Pr.Vasile Beni: De ce este bine să avem în casă o icoană cu Maica Domnului ? În vechime primul dar care se făcea tinerei familii era o icoană cu Maica Domnului

,,Întru naştere, fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi prin rugăciunile Tale izbăveşti din moarte sufletele noastre”(Troparul la Adormirea Maicii Domnului).

Ne aflăm în zi de sărbătoare,când pomenim Adormirea Maicii Domnului,când întreaga creștinătate cântă și se roagă,se roagă și cântă celei care l-a purtat în pântece pe Fiul lui Dumnezeu.O pomenim și o sărbătorim pe cea căruia îi cântăm:,,Am venit Măicuță să te mai vedem, Să-ți spunem necazul pe care-l avem,Nu lăsa Măicuță să pierim pe cale, Că noi suntem fiii lacrimilor tale”.De fapt patru sunt sărbătorile mai mari închinate cinstirii Maicii Domnului:8 septembrie-Nașterea Maicii Domnului,21-noiembrie-Intrarea în Biserică a Maicii Domnului,25 Martie-Buna Vestire și 15 August Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Scriptură şi scrierile bisericeşti  nu relatează episodul Adormirii Maicii Domnului, tradiţia ortodoxă a păstrat până în zilele noastre împrejurările în care a avut loc trecerea Fecioarei Maria în împărăţia cerurilor. Înainte de 15 august, îngerul Gavriil,care i-a adus vestea că v-a naște pe Fiul lui Dumnezeu, s-a arătat din nou Maicii Domnului pentru a-i vesti, de această dată, întâlnirea cu Fiul ei, în rai. După obişnuitele rugăciuni pe Muntele Măslinilor, Fecioara Maria a mers la apostoli şi la ucenici, pentru a le vesti apropiatul ei sfârşit pământesc. După ce i-a binecuvântat, Maica Domnului a adormit în patul în care era aşezată, înconjurată fiind de cei apropiaţi. După trei zile de la îngropare, Apostolul Toma, sosind dintr-o călătorie, a cerut permisiunea de a-şi lua rămas bun de la Maica lui Hristos. A mers la mormânt, dar a găsit doar giulgiurile cu care fusese înfăşurat trupul ei,semn că a fost ridicată cu trupul la cer ,pentru a fi aproape de fiul ei, Iisus Hristos.   
Pentru că ne aflăm la acest moment de sărbătoare,aș dori să ne oprim și să aflăm un răspuns,la întrebarea de ce este bines ă avem în casă o icoană cu Maica Domnului.Pentru că nu cred să existe vreo casă de creştin ortodox în România în care să nu fie măcar o icoană a Maicii Domnului! Icoanele ne însoţesc pe noi, creştinii ortodocşi, de-a lungul întregii vieţi.. Pentru creştini, icoanele sunt un obiect sfânt prin care simţim prezenţa personală a lui Dumnezeu, a Maicii Domnului sau a sfinţilor reprezentaţi. Din punct de vedere teologic, icoana Maicii Domnului o reprezintă pe prima fiinţă umană care a realizat scopul Întrupării:îndumnezeirea omului. Această reprezentare este, împreună cu icoana lui Hristos, fundamentul tuturor iconografiilor care îl reprezintă pe Dumnezeu devenind om.

Iconografii din toate timpurile au încercat să o prezinte pe Maica Domnului cât mai frumoasă, blândă, demnă și slăvită pe cât au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mâhnită și uneori îndurerată, dar întotdeauna plină de tărie spirituală și de înțelepciune.Doamna Preacurată este prezentată întotdeauna cu capul acoperit cu o năframă, care Îi cade pe umeri, conform cu tradiția iudaică din acele vremuri. Această năframă sau acoperământ de cap este, de obicei, roșu pentru a simboliza suferința și sfințenia astfel obținută. Sub această năframă, hainele Îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului.Sunt pictate și trei stele, una pe frunte și câte una pe fiecare umăr al Maicii Domnului. Aceste stele simbolizează fecioria. Maica Domnului a fost fecioară înainte, în timpul sarcinii și după Nașterea Domnului. Aceste trei stele mai sunt și simbolul Sfintei Treimi. Uneori, a treia stea este acoperită de chipul Mântuitorului Copil, a doua persoană a Sfintei Treimi.Am întrebat în titlul cuvântării de ce este bine să avem o icoană în casă cu Maica Domnului,iar răspunsul la această întrebare îl găsim la rugăciunea de sfințire a icoanei cu apă sfințită.Există o rânduială a sfințirii icoanelor și m-aș opri doar la un fragment din ceea ce ne spun rugăciunele de la sfințirea icoanelor.                      

 Un fragment de la rugăciunea de sfințire a icoanei Maicii Domnului:Doamne Dumnezeul nostru,care ai voit ca Fiul și Cuvântul Tău să se întrupeze din preacurata și pururea Feioara Maria,făcând-o pe dânsa Născătoare de  Dumnezeu,binecuvintează icoana aceasta cu binecuvântarea Ta cea cerească și-I dă ei puterea și tăria facerii de minuni.Fă-o vindecătoare și izvor de tămăduiri tuturor celor ce în dureri se vor pleca în fața ei și vor cere de la Tine ajutor prin Născătoarea de Dumnezeu.Și pe toți care înaintea acestei icoane vor cinsti după vrednicie,bine primită fă rugăciunea lor…Și pe toți care o vor chema în ajutor la nevoile și necazurile lor,învredinceștei să dobândească izbăvire,apărare și grabnic ajutor.Dă –le lor cu milostivire iertare de greșeli și să primească harul cerut de la tine.Arat-o tuturor,care cu credință se vor ruga înaintea ei,vindecătoare de neputințele sufletești și trupești și liberare și acoperământ puternic de toate bântuielile vrăjmașilor”.Rugăciunea este mai puternică atunci când este spusă în faţa icoanei. Icoanele ajută să ne reprezentăm persoana căreia ne închinăm. Stând și rugându-ne în fața icoanei Maicii Domnului,noi nu cinstim materia, ci persoana reprezentată.Și în acest sens părintele Stăniloae spunea că dacă icoana poartă chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului sau al unui sfânt este deja sfântă.Dacă ar fi să ne oprim doar la o concluzie despre cât de important este să avem în casă o icoană cu Maica Domnului,am putea spune că în vechime la nuntă ,primul dar care se făcea pentru miri era o icoană cu Maica Domnului,pentru ca mirii să-și aducă aminte de binecuvântarea primită la cununie, de legământul făcut în fața altarului ,dar și de ajutorul pe care Maica Domnului întotdeauna o să li-l dea ,dacă se vor ruga, ajutându-i să treacă mai ușor prin necazurile vieții.De aceea vreau să mă opresc la versurile pricesnei și care sunt un îndemn de a ne ruga și care zic:,,Nu lăsa Măicuță să pierim pe cale,Că noi suntem fiii lacrimilor tale.Amin !

La mulți ani tuturor celor care purtați acest sfânt și binecuvântat nume!

Pr.Vasile Beni

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5