Restaurant LACTO-VEGETARIAN „MIORIŢA” Str. Liviu Rebreanu, nr.8 (Pietonal)

Pledoarie pentru o alimentaţie sănătoasă

Vorbim cu soţii Veronica şi Sandu G. despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă.

- Aţi deschis, de curând, acest Restaurant lacto-vegetarian „Mioriţa”. Spuneţi-ne ce legătură este între a fi „lacto-vegetarian” şi o alimentaţie sănătoasă?

Gherghel Sandu - Legătura este foarte directă. A fi „vegetarian” este prima condiţie a unei alimentaţii sănătoase. Aceasta este părerea noastră, adică a mea şi a soţiei, după mai bine de 16 ani de alimentaţie fără carne, eu, respectiv 20 de ani soţia.

- Care ar fi motivul pentru care aţi renunţat la alimentaţia cu carne?

Gherghel Sandu: - Desigur că nimeni nu renunţă uşor la plăcerea de a mânca carne… Se ştie că nevoia şi suferinţa sunt un bun sfătuitor… Cu mulţi ani în urmă am suferit de probleme de sănătate diagnosticate la vremea respectivă ca fiind incurabile. Ei, după ani de zile de suferinţă şi căutări, am înţeles că pentru a scăpa de aceste probleme de sănătate, calea este schimbarea modului de viaţă. Ceea ce implică, în primul rând, schimbarea modului de alimentaţie.

Dar când vorbim de o alimentaţie sănătoasă, nu este suficient să fii „vegetarian”… este foarte important ca mâncarea pe care o mâncăm să fie corect gătită. (Cu cât trece timpul de la gătire până la consum, mâncarea îşi pierde atât valoarea cât şi caracteristicile organoleptice). De aceea ar trebui să evităm pe cât posibil mâncărurile conservate.

Pe de altă parte, practica consacrată de a prăji mâncarea este deosebit de păguboasă. Omul, din lipsă de informaţie, îşi satisface gustul prăjind mâncarea, aceasta în detrimentul sănătăţii sale. O altă componentă a alimentaţiei nesănătoase este folosirea aditivilor şi conservanţilor chimici. Trebuie să înţelegem că tot ceea ce este compus chimic, adică ceea ce nu există în mod liber în natură, este un „artificiu” pe care corpul nu ştie să-l metabolizeze. Ori, ce se întâmplă cu el în corpul nostru, trebuie să ne dea de gândit.

Rântaşurile care caracterizează gastronomia românească s-au dovedit a fi deosebit de păcătoase. Tot mai mulţi oameni acuză probleme de sănătate din cauza rântaşurilor.

- Aţi făcut o trecere în revistă a acestor principii ale unei alimentaţii sănătoase. E greu să faci această trecere de la o alimentaţie comună, cu carne, la o astfel de alimentaţie?

Gherghel Sandu: - Sigur că nu e uşor să renunţi la obişnuinţa cu care ai crescut şi cu care te-ai format. Dar după ani de suferinţă, când am înţeles cât este de importantă alimentaţia în asigurarea stării de sănătate, am luat această decizie de a renunţa la carne fără să mai stau pe gânduri.

Desigur că la început nu ştiam atâtea câte ştiu acum. Dar eram hotărât să scap de suferinţă!

Ei, şi pas cu pas, an de an, am acumulat tot mai multă informaţie, care mi-a întărit convingerea că sunt pe drumul cel bun. Starea mea de sănătate s-a îmbunătăţit, treptat, astfel că în momentul de faţă pot să spun că sunt bine. Tot ceea ce spun, spun cu toată convingerea, bazată pe experienţa personală, trăită de-a lungul anilor…

De aceea, îndrăznesc să afirm că la baza unei bune stări de sănătate stă, în primul rând, o alimentaţie sănătoasă. Şi că este foarte posibil ca omul să-şi refacă sănătatea prin modificarea modului de viaţă şi, în primul rând, a modului de alimentaţie.

Într-un cuvânt, recomand cu toată convingerea TERAPIA PRIN HRANĂ!

- D-na Gherghel, spuneţi-ne câte ceva despre modul de a găti în restaurantul d-voastră şi despre produsele pe care le serviţi.

G.V.: - Aşa cum spunea şi soţul meu, în restaurantul nostru se găteşte fără a prăji uleiul, fără rântaş, cu ingrediente atent alese, integrale, naturale, fără vegeta, fără conservanţi… Unele din preparatele noastre sunt gătite după reţete tradiţionale (dar în stil personal): balmoş, mămăligă cu brânză din făină integrală de mălai, papanaşi, dar în stil personal, iar altele după reţetele casei, ca de exemplu: pizza „Mioriţa” din făină integrală de grâu, ciorbă de ciuperci pleurotus, sarmalele cu soia şi păsat, linte cu cârnăciori de soia.

Recomand din suflet preparatele noastre foarte gustoase, deja apreciate de bistriţenii care au aflat de noi şi vreau să menţionez, pentru cei care au reţineri, de genul „dacă nu-i prăjit… poate nu-i gustos”, gustul este foarte important, dar nu întotdeauna gustul delicios înseamnă mâncare sănătoasă.

Tocăniţele noastre nu sunt cu îngroşală şi prăjeală, dar sunt foarte gustoase şi bine legate, cu cereale, deci, valoroase.

Recomand, de asemenea, lapte de soia îndulcit cu miere, preparat în bucătăria noastră, deci, proaspăt, fără conservanţi, aditivi şi altele atâtea câte se găsesc în laptele de soia ambalat. Se ştie cât este de valoros şi de important pentru o alimentaţie sănătoasă laptele de soia, foarte bogat în calciu. Nutriţionişti vegetarieni de renume recomandă ca laptele de soia să fie nelipsit din alimentaţia copiilor.

- Fetiţa d-voastră, pe ea cum o hrăniţi?

G.V.: - Fetiţa noastră, care peste o lună împlineşte patru ani, mănâncă exact ceea ce mâncăm şi noi. În plus, bea lapte de soia de la vârsta de 10 luni şi este un copil sănătos. Ştiam de mulţi ani de laptele de soia, dar până am avut copilul, nu i-am dat importanţă. Când avea fetiţa 10 luni am fost în concediu la sanatoriul vegetarian din localitatea Herghelia din judeţul Mureş. Am învăţat foarte multe acolo despre modul de a găti, deşi eram deja vegetariană de ceva timp (întotdeauna mai este loc pentru a învăţa). Ei, acolo am aflat despre importanţa laptelui de soia.

Aş vrea să închei cu citatul d-nei nutriţioniste de la Herghelia, care ne-a predat cursul de dietă, citat care este, de fapt, al unei mari nutriţioniste vegetariene E.G. White: „Ştiinţa gătitului nu este o chestiune măruntă. Pregătirea cu pricepere a mâncării este una din artele cele mai importante. Pentru că este atât de strâns legată de viaţă, ar trebui privită ca o artă adevărată, fiind legată direct de sănătatea noastră”.

Considerăm că arta culinară este cu adevărat artă în măsura în care în urma gătitului rezultă o mâncare nu numai gustoasă, ci şi sănătoasă.

Dar aşa cum se ştie în popor, că vorba lungă-i sărăcia omului, şi noi ne oprim aici cu vorbăria şi vă invităm să probaţi o alimentaţie sănătoasă, zicem noi, de luni până vineri inclusiv, pe Pietonalul Liviu Rebreanu, între 09-18.00.

P.S. Pentru cei care vor să schimbe ceva la modul radical în viaţa lor.

Veronica şi Sandu G.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5