Împreună medici şi pacienţi

Protocol între Colegiul Medicilor şi organizaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice

Colegiul Medicilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, prin preşedintele acestuia, dr. în ştiinţe medicale, medic primar cardiolog Ioan Dănuţ Cocoi, a încheiat protocoale cu Asociaţia „Clubul Amazoanelor” Bistriţa, Asociaţia Diabeticilor din judeţ şi Asociaţia pentru Protejarea şi Ajutorarea Handicapaţilor Cardiaci, operaţi în România. Obiectul protocoalelor îl reprezintă reglementarea raporturilor juridice dintre părţi cu privire la colaborarea în vederea identificării unor probleme din domeniul asigurării serviciilor de sănătate şi găsirea unor mijloace pentru înlăturarea sau diminuarea efectelor negative. Părţile îşi stabilesc, în acest sens, următoarele mijloace de acţiune: întâlniri periodice între părţile semnatare, desemnarea de către fiecare a unor reprezentanţi care să identifice principalele deficienţe din domeniul relaţiilor medica-pacient şi să propună măsuri pentru eliminarea acestora; acordarea de sprijin reciproc în vederea realizării unor proiecte agreate ori stabilite a fi derulate în comun; desemnarea de către CMJ a unui reprezentant care să ţină în mod direct şi permanent legătura cu asociaţiile semnatare, precum şi abţinerea de la atacuri ori acuze reciproce, fără o consultare între cele două părţi.

Semnarea protocolului, ne spunea preşedintele Dănuţ Cocoi, constituie o noutate pentru sistemul sanitar, deoarece este pentru prima dată când medicii şi pacienţii încearcă împreună să identifice problemele ivite în asigurarea asistenţei medicale, dar şi identificarea unor mijloace de rezolvare a lor. Până acum, medicii şi pacienţii, de obicei, se situau pe poziţii diferite. Semnarea protocolului demonstrează că medicii şi pacienţii au înţeles că sunt victimele aceluiaşi sistem, deoarece sub finanţarea sistemului sanitar nu este decizia noastră, dar ea afectează negativ asigurarea asistenţei medicale. Considerăm că relaţia medic-pacient trebuie să fie bazată pe încredere reciprocă şi să aibă la bază argumente medicale. Restricţiile financiare nu au ce căuta în această relaţie. Decizia ca un medicament să fie pe lista de compensate sau nu, conţinutul unui anume program naţional adresat bolilor cronice nu ne aparţine şi, deci, considerăm normal că cei care gestionează resursele şi iau deciziile ar trebui să explice populaţiei, nu medicul. În acest sens, vom invita în comisiile mixte din care colegiul face parte şi reprezentanţi ai acestor asociaţii pentru a înţelege corect mecanismele din sistemul sanitar. Este doar un pas, ne spunea dr. Cocoi, un început, dar sper că timpul va dovedi maturitatea medicilor şi, în special, a pacienţilor cronici.

Comentarii

21/10/09 20:48
Vizitator Gorog...

ma aflu an situatia cand trebuie sa apelez la toate institutiile abilitate si de buna credinta a presei daca va fii nevoie si chiar a instantei judecatoresti cu privire la neacordarea dreptului de pensionare a sotiei mele gorog domnica dupa amplinirea zilelor de concediu medical peste 90 zile an urma operatiei de estirpare de col uterin la institutul oncologic din cluj an urma diacnosticarii cu celule metastazice gradul 4 b mentionez caci medicul specialist Salisteanu afirma ca nu este adevarat ce scrie pe fisa de iesire din spitalul din cluj si a institutului oncologic bucuresti afirmatiile dansului ,,datele anscrise pe fisa de externare de catre Doctor profesor universitar Rancea de la institutul de oncologie cluj sant umflate "
Alta afirmatie a domnului Salisteanu ,,ai nimerit cu boala antrun an prost "
Alta afirmatie aceluias medic catre pacienta ,,la boala asta trebuia sa fii putreda de mult "
acestea sunt afirmatiile medicului pus an fruntea comisiei de pensionare din bistrita
ROG Colegiul judetean al medicilor din bn sa ia atitudine asupra cazului si sa ni sa comunice daca un pacient cu 36 noduli metastazici grad 4 are sau nu dreptul de pensionare pe caz de boala

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5