Rezistența anticomunistă în uniformă - Comitetul din Regimentul 225 Artilerie Prundu Bârgăului, o carte de referință

În data de 4 iulie 2024, domnul Colonel în rezervă Gheorghe Tanco, Președintele Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană Bistrița-Năsăud, „Colonel Liviu Rusu”, a lansat oficial, într-o carte document, povestea celor 14 militari în termen, a locotenentului Teodor Mărgineanu, care au plănuit o acțiune militară anticomunistă, în cazarma din Prundu Bârgăului, în luna decembrie 1956 și a celor 7 civili de pe valea Bârgăului, condamnați pentru nedenunțare. Pentru a le arăta lor, celor care s-au împotrivit regimului comunist, că nu sunt uitați, domnul Gheorghe Tanco a așezat o placă comemorativă, lângă biserica militară din cazarma Prundu Bârgăului. Rezistența anticomunistă în uniformă - Comitetul din Regimentul 225 Artilerie Prundu Bârgăului se înscrie în seria cărților de referință în ceea ce privește recuperarea memoriei trecutului istoric recent al României.

Domnule colonel în rezervă Gheorghe Tanco, stimate prieten,

Cuvintele de apreciere pentru realizarea dumneavoastră sunt prea sărace pentru ca să caracterizez ceea ce am simțit în momentul în care mi-ați înmânat cutremurătoarea poveste a tânărului locotenent artilerist Teodor Mărgineanu și a colegilor lui, în data de 16 februarie 2023, înainte de tipărire, spre lecturare și, eventual, pentru mici ajustări.

Resimt, plină de recunoștință, ca un privilegiu, să fi citit, în premieră, printre lacrimi, bucurie și revoltă, fiecare cuvânt, fiecare mărturisire, fiecare notă informativă! Provenind dintr-o familie persecutată în vremea regimului comunist, am descoperit similitudini cu situațiile prezentate de dumneavoastră în ceea ce privește ferocitatea, cruzimea bolșevismului și fațetele acelora care au dictat tot ceea ce s-a întâmplat o dată cu răsturnarea de regim în 1947: anihilarea celor care se împotriveau colectivizării, așa-zisele tribunale ale „poporului” în care justiția era simulată, inutilă, legată nu doar la ochi, ci mai ales la gură și la mâini, aveai dreptul să taci, să te supui, să nu te aperi, să nu întrebi „De ce?”, să nu te revolți. Dacă îndrăzneai să acționezi deschis, pe față, să demonstrezi absurditatea unor măsuri cu argumente pertinente din punct de vedere profesional, moral și etic, urmarea putea fi : pierderea locului de muncă, a proprietății, a membrilor familiei, lipsirea de libertate, domiciliu obligatoriu, lagărul de muncă, ancheta cu tortura sălbatică aferentă, închisoarea cu cele mai scabroase condiții de existență, exterminarea fizică și psihică, execuția cu moartea. Dacă, totuși erai eliberat, rămâneai cu statutul de „dușman al poporului” și urmărit îndeaproape de ochiul neadormit al Securității și al informatorilor ei.

Cartea aceasta merită să fie împrumutată și citită în fiecare bibliotecă școlară și individuală, cel puțin în școlile și casele din județul nostru! Această carte merită citită de fiecare părinte care dorește să furnizeze copilului său exemple identitare unice de reziliență în fața vicisitudinilor vieții, de fiecare adolescent care dorește să înțeleagă ce este cu adevărat libertatea, care este în căutarea sensului și scopului vieții, care este într-un proces de dezvoltare a principiilor după care își construiește caracterul și cariera profesională. Tânărul locotenent Mărgineanu este un tânăr care a acționat în virtutea unor valori morale moștenite de la înaintașii lui, un om sănătos la minte, lucid, în stare de trezvie, un model de curaj, cu identitate proprie și asumându-și acțiunile cu o responsabilitate demnă de un erou; scopul în virtutea căruia a acționat nu a fost unul limitat, pecuniar, individualist, ci unul nobil, înalt, național; a sperat, cu ajutorul colegilor din Armată, să transforme România dintr-o închisoare, într-o țară liberă! Iată cum redă un martor ocular cuvintele lui emoționante rostite, înainte de execuție, într-o duminică din luna decembrie a anului 1956: „Am vrut să fiu chibritul care să aprindă focul cel mare al neamului meu cotropit de străini și vândut unor nemernici.” Câtă dovadă de discernământ și de conștiință de sine până și în clipa morții! Chiar și atunci a îndrăznit, a luat cuvântul, s-a definit ca flacără în fața unor nemernici.

Această carte îi onorează memorial pe cei care au suferit în comunism; ne spune să fim atenți, în alertă, față de cei care ar putea răspândi virusul totalitarismului. Cei sacrificați de comuniști sunt precum apa vie, pânza freatică, ne sunt de mare ajutor astăzi: suntem liberi datorită lor! Mulțimea de mărturii, de persoane citate de autor sunt precum o apă vindecătoare: nu numai că hidratează optim trupul (țării), dar ea înnoiește celulele(tinerii), întinerește spiritul și dă energie unui nou început.

Cred că pe fiecare dintre noi, autorul, domnul colonel Gherghe Tanco ne îndeamnă: Să le citim povestea! Să îi ținem minte! Să ducem mai departe experiența lor! Să rămânem, precum ei, teferi la cap și cinstiți în suflet, chiar dacă incomodăm sau stricăm planurile mincinoase sau manipulatoare ale altora, păstrând tipare ideologice totalitare. Am înțeles din această carte că o memorie de calitate este o memorie vie care nu se păstrează doar într-un muzeu, după niște ferestre sau uși închise, ci ea se cuvine să fie precum aerul curat, un ingredient cotidian, o respirație perpetuă în viața societății care se va clădi de acum încolo prin generațiile care vor urma. Martirii, eroii veghind cuminți și tainic din lumina cea neapusă, așteaptă să ne binecuvinteze, să ajungă printre noi! Autorul l-a adus printre noi pe locotenentul Mărgineanu! Povestea lui și a camarazilor săi ne zidește, ne dă sens, ne mustră, ne îndreaptă, ne stârnește întrebări în cele mai ascunse unghere ale sufletului.

Vă mulțumesc, cu profundă recunoștință, stimate prieten, domnule colonel Gheorghe Tanco! Felicitări pentru toată osteneala depusă în ducerea la bun sfârșit a acestei cercetări extrem de valoroase privind mișcarea de rezistență anticomunistă în Armate Română!

Profesor: Vultur Laura-Mariana, membră a Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Bistrița-Năsăud, membră a Asociației Naționale Cultul eroilor „Regina Maria”, Filiala Județeană Bistrița-Năsăud, „Colonel Liviu Rusu”

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5