Războaie mocnite şi conflicte de interese la locul de muncă

Deşi pe rolul instanţelor se află mai multe procese între grupuri de angajaţi şi patronii acestora, la Direcţia de Muncă Bistriţa-Năsăud, situaţia este mai roz. Sau aşa ne-a fost prezentată nouă. Legislaţia privind soluţionarea conflictelor de muncă conferă DMPS unele atribuţii de mediere a acestora. Reprezentanţii Direcţiei de Muncă au spus că ei nu ştiu decât de conflicte de interese la locul de muncă.

Conflictele de muncă, cele de interese şi conflictele de drepturi par să nu aibă nimic în comun în accepţia DMPS B-N. Ramurile în care s-a constatat că mocneşte revolta angajaţilor sunt învăţământul, sănătatea şi industria. Uneori, conflictele de muncă sau de interese mediate de către DMPS par să nu aibă soluţionare. Sau cea propusă nu este acceptată de una dintre părţile implicate. În astfel de situaţii, conflictele sunt puse în discuţie în cadrul Comisiei de Dialog Social, constituită în cadrul Instituţiei Prefectului.

Potrivit legii, sunt conflicte de interese acele conflicte de muncă referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariaţilor, a căror obiect este stabilirea condiţiilor de muncă cu ocazia negocierii contractelor colective de muncă. Aceste conflicte pot viza începerea, desfăşurarea şi încheierea negocierilor colective, astfel că pot fi declanşate în următoarele situaţii:

a) unitatea refuză să înceapă negocierea unui contract colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un contract colectiv de muncă sau contractul colectiv de muncă anterior a încetat;

b) unitatea nu acceptă revendicările formulate de salariaţi;

c) unitatea refuză nejustificat semnarea contractului colectiv de muncă, cu toate că negocierile au fost definitivate;

d) unitatea nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute de lege de a începe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă;

e) în caz de divergenţă la negocierea anuală obligatorie privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru şi condiţiile de muncă.

Pe durata valabilităţii unui contract colectiv de muncă, salariaţii nu pot declanşa conflicte de interese decât în situaţiile menţionate la lit. d) şi e).

„În cazul în care conflictul de interese este declanşat în cadrul unei unităţi cu sediul în judeţul nostru, cu respectarea procedurii prevăzută de Legea nr. 168/1999, pentru concilierea conflictului de interese, sindicatul reprezentativ sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor trebuie să depună în acest sens, la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Bistriţa-Năsăud, o sesizare formulată în scris, în două exemplare, adresată Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”, ne-a declarat Dan Moldovan, director coordonator DMPS B-N.

După primirea sesizării astfel formulată, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială efectuează toate demersurile necesare pentru ca, în termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, Ministerii Muncii să desemneze delegatul său pentru participarea la conciliere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5