Reflecții. Toți vor sa ajungă în rai, dar nimeni nu vrea să moară
Viața omului pe pământ este marcată de numeroase momente,două par însă mai deosebite, începerea și sfârșitul ei. Progresele înregistrate în domeniul cunoașterii ființei umane au dat posibilitatea intervenției omului prin intermediul științei și tehnicii și în aceste domenii. Dacă în privința începerii vieții,intervenția omului a făcut progrese remarcabile,în privința sfârșitului ei,progresele sunt mai puține(mai ales prin amânarea momentului și alinarea unor suferințe fizice). Din punct de vedere religios sfârșitul vieții înseamnă despărțirea sufletului de trup,trupul se va întoarce în țărâna din care a fost făcut iar sufletul intră în veșnicie. Cu trupul care rămâne în pământ știm bine ce se întâmplă,sufletul însă,care nu este materie,se bănuiește că părăsește pământul,parcurgând mai multe etape,despărțirea de trup,primirea de către îngeri în mod diferit pentru drept și păcătos,trecerea prin vămile văzduhului, judecarea faptelor fiecăruia,așteptarea pentru judecata de apoi petrecută în prezența și apărarea îngerilor ori în chinuri alături de draci.
Sfârșitul fiecăruia vine după o perioadă mai scurtă sau mai lungă în care s-a putut progresa în bine sau în rău,în funcție de faptele fiecăruia,de capacitatea și dorința de a se prezenta în fața judecătorului suprem cu fapte bune sau rele săvârșite pe parcursul vieții.
Pentru toate ființele umane sfârșitul vieții este un lucru cert,tainic rămâne ceea ce urmează după acest fârșit. Graniță între timp și eternitate,între ceea ce știm și ceea ce nu știm,limită între vechi și nou ,sfârșitul vieții aduce cu sine necunoscutul veșniciei iar taina și necunoscutul ce îl înconjoară determină nu doar teama de acest sfârșit ci și de suferințele fizice cu care este de cele mai multe ori asociat
Toți oamenii vor să ajungă în rai, nimeni însă (cu mici excepții) nu vrea să moară.
După ce am parcurs cea mai mare parte a vieții,și știu că … mult a fost,puțin a mai rămas …,în nopțile cu lună plină când somnul se lasă uneori așteptat … mai și r e f l e c t e z…
Prof. RUS AUGUSTIN,
Adaugă comentariu nou