Reabilitarea corpului de liceu de la Liviu Rebreanu va fi făcută de Compania Naţională de Investiţii

Consiliul Local Bisdtriţa se va reuni marţi, în şedinţă de îndată, pentru a aproba proiectul de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” SA, a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiţii „Consolidarea şi modernizarea corpului A (corp liceu), Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, Bulevardul Republicii nr.8”.

„O nouă veste bună pentru comunitatea noastră: s-a identificat soluția pentru reabilitarea corpului A al Colegiului Național Liviu Rebreanu! Atunci când cineva vrea cu adevărat să găsească soluții reușește acest lucru! Meritul pentru deblocarea acestei situații aparține colegilor mei Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Cristian Niculae, viceprimarul Municipiului Bistrița.

Mâine, Consiliului Local al Municipiului Bistrița este convocat în ședință extraordinară pentru a aproba predarea amplasamentului CNLR către Compania Națională de Investiții în vederea realizării lucrărilor de reabilitare și modernizare cu aproximativ 10 milioane de euro. Felicitări Daniel Suciu și Cristian Niculae pentru deblocarea acestei situații! Sunt mândru de voi și de capacitatea voastră de a face lucruri concrete pentru comunitate”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

 

Comentarii

20/05/19 12:36
Vizitator

După mai bine de 10 ani si atâtea bâlbe administrative legate de reabiliarea corpului A al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, totul e bine când se termină cu bine. Până la urmă nu mai contează nici valoarea de 10 000 000 euro bani publici pentru lucrările de reabilitare a clădirii. Trebuie însă subliniat faptul că autoritătile locale actuale se câcâie de peste 10 ani să găsească o solutie, pentru reabilitarea unei clădiri a cărei constructie la inceputul secolului XX, a durat de trei ori mai putin. După cum se stie, actuala cladire a Gimnaziului Evanghelic a fost construită pe langa Biserica Evanghelica, in timpul lui Georg Fischer – al 99-lea director al Gimnaziului sasesc. Acesta a fost cel mai longeviv director si a preluat conducerea Gimnaziului sasesc în anul 1882 şi l-a condus până în 1914. Mai întâi au fost achiziţionate terenurile de pe Aleea Măcelarilor (azi bulevardul Republicii). Finanţarea a fost asigurată prin vânzarea vechilor clădiri (situlte in centru langa Biserica Evanghelica). Suma era departe de a fi suficientă, aşa că Georg Fischer a iniţiat o amplă acţiune de donaţii la care au participat toate instituţiile săseşti din oraş. Cele mai generoase donaţii: băncile Credit und Vorschussverein şi Bistritzer Distrikts Sparkassa AG. Pe 1 aprilie 1908 s-au demarat lucrările – care au costat, în final, 496.959 coroane, fără a fi incluse aici cheltuielile pentru canalizare şi instalaţia electrică, iar clădirea a fost dată în folosinţă la începutul lunii septembrie 1910.
Este însă si mai dezgustător modul in care autoritătile locale actuale se inghesuie sa-si aroge meritele pentru gasirea fondurilor necesare reabilitarii clădirii. Este vorba în primul rand de viceprimarul Cristian Niculae, care nu are absolut niciun merit în această situație.
In realitate, după mai multe încercări nereusite ale administrației locale de a pune mâna pe clădirea Gimnaziului Evanghelic si a o trece in proprietatea publica, a aparut o conjunctură favorabilă cand bistrițeanul Daniel Suciu a fost numit la Ministerul Dezvoltării, care are in subordine Compania Națională de Investiții acolo unde nu de mult a ajuns si dosarul reabilitării corpului A al CNLR.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5