Puterea sfântã a apei de Boboteaza

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Boboteaza, iar mâine, Sfântul Ion, marcând astfel sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Botezul Domnului sau Boboteaza, sărbătorit în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie, reaminteşte momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost făcut cunoscut lumii. Este şi motivul pentru care Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", care provine din limba greacă şi înseamnă "arătare", "descoperire", "revelare".

Mii de credincioşi se duc la biserică pentru a lua agheazmă, iar preoţii sfinţesc apele. În localităţile de lângă o apă curgătoare, se arunca o cruce mare de lemn în apă, iar mai mulţi tineri încearcă să o prindă. Cel care va lua crucea va fi ferit de rele tot anul, potrivit tradiţiilor. La Patriarhie, ca în fiecare an, are loc o slujbă specială, oficiată de PF Daniel, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În tradiţia populară, copiii mergeau cu Chiralesa de Bobotează, iar în unele locuri se mai mergea cu uratul de Sfântul Ioan. Chiralesa provine din neo-greacă şi înseamnă "Doamne, miluieşte!". Există credinţa că, strigând Chiralesa, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5