Rebreniana, la Chiuza. Lansare de carte Andrei Moldovan

Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Cluj şiPrimăria Chiuza au organizat, în cadrul manifestărilor culturale „Rebreaniana”, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza, seminarul „Modernitatea romanului Adam şi Eva” de Liviu Rebreanu. Evenimentul a fost deschis de primarul din Chiuza, Grigore Bradea, care a transmis bun venit invitaţilor, făcând un scurt istoric al Centrului ce poartă numele cunoscutului scriitor bistriţean şi a legăturii lui Rebreanu cu Chiuza.
A urmat un simpozion bogat în informaţii, moderat de Ioan Pintea – managerul Bibliotecii Judeţene şi Andrei Moldovan – preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.
Despre romanul pus în discuţie, criticul Ion Simuţ spune că este un roman savant, din care răzbate spiritualitatea şi metafizica, fiind cel mai clar roman corintic. La rândul lui, Ioan Pintea a spus că este un roman ce vorbeşte despre suflet, iar Andrei Moldovan a vorbit despre credinţa în sufletele gemene. Universitarul Ovidiu Pecican vede în „Adam şi Eva” un roman metafizic, arhetipal, o capodoperă rebreniană, iar Constantin Cubleşan îl defineşte ca un roman autobiografic.
În acest cadru, Ioan Pintea a informat că Biblioteca Judeţeană duce demersuri pentru retipărirea operei lui Rebreanu, ediţia critică, pentru că este foarte necesar acest lucru pentru generaţiile actuale. Discuţiile s-au întins pe acest subiect cu argumente şi aspecte interesante despre viaţa şi opera lui Liviu Rebreanu.
A urmat lansarea volumului „Consemnări critice” semnat de Andrei Moldovan şi apărut la Editura „Cartea Românească”. În prezentarea lui, scriitorul Olimpiu Nuşfelean a vorbit despre faptul că la Andrei Moldovan se vede pana criticului literar, având un ceremonial şi o anumită organizare, opinii pertinente şi argumentate, cartea lansată confirmându-i încă o dată valoarea şi standardele în alegerea scriitorilor comentaţi. Ovidiu Pecican vorbeşte despre Andrei Moldovan ca unul dintre pilonii culturii române, pentru că parcurge traseul corect al criticului.
Cu acordarea de autografe de către Andrei Moldovan şi vizitarea expoziţiei de documente Liviu Rebreanu s-a încheiat o zi plină de literatură la Chiuza, urmând o altă zi la Maieru, la Muzeul „Cuibul Visurilor” şi o altă dezbatere „Biografismul în evaluarea operei rebreniene”.
Au fost prezenţi Zorin Diaconescu, Mircea Măluţ, Iacob Naroş, Icu Crăciun, Liviu Păiuş, Mircea Daroşi, Ioan Seni, Floarea Pleş, Virginia Nuşfelean, directorul şcolii – prof. Elisabeta Daniela Rus, Daniela Furcea- responsabil Centru Cultural.
Pe 14 mai, la marcarea unui veac de la executarea prin spânzurare a lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului, Biblioteca Judeţeană va organiza o manifestare In memoriam, în Ghimeş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5