngrijirea cavității bucale, în apa de gură și în pasta de dinți. Timolul are proprietăți antiseptice și antifungice.

Ajowanul are un gust specific și este apreciat de medicii din India pentru următoarele beneficii terapeutice:

  • Are efect analgezic, calmant.
  • Ameliorează durerile de cap.
  • Calmează durerile de artrită. Uleiul extras din semințe de ajowan calmează durerile articulare.
  • Conține acetilcolină care are efect bun în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale.
  • Ajută în tratamentul arsurilor la stomac.
  • Este un excelent remediu contra deranjului la burtă.
  • Combate flatulența și balonarea.

 

Ajowanul poate ajuta la eliminarea kg în plus, la pierderea în greutate. Ajowanul are un efect laxativ și conține substanțe care stimulează peristaltismul intestinal. Deși se spune că poate crește pofta de mâncare dacă este utilizat ca ingredient culinar, el ajută și la pierderea în greutate prin proprietățile sale de care am spus. Dieta și

target="_blank">consumul de ajowan

ajută la reducerea greutății corporale, dar este recomandat pentru aceasta și un stil de viață activ, mai sănătos.

Semințele de ajowan nu au efecte secundare, dar sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează (pentru mai multă siguranță). Ca orice condiment, ajowanul trebuie folosit în doze reduse, orice exagerare nu este bună pentru sănătate.

Prin diferite tehnici de preparare, ajowanul este folosit ca remediu pentru multe afecțiuni și anume:

  • În tratamentul infecțiilor cavității bucale.
  • În calmarea durerilor de cap, de dinți și de urechi.
  • În ameliorarea problemelor tractului digestiv.
  • Cercetătorii au constatat că extractul de ajowan ajută în calmarea crizelor de astm, la deschiderea căilor respiratorii. De asemenea, uleiul de ajowan ajută în tratamentul tulburărilor respiratorii.
  • Reduce hipertensiunea arterială datorită conținutului de acetilcolină.
  • Poate combate infecțiile bacteriene și fungice.

În India se consumă semințe de ajowan la realizarea unor preparate culinare, mai ales la pilaf și preparate din carne. Aceste semințe sunt folosite crude, prăjite și măcinate. Savoarea loc devine mai plăcută, dacă sunt prăjite în tigaie în puțin ulei vegetal. Gustul lor este puțin amar și picant. Cel mai mult sunt folosite alături de curry. Semințele de ajowan sunt utilizate drept condiment și în bucătăria arabă.

Ajowanul se folosește la diferite rețete de pâine, deserturi, produse de patiserie și preparate culinare pe bază de fructe și legume. Acest condiment merge foarte bine la mâncarea din carne, pește, linte, cartofi, alături de alte mirodenii (curry, turmeric, chili, ghimbir, usturoi, sare, piper). Ajowanul se folosește la diferite sosuri gustoase, care se prepară în tigaia Wok. De asemenea, acest condiment oferă o aromă specifică plăcintelor din carne și legumelor fierte în aburi.

Cum se gătesc lipiile indiene paratha?

 

Lipiile indiene prăjite la tigaie sunt servite frecvent în India. Acestea se prepară astfel:

  • Se folosesc câteva ingrediente specifice și anume: 500 g făină integrală, puțină apă caldă, 2-3 lingurițe semințe de ajowan, puțin praf de chili, puțin ulei vegetal, o linguriță cu turmeric, sare după gust.
  • Se procedează astfel: Se amestecă făina cu semințele de ajowan, chili, sarea și turmericul. Apoi se adaugă câte puțină apă cadă, se frământă aluatul astfel încât să fie puțin moale. Aluatul trebuie să fie frământat timp de 20 minute pentru ca să devină oarecum elastic, ușor de modelat. În acest timp ingredientele folosite se vor amesteca foarte bine și vor oferi aluatului o aromă deosebită. Aluatul se lasă să crească timp de jumătate de oră apoi se poate porționa, pentru a se modela lipiile. Se folosește un sucitor și făină ca să nu se prindă aluatul de masă, se modelează lipii din aluat, rotunde, de forma unor clătite.
  • Se pune o tigaie cu ulei la încins pe un aragaz electric, în ea se prăjesc lipiile pe o parte și pe alta, aproximativ un minut. Lipiile trebuie să fie rumene, aromate, puțin crocante. Se servesc calde.

Poftă bună!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5