Pacientul – între cabinetele publice şi cele private

Opinia preşedintelui Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Dănuţ Cocoi

Bolnavii îşi caută sănătatea atât la cabinetele din sistemul public, de stat, cât şi la cele private. După buzunarul fiecăruia. Există o compatibilitate între cele două sisteme? Dr. Dănuţ Cocoi, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, îşi exprimă în rândurile ce urmează opinia: “Chiar dacă pacientul se adresează cabinetelor private, ca medic, nu poţi elibera o scrisoare medicală care să-i folosească medicului de familie, nu poţi să eliberezi reţete în sistem compensat sau gratuit decât dacă eşti în relaţii cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Eu cred că dacă s-ar crea o oarecare egalitate între cele două sisteme, o egalitate perfectă nu poate să existe, dar ca decalajul să fie mult mai mic, cum spuneam, cred că sunt medici care sunt predispuşi şi doritori să lucreze într-un anumit sistem, public sau privat. Unii, fiind nevoiţi să lucreze şi într-o parte şi în cealaltă, fac eforturi deosebite de a se dota, în funcţie de specialitatea lui, în sistemul privat este supus şi, este oricând susceptibil de a fi bănuit că îşi dirijează pacienţii către cabinetul lui. Toţi suntem, la un moment dat, pacienţi. Poate medicul să te oblige să vii la cabinetul tău dacă tu, ca şi pacient, nu vrei? Nu poate să te oblige. Să presupunem că vii o dată, eşti nemulţumit şi, întreb, mai vii şi a doua oară? În condiţiile în care pacienţii solicită să-i consulţi, este dorinţa lor, poţi să îi refuzi?

Dacă un pacient îţi vine şi a şasea oară în decursul anilor la cabinetul privat, poţi spune că l-ai obligat, l-ai dirijat spre propriul cabinet? Sigur, că acolo unde sunt dovezi că medicii îşi dirijează pacienţii în mod voit la cabinetele private se pot lua şi măsuri. Dar, cred că sistemul lăsat liber, un medic care nu aduce beneficii sănătăţii, pacienţilor, niciodată nu va putea să supravieţuiască în sistem privat dirijându-şi oamenii din domeniul public al sănătăţii. Aşa cum afirmam mai înainte, un pacient dacă nu-i mulţumit de prestaţia şi de actul medical solicitat, el nu-ţi mai trece pragul”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5