Regizorul Radu Afrim, la Bistrița. Primarul Ioan Turc: Împreună ridicăm cortina!
Mar, 07/27/2021 - 17:01
Proiectul unui teatru profesionist la Bistrița a intrat într-o nouă etapă, a analizei aplicate la fața locului.
Reputatul regizor Radu Afrim ne-a fost oaspete, azi, la Primăria municipiului, apoi la Palatul Culturii, unde, alături de managerul Gavril Țărmure, am creionat și am aprofundat deja ideea unor spectacole, inclusiv cu detalii tehnice privind scena, lumina, sonorizarea și chiar un casting.
Bistrița le poate oferi iubitorilor de teatru reprezentații de calitate, iar implicarea lui Radu Afrim, proaspăt laureat UNITER, este deja o garanție. De aceea, până când va avea un edificiu dedicat, actul artistic nu mai trebuie să stea în așteptare. Împreună ridicăm cortina!
Primarul Ioan Turc
Citiţi şi:
- Teatru la Bistriţa? Răspund: primarul Ioan Turc, regizorul Radu Afrim, profesoara Camelia Toma, managerul Gavril Țărmure
- Regizorul Radu Afrim, decorat de președintele Klaus Iohannis
- Piesa de teatru "La câțiva oameni distanță de tine" de Dan Coman, în regia lui Radu Afrim, succes în premiera de la Bistriţa
- Vezi ce a făcut regizorul Radu Afrim, în vacanţa petrecută acasă, la Beclean
- Regizorul Radu Afrim, decorat de preşedintele Klaus Iohannis
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Logodnicul pierdut, volumul de povestiri al apreciatei scriitoare Rodica Fercana,...
Comentarii
Pr. Oltean Leon -
Vin, 14:30
La mulți ani binecuvântați!
prof. Radu Băeș -
Vin, 13:47
La mulți ani cu sănătate!
Olimpiu Nușfelean -
Vin, 09:17
Poetului, criticului literar și profesorului Ion Radu Zăgreanu, colaborator (și) al revistei...
Rodica Fercana -
Vin, 00:04
Mulțumesc distinsei Laura C. Munteanu - editor pentru această referință redată cu finețe și...
Istorii bistrițene -
Joi, 09:14
Salutări - Rus Augustin,
Prietene transcarpatin!
Unde-i Popa Pomohaci
Cu ciocan și cu cănaci...
Aniversări
În zi de naştere, îi urăm prof. ION RADU ZĂGREANU, poet, publicist și colaborator al ziarului Răsunetul, multă sănătate, inspirație în creație,...
La ceas aniversar, ne alăturăm celor care îi transmit părintelui paroh Marian Bulbuc de la Galații Bistriței, gânduri senine, însoţite de urări de...
Astăzi este o zi specială pentru doamna profesor Speranța Unciu, inspector pentru învățământul profesional și tehnic la ISJ BN.
In Memoriam
A plecat și profesorul nostru Attila Krizbay
Comentarii
Motto:
"Adevăratul popor românesc e absent. Teatrul nu e pentru dânsul. N-are legătură nici cu mintea, nici cu punga lui. E o formă pentru cel din urmă idiot care poate plăti o lojă sau un fotoliu. Sfioşi se strecoară şi intelectualii şi funcţionarii nostri. Dar, această jucărie nu poate continua."
(Nicolae Iorga- TEATRE şi TEATRE)
Despre nevoia de a avea un teatru profesionist la Bistrița se discută de multă vreme fără să se ȋntâmple nimic. Pe acest subiect s-au exprimat in mai multe rânduri si importanti oameni de cultură printre care se numără regizorul Radu Afrim care, intr-un interviu televizat in urmă cu ceva vreme spunea următoarele: „Mi-am pus în gând să fac un teatru la Bistriţa pentru că nu are niciun teatru. Încă nu am vorbit cu nimeni din autorităţile locale, dar o spun şi acum pentru a mai auzi unii oameni” (Vezi: http://www.facebook.com/watch/?v=1473630182798414&t=59).
De data asta se pare că lucrurile se miscă intr-o directie favorabilă, dat fiind faptul că asteptările celor care doresc un teatru profesionist, permanent la Bistriţa au fost împărtăsite si primarul Ioan Turc. Ba mai mult, primarul Bistritei a identificat si o posibilă locatie pentru viitorul sediu al teatrului în clădirea fostului cinematograf 23 August care urmează a fi consolidată, refăcută, si adaptată astfel încât să devină spațiu de spectacole teatrale. (Vezi: https://timponline.ro/noi-promisiuni-ca-la-bistrita-va-exista-teatru-pen...)
Pentru ca fostul Cinematograf "23 August" să devină teatru, mai trebuie ca odată cu renovarea să fie construită in locul anexelor dinspre strada Lupeni o clădire nouă pentru scenă prevazută cu dotare tehnică modernă si cu toate dependintele necesare inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei.
Adaugă comentariu nou