SĂRBĂTOARE, la 70 de ani, ÎN CASA PICTORULUI VERDE DIN NEPOS

De Sfintele Sărbători, în casa Pictorului Verde a fost un mare eveniment,  prilejuit de aniversarea a 70 de ani de viață și 45 ani de căsătorie, eveniment proiectat de cei 6 copii și 9 nepoți, care au venit cu drag la casa părintească, unde s-au jucat, au râs, au făcut ce le place, eliberați de griji.

Domnul Nechita, cu soția Maria, mereu sunt fericiți, primitori și nu așteaptă nimic de la nimeni, doar de aprecierile iubitorilor de artă ce-i vizitează casa, care a devenit o adevărată galerie de artă, casă situată în Celălalt sat, cum îi spun vărărenii uliței din dreapta Someșului. Aici, își  primește cu zâmbet, oaspeții cam de 2-3 ori pe săptămână, oferindu-le din bucatele tradiționale ale locului. Înainte să vorbească, ascultă, înainte să picteze, gândește. Cercetează pozele vechi de prin lăzile sătenilor, închide ochii și visează noi tablouri cu imagini etnografice specifice satului de altădată: moara, piua, biserica din lemn, casa țărănească, cu toate anexele, ulița satului, aspecte din industria casnică, la cules de cânepă, melița, ragela, la tors, teara, cazanul de țuică, la arat, la batoză cât și aspecte din viața urbană, monumente istorice, mănăstiri și biserici, stațiuni, muzee, școli, litoralul, cazinoul din Constanța, stațiunea Sângeorz-Băi, Slănic Moldova, Covasna, parcuri, peisaje, în care domină culoarea verde, de unde și numele de PICTORUL VERDE.

În seara evenimentului, oaspeții l-au găsit la șevalet finalizând tabloul cu al patrusprezecelea pod de lemn acoperit din Țara Năsăudului, pregătind o expoziție pe această temă îngrijorat că se mai păstrează doar două poduri acoperite în Coșbuc și Ilva Mare. Iată o pagină de istorie scrisă cu pensula de către sărbătoritul zilei, care în zilele însorite de duminică, ia șevaletul în spinare cu pensule de diferite  mărimi și o varietate de tuburi cu culori, se deplasează în locurile ce-i sunt dragi spre a le imortaliza. Nu întâmplător iscusita scriitoare și pictoriță, Virginia Brănescu a scris cartea minunată „Duminicile pictorului verde”, ca omagiu și respect față de omul căruia i-a fost profesor natura, cu care oamenii se asemănă, doar educația îi deosebește.

A lăsat pensula și a venit la masa surpriză, unde  ce-i dragi i-au pus în mâini șampania și tortul cât și un tablou înrămat  cu poze de familie. La centru, sărbătoriții NECHITA și MARIA, înconjurați de șase grupuri, adică cei șase copii cu familiile lor, totalizând 22 de persoane ce s-au bucurat în viață de cele mai importante lucruri, adică de lucrurile mărunte.

S-au servit de toate, s-au derulat amintirile, s-au spus povești adevărate, cu glume și peripeții din anii de acasă, s-a cântat și dansat. A fost o seară de basm pe plăcerea gazdelor cărora le place ca întotdeauna să fie mulți la masă.

   La mulți ani, familiei Bumbu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5