În sănătate avem nevoie de un program bine fundamentat şi dus la îndeplinire, indiferent cine se află la Putere

- Interviu cu prof. dr. Vasile Andreica, şeful Institutului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Cluj-Napoca

Prezent la Zilele medicale bistriţene, manifestare organizată de Colegiul Medicilor BN, preşedinte dr. Dănuţ Cocoi, prof. dr. Vasile Andreica a acordat cu multă amabilitate, în exclusivitate, un interviu ziarului nostru.

- D-le doctor, înainte de începerea acestei discuţii, aici, în acest spaţiu, sunteţi ascultat, întrebat, solicitat de mulţi medici şi nu numai. De ce? Şi mai cu seamă: cine sunteţi domnule Vasile Andreica?

- Sunt un om care s-a născut în Bidiu (comuna Matei), un sat cu oameni minunaţi, harnici, care din păcate a îmbătrânit. Vin mai rar în satul copilăriei, în acest spaţiu care mă încarcă cu multă energie. Părinţii mei nu mai trăiesc, nu am fraţi ori surori, doar câteva rude pe care le vizitez în Suseni (o zonă a satului). În special de sărbători mă întorc pentru câteva ore în Bidiu şi particip, alături de săteni, la minunatele obiceiuri de aici, păstrate încă. Profesional vorbind, ca să răspund la întrebarea cine sunt, pot să spun că sunt medic şi, din 1975 lucrez la fosta Clinică medicală III din Cluj-Napoca, actualul Institut. Sunt medic primar la Interne, în gastroenterologie şi hepatologie, predau la studenţi medicina internă.

- Cum aţi ajuns medic?

- Iniţial, eu am vrut să dau admitere la chimie alimentară. Am participat la concursul pe ţară în domeniul chimiei. Dar o întâmplare la care am asistat m-a făcut să-mi schimb opţiunea. Am fost martor când cineva a murit în faţa mea şi eu n-am ştiut ce să fac, cum să-l ajut. Eram lângă o persoană care a murit lângă mine, întâmplător eram acolo. Eu ştiam ceva de masajul cardiac, dar m-am simţit neputincios în faţa acestei situaţii care mi-a schimbat radical viaţa. Din ziua aceea am început să învăţ şi am dat admitere la medicină. Cu anii am constatat că a fost o foarte bună alegere, că-mi place, că devine o pasiune. În anul al V-lea trebuia să mă decid pentru chirurgie sau interne. A fost o luptă cu mine însumi. Cum să mă decid, în ce direcţie? Şi am hotărât să urmez internele. Am terminat facultatea şi, în urma unui concurs pe ţară, am ocupat locul I şi am optat pentru un post existent în Cluj, la Dializă. Am lucrat aici un an, dar mi s-a părut că ceea ce fac este cam monoton. Este foarte importantă şi dializa, dar făceam în fiecare zi cam acelaşi lucru. A apărut un post de asistent la Medicala III, dar ca să particip la concurs a trebuit să renunţ la „Dializă”. Am ajuns şi la ministrul de atunci, Eugen Proca, care m-a dojenit părinteşte: „Măi, băiete, cum renunţi la un post sigur, care are perspective, în favoarea altuia pe care nici nu ştii dacă-l vei câştiga?”. Am trăit momente grele, de mare tensiune, concursul s-a amânat, dar după vreo trei luni s-a dat examenul, am intrat pe locul I şi astfel calvarul meu şi al familiei a luat sfârşit.

- D-le doctor, care credeţi că sunt „hibele” sistemului medical românesc?

- Din punctul meu de vedere, în România, trebuie o strategie în acest domeniu, un program pe termen scurt, mediu şi lung, care să fie adoptat şi dus la îndeplinire, indiferent cine se află la putere. La noi, fiecare Guvern o ia de la zero, chiar şi în acelaşi Guvern, dacă se schimbă ministrul, tot de la zero o ia. În ţara noastră, din păcate, nu sunt puse la punct elementele medicinei de bază, medicina de familie. Un medic de familie trebuie să poată face o electrocardiogramă, o ecografie, să facă mici analize ce nu necesită aparatură complicată. Şi atunci mulţi bolnavi nu vor mai ajunge în clinici pentru orice. La mine, în fiecare dimineaţă sunt în jur de 20-30 pacienţi. Eu nu-i pot trimite înapoi, dar unde să-i pun? Am în secţie doar 45 paturi. Şi fac tot felul de artificii ca să-i pot ajuta. Unii dintre ei n-au nimic şi ar fi putut fi opriţi la medicul de familie. Pe de altă parte, este dreptul fiecăruia de a-şi alege medicul, sunt împotriva acelei păreri să-i mai oprim pe cei din afară, din alte zone. Bolnavul are dreptul să-şi aleagă medicul pe care-l doreşte.

Cât priveşte programul pe termen mediu, eu zic că trebuiau puse la punct spitalele existente. Sigur, multe nu îndeplineau condiţiile cerute de U.E., dar ele puteau fi modernizate. Sunt de acord cu desfiinţarea unor spitale, dar nu aşa, la întâmplare, haotic, unele trebuiau închise, dar trebuia gândit, să vezi câţi cetăţeni deserveşte acel spital, care-i distanţa până la cea mai apropiată unitate spitalicească. Pe termen lung, trebuie gândit un program care să cuprindă un spital modern în fiecare centru de judeţ. Lucrul acesta nu se poate face de pe o zi pe alta. La Cluj-Napoca, de exemplu, a început construcţia unui spital de urgenţă, de mulţi ani, care acum a ajuns o ruină, bani aruncaţi în Someş. S-a construit jumătate, s-a schimbat Guvernul, au venit alţii la putere şi gata, lucrările au fost oprite, construcţia degradată. Trebuie făcut, că avem specialişti de mare prestigiu, un program naţional, program care să fie al ţării, nu al unui guvern ori al altuia, şi care, indiferent cine conduce ţara, ce partid, el, programul, trebuie dus la îndeplinire. Apoi, în cadrul acestui program, trebuie cuprinsă şi salarizarea. Mulţi pleacă în străinătate, unde-şi găsesc repede de lucru. Medicul trebuie să aibă acces la reviste de specialitate, să participe la reuniuni ştiinţifice interne şi internaţionale, la congrese, simpozioane, la dezbateri pe teme medicale etc. Şi toate acestea costă, le faci pe banii tăi.

- Ce părere aveţi de manifestarea la care aţi participat, organizată, cum spuneam, de Colegiul Medicilor din Bistriţa-Năsăud?

- Sunt de acord şi felicit pe preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Dănuţ Cocoi, şi aş fi bucuros dacă această manifestare s-ar permanentiza, ar deveni o tradiţie la nivel judeţean. Este un bun prilej de împrospătare şi pregătire profesională, de schimburi de experienţă, de relevarea unor noutăţi în domeniu. Eu, de exemplu, cea am spus astăzi într-o oră este sistematizarea unei cărţi de peste 300 pagini al cărui autor sunt. Medicul are în acest caz o informaţie la zi, fiecare în specialitatea lui.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5