Românii de lângă noi
Graţie doamnei Areta Moşu, director al Despărţământului „Mihail Kogălniceanu” al Astrei Iaşi, mi-au parvenit două publicaţii, care, prin sumarul lor, ilustrează fapte ale românismului, iar pe de altă parte, exprimă deziluzia pentru felul (lipsit de fel !) în care organisme de decizie din România neglijează destinul „românilor de pretutindeni”.
Am în vedere „Revista Română”, de la Iaşi, care apare de 20 de ani, şi „Sud-Vest, de la Odesa, aflată în al treilea an de existenţă.
Domnul Vadim Bacinschi este fondator şi redactor-şef al publicaţiei românilor din Sudul Basarabiei şi din Odesa. Îl întâlnesc însă şi cu un interviu în „Revista Română”, acordat redactorului ieşean Mircea-Cristian Ghengea.
E incitant titlul interviului, o opinie (ca un fel de ultim avertisment) a gazetarului român de la Odesa: ”Dacă vrea să facă ceva substanţial pentru salvarea comunităţii române sud-basarabene, statul român trebuie s-o facă acum !”
De aici aflăm că la ultimul recensământ „au avut îndrăzneala să-şi declare aparteneţa la etnia românească doar 754 de cetăţeni ucrainieni”, iar 123.7oo s-au considerat „moldoveni”. Apoi, românul de la Odesa prezintă situaţia precară, tristă a şcolilor din zona aceasta cu predare în limba română; opinează despre nevoia înfiinţării unul centru cultural românesc în sudul Basarabiei (aflată acum ca teritoriu ucrainean), despre publicaţia pe care o scoate lunar (făcând însă aprecierea următoare: ”Cu o rândunică nu se face primăvară; despre războiul civil din Ucraina; despre şansele de integrare în UE a republicii Moldova şi a Ucrainei.
Intervievatul constată, cu amărăciune:
„Aş zice că, în mod regretabil, până în prezent nu există un sentiment al frăţiei, al deschiderii şi prieteniei, ce ar trebui să existe între mâna de oameni care mai împărtăşesc la noi idealurile românismului.”
Cât despre Revista Română”, ea confirmă în continuare, prin articolele sale (64 de pagini, format A$) că este, aşa cum pretinde încă de pe copertă, „o revistă a românilor de pretutindeni”.
De pildă, în 7 pagini se dau informaţii despre „Deniile eminesciene”, aflată la ediţia a XX-a, manifestare itinerantă, pe traseul Iaşi-Mirceşti-Botoşani-Herţa-Hotin. Evenimentul s-a născut din iniţiativa doamnei Areta Moşu, preşedinta despărţământului ieşean, numită de cei care o cunosc, omul „fără odihnă” sau „ministrul de externe” al Asociaţiunii Astra. Nu întâmplător, unul dintre opinenţi (directorul astrist de la Năsăud, prof. Ioan Seni) consideră că:
„Doamna Areta Moşu a făcut, pe plan cultural-artistic, mai mult decât a făcut ministrul culturii sau un reprezentant care a avut în gestiunea sa problema românilor de pretutindeni.”
Nu-i vorbă, ce calitate culturală au aceşti miniştri din ultimii ani, te poţi aştepta să se creadă că românii de pretutindeni se întind din Piaţa Obor până în Ferentari...
Adaugă comentariu nou