Nechita și Maria Bumbu, din Nepos, pictorii verzi, la 50 de ani de căsătorie
În satul de dincoace de râu, Vărarea, locuiește familia Bumbu Nechita și Maria, săteni prezenți în viața culturală din Țara Năsăudului, ce-și dau singuri de lucru, oameni ai artei, plini de iubire, care niciodată nu sunt singuri, urâți sau săraci. Casa lor cu parter și etaj, este căptușită de tablouri pictate pe fond verde, fiind un iubitor al naturii, numit pe bună dreptate Pictorul Verde, iar doamna Maria, soția Pictorului Verde, care îl susține și îl însoțește în toate acțiunile culturale.
Doi vărăreni care trăiesc simplu, doi oameni generoși care iartă repede având pe Dumnezeu pe primul loc. Doi oameni cu dorința de comunicare, de socializare, serveabili și de ajutor. Domnul Nechita este un pictor iscusit, săptămânal este vizitat de iubitori ai artei, participă la diferite tabere de pictură. În această toamnă a fost cu un grup de pictori din țară într-o tabără la Parva, la invitația primarului care-l apreciază și stimează poate mai mult decât cei din comuna sa, adică Feldru. Și-a expus tablourile în diferite localități: Iași, Dej, Năsăud, Poiana Ilvei, Romuli, Ilva Mare, Șieu Măgheruș și de Zilele Rebreanu la Casa Muzeu din Prislop, unde a donat întregul set de tablori cu tema „Podurile din lemn din Țara Năsăudului”, ca un simbol al grănicerimii năsăudene, fiind expuse în Sala festivă a muzeului, înregistrate și cu număr de inventar de către muzeograful Valer Ilovan.
Izvorul lui de inspirație este satul, preluând aspecte din viața țăranului someșan, scene din industria casnică și agricolă, din domeniul păstoritului, case tradiționale, peisaje din zona de deal și munte, obiective economice, culturale și religioase. Deci în opera Pictorului Verde găsim de toate, iar în casa lui armonie și bună înțelegere, elemente ce le definesc traseul celor CINCIZECI ANI DE CĂSĂTORIE, cu un sentiment al datoriei față de viață, care nu le-a fost deloc ușoară, dar bogată sufletește în compania celor 6 copii, patru băieți și două fete și pe parcurs a celor doisprezece nepoți, o parte în Spania, unde s-au stabilit trei copii și trei în sat, Bistrița și Cociu. Copii și nepoți crescuți în cultul muncii, demni de laudă pentru faptele lor bune bazate pe un umanism activ, respect reciproc și cu patima artei de a iubi.
Azi, 16 decembrie 2023, în casa lor a fost o mare sărbătoare, s-a servit tortul și șampania la aniversarea celor 50 de primăveri de când și-au unit destinele, doi miri, cu o minte nouă, într-o lume nouă, caracterizați de cele cinci virtuți fundamentale: înțelepciunea, dragostea, adevărul, bunătatea și dreptatea, o înțelepciune strămoșească ce caracterizează sărbătoriții zilei, oameni înfrățiți cu crucea, cu arta, cu munții și cu codri ce răspândesc lumina cunoașterii prin farmec și plăcere, cu dorința de a captiva și încânta ochii vizitatorilor.
În prezența unui număr de 15 meseni, printre care bunii prieteni și colaboratori Ioan și Lucreția Mititean din Năsăud și Mircea și Rodica Daroși din Nepos, care și-au exprimat gândurile despre cei doi vărăreni plini de farmec, ce știu să facă din legendă realitate.
Felicitări cu prilejul aniversării Nunții de Aur! Vă doresc ca această sărbătoare luminoasă a vieții voastre să vă aducă multe bucurii, împliniri și realizări deosebite!
Să trăiți mereu în bunăstare, să vă bucurați unul de altul și să fiți fericiți!
La mulți ani!
Lucreția Mititean
Adaugă comentariu nou