Să-l sărbătorim pe prof. Ioan Seni

Prof. Liviu Păiuş

E mult de când l-am întâlnit prima dată pe prof Ioan Seni. Era prin anii 1980 la un concurs al bibliotecilor comunale. Prof Ioan Seni era la Şcoala din Rebrişoara sau la Biblioreca Conumnală din acea localitate. Am remarcat încă de atunci ataşamentul pentru cultură, dar şi pentru valorile culturale ale Năsăudului.
Ne-am reîntâlnit apoi sub egida Asociaţiunii Astra din Năsăud al cărui iniţiator şi organizator este de mulţi ani, cel care a fondat în 1990 Despătţământul ASTRA Năsăud adunând prin prestigiul său în această asociaţie pe cei mai buni oameni de cultură din această Ţară a Năsăudului a cărei sărbătoare este o încântare a tot ce crede cu tărie în cultura neamului rpmânesc din vechiul ţinut al grănicerilor. Manifestările organizate sub egida Despărţământului ASTRA Năsăud sunt un prilej de afirmare a spiritualităţii neamului românesc de pe aceste plaiuri care caută să ducă mai departe spriritul şcolii năsăudene ce a fost un focar de cultură şi civilizaţie românească.
Implicarea sa atât în domeniul învăţământului din oraşul Năsăud, cât şi în cel cultural al întegii Văi a Someşului, capătă sub coordonarea sa un titlu de glorie pe care atât contemporanitatea dar şi cei ce vor veni după noi vor şti să aprecieze valenţele deosebite ce nu vor fi uitate.
A căutat să reînvie trecutul Ţării Năsăudului prin studii şi articole, dar şi prin volume ce nu vor fi depăşite vreodată. Dar cea mai importantă lucrare în care prof. Ioan Seni şi-a pus întraga sa capacitate va rămâne unicatul „Dicţionar al culturii şi civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Vol. I. Ţara Năsăudului”, apărut în 2010 , dicţionar ce cuprinde în cele 924 pagini un număr de 1441 fişe ce au fost elaborate ce cei mai buni cunoscători ai culturii şi civilizaţiei năsăudene, cultură şi civilizaţie cu un puternic specific local, dar integrate în ansamblul culturii şi civilizaţiei româneşti pe care o potenţiază prin specificitatea sa. A fost o muncă enormă de a aduna fişele de la atât de mulţi autori, a le sorta pe capitole şi apoi a le verifica ca lucrarea să se prezinte ca un tot omogen în care fiecare personalitate sau aspect al civilizaţiei năsăudene să ocupe locul meritat în ansamblul culturii şi civilizaţiei din Ţara Năsăudului.
La mulţi ani Profesore Ioan Seni, să menţii trează conştiinţa unor oameni care vor rămâne în istoria năsăudeană !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5