Ecouri la primirea copiilor de peste Prut în Tabăra internaţională „Acasă la noi” în judeţul nostru

„România – ţara mea de peste Prut”

„România este ţara pe care mi-am dorit întotdeauna să o vizitez. Ştiam din cărţile de istorie că ne unesc aceleaşi rădăcini etnice, aceeaşi spiritualitate şi cultură. Vedeam la televizor că are oameni inteligenţi şi locuri minunate. Admiram frumuseţea limbii române care se vorbeşte peste Prut şi pe care ne străduiam şi noi s-o învăţăm cât mai bine la Chişinău.
În sfârşit, vara aceasta am avut fericita ocazie de a vizita România, şi anume judeţul Bistriţa-Năsăud, un judeţ încărcat de istorie. Timp de o săptămână am savurat frumuseţea locurilor şi am avut parte de o odihnă activă, de cunoaştere a oamenilor şi a momentelor istorice, care au marcat aceste ţinuturi. Fiecare loc vizitat de noi ne trezea curiozităţi şi emoţii noi, fiecare colţişor văzut a pătruns adânc în sufletul nostru, făcându-şi loc acolo încă pentru mult timp înainte. Am avut posibilitatea de a savura aerul de munte şi desigur aerul din salină, iar pentru încălzirea corpului şi sufletului am fost primiţi ca oaspeţi la Băile Figa, unde am petrecut cu toţii o zi plină de distracţii. Mulţumim primarului Moldovan. O deosebită încântare ne-au prilejuit-o muzeele pline de obiecte de artă de o valoare inestimabilă. Ce explicaţii călduroase şi dulci am primit aici.
O altă mare surpriză pentru noi a fost prezenţa noastră la Zilele Medievale ale oraşului Bistriţa, având ocazia de a trăi revelaţia întâlnirii tradiţiei culturale cu modernitatea, a vechiului cu noul. Încă şi acuma inima mai ţine minte fiecare pas făcut, fiecare vorbă spusă, căldura cu care eram primiţi peste tot. Nu pot să nu remarc faptul că pe toţi ne-au uimit întâlnirile cu preşedintele şi vicepreşedinţii judeţului, cu primarii şi consilierii din oraşele şi comunele judeţului, care ne întâmpinau ca fraţi, nu ca turişti şi îmi surâdea inima când îi auzeam pe dumnealor spunând: “Suntem fraţi! Vorbim aceeaşi limbă, avem aceleaşi tradiţii şi obiceiuri”.. Aceasta a fost cea mai importantă lecţie de istorie pe care am primit-o până acum şi pe care am trăit-o la intensitate maximă cu domnii de la Bistriţa, de la Năsăud şi Beclean. Datorită acelor întâlniri şi discuţii am putut înţelege cu adevărat afirmaţia lui Eminescu: “Suntem români şi punctum!”, dar şi cuvintele scriitorului Dimitrie Cantemir: “Basarabia dintre Nistru şi Prut este leagănul autentic al civilizaţiei româneşti. Fără Basarabia, România nu are trecut, prezent şi viitor”.
Aş mai putea adăuga că, deşi Prutul şi conjuncturile politice ne despart, eu şi colegii mei am simţit realmente că suntem români şi avem acelaşi trecut, rădăcini glorioase, istorie bogată şi moştenire culturală milenară, iar cu eforturi comune, sperăm să avem şi acelaşi viitor european!”

Corcinschi Ecaterina
eleva cl. a XI – a
Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, mun. Chişinău

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5