Renovarea băii: 5 pași de urmat
Dacă nu ești mulțumit de felul în care arată baia locuinței tale, poate că a venit momentul să te gândești le renovarea acesteia. Pe mulți îi sperie această perspectivă pentru că se gândesc că va fi mult de muncă, însă dacă știi dinainte ce ai de făcut, lucrurile vor decurge mai ușor.
De aceea ne-am gândit că ar fi util să-ți prezentăm pașii pe care îi ai de urmat în proiectul de renovară a băii.
Evaluarea spațiului
Înainte de a începe procesul de renovare, trebuie să știi exact ce trebuie schimbat și ce alte modificări se impun. Astfel, totul începe cu o evaluare amănunțită a băii, în cursul căreia vei stabili care este starea faianței și gresiei, a obiectelor și instalațiilor sanitare precum și a mobilierului din baie. Cu această ocazie, vei decide unde pot fi făcute reparații și unde se impune înlocuirea pieselor vechi, stabilind astfel ce păstrezi și ce arunci.
Dacă te-ai decis că vrei o schimbare totală, nu mai are rost să evaluezi, din moment ce vei înlocui totul, așa că poți trece direct la etapa următoare.
Achiziția materialelor
După ce ți-ai făcut o listă cu toate cele necesare, e momentul să faci rost de materialele de care vei avea nevoie. Lista de achiziții depinde de amploarea lucrărilor, însă noi îți vom arta care sunt toate materialele de care ai putea avea nevoie. Este vorba de gresie, faianță, obiecte sanitare, baterii pentru baie, țevi și racorduri pentru refacerea instalației sanitare, ciment și adezivi. Dacă vrei să schimbi și mobilierul, îți recomandăm dulapurile moderne de baie de la Cersanit, care oferă suficient spațiu de depozitare, astfel că nu vei mai avea nevoie de alte rafturi sau dulapuri în plus. De asemenea, și oglinda este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din baie, așa că nu uită să o adaugi le lista de cumpărături.
Curățarea băii
Lucrările încep cu îndepărtarea elementelor de care ai decis să te debarasezi. Obiectele sanitare și bateriile se demontează ușor, însă ai putea avea ceva probleme cu cada, dacă este una masivă, din fontă. Urmează apoi piesele de mobilier, inclusiv oglinda, iar când baia este complet eliberată poți trece la cea mai complicată operațiune. Aceasta constă în îndepărtarea plăcilor de gresie și faianță, urmată de curățarea pereților și pardoselii de resturile de ciment.
Placarea cu gresie și faianță
După ce pereții și pardoseala au fost bine curățate, trebuie pregătite pentru aplicarea noilor plăci de gresie și faianță. În acest scop, suprafețele trebuie să fie perfect netede și curate, fără nicio urmă de praf. În cazul pereților care au fost zugrăviți sau vopsiți, straturile de var și vopsea se îndepărtează, iar golurile se acoperă cu tencuială. Suprafețele se freacă apoi cu șmirghel, pentru a deveni aderente, iar după ce ai îndepărtat praful, poți trece la prepararea adezivului. Aceste se întinde pe suprafețe și se nivelează, după care se aplică plăcile de gresie și faianță pornind din colț. Nu acoperi tot peretele odată cu adeziv, pentru că acesta se va usca înainte de a apuca să montezi toate plăcile. Ideal este ca suprafața acoperită să fie suficientă pentru 6 plăci de după care se repetă operațiunea.
La final, mai rămâne de aplicat chitul pentru rosturi pentru a acoperi spațiile libere dintre plăci.
Montarea obiectelor sanitare
Următoarea etapă constă în montarea obiectelor sanitare, asta după ce te-ai asigurat că instalația este în regulă. În funcție de modelul ales, obiectele sanitare au diferite sisteme de prindere și fixare, cele mai des întâlnite fiind sistemele cu dibluri. Pentru această operațiune va fi nevoie să dai găuri cu o bormașină, pe care trebuie să o folosești cu grijă pentru a nu sparge plăcile de gresie sau faianță abia montate. După fixare, obiectele sanitare se racordează la sistemul de scurgere, iar apoi se montează bateriile.
Partea finală constă în instalarea mobilierului de baie, care trebuie ales ținând cont în primul rând de dimensiunile încăperii. Cu aceasta, poți răsufla ușurat pentru că ai dus la bun sfârșit operațiunea de renovare a băii.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/kDtuOUIkwrk
Citiţi şi:
- Amenajarea funcțională a unei bai spatioase- 5 idei
- Marmura albă: 4 combinații inspirate pentru amenajarea băii
- Eficientizează spațiul din propria baie în 7 pași simpli
- Alege gresie porțelanată din Spania, dacă vrei o pardoseală premium în casa ta
- 3 pasi simpli pentru amenajarea unei bai mici de bloc
Adaugă comentariu nou