Salvamont Bistrița-Năsăud: Nu există la această oră trasee montane interzise accesului turiștilor

Toate traseele turistice din masivele Bucegi şi Ciucaş au fost închise temporar din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care, pe alocuri, depăşeşte un metru. Potrivit unui anunţ publicat pe pagina de Facebook a Serviciului Salvamont Prahova, la altitudini de peste 1.500 de metri s-a depus un strat consistent de zăpadă care la Vârful Omu măsoară peste 80 de centimetri, iar în zonele în care a fost viscolită depăşeşte un metru. În ceea ce privește traseele montane din județul Bistrița-Năsăud, și care măsoară peste 800 de kilometric, acestea sunt deschise. O spune chiar șeful Salvamont, Mircea Baciu: ” În zonele noastre de intervenție nu avem zăpadă, vremea este una de toamnă, fără probleme deosebite”, ne-a spus Baciu.

Serviciul Județean Salvamont Bistrița-Năsăud asigură patrularea preventivă pe traseele turistice montane, asistență Salvamont în zonele cu flux turistic intens și pe pârtiile de schi amenajate, intervenția pentru căutarea, salvarea, acordarea primului ajutor medical și transportul până la unitățile mobile de ambulanță a persoanelor accidentate, bolnave sau aflate în dificultate în zona montană și perimontană a județului. Atunci când este necesar formațiile sunt sprijinite și de alți salvatori montani voluntari, foști sau viitori salvatori activi. În prezent, Serviciul Salvamont are în responsabilitate o arie largă de acțiune, cuprinzând cinci masivi montani, repectiv M-ții Țibles (partea estică și sud-estică), M-ții Rodnei (90% din areal), M-ții Suhard (partea vestica), M-ții Bîrgăului (tot arealul) și M-ții Călimani (partea sud-vestică), masivi pe care rețeaua de trasee turistice omologate - cu un flux turistic considerabil - se întinde pe aproximativ 800 km.

Cea mai lungă potecă tematică din România: Via Maria Theresia din Călimani

Priveliştea de basm oferită de Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din România Descoperită şi pusă în valoare nu cu foarte mulți ani în urmă , traseul Via Maria Theresia din Călimani, oferă privelişti de basm: de la piscuri care se întâlnesc cu norii până la spectaculoasa mină de sulf care parcă prevesteşte sfârşitul lumii. Poteca tematică Via Maria Theresia, inaugurată şi amenajată anul trecut în Munţii Călimani, are 42 de kilometri şi leagă judeţul Suceava (comuna Şaru Dornei) de Bistriţa-Năsăud (Pasul Tihuţa). Este singura din ţară amenajată într-un parc naţional şi cea mai lungă din România. Cei 42 de kilometri pot fi parcurşi atât la pas, cât şi pe două roţi, dificultatea fiind una medie. Cel mai înalt punct de pe acest traseu este Şaua Nicovală, situată la 1934 metri altitudine. Pentru că 25 de kilometri din traseu fac parte din Parcul Naţional Călimani şi au statut de arie protejată, amenajarea acestei poteci a fost sumară, fără intervenţii însemnate în natură.


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5