Sărbătoare la „Bunavestire”
Episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, s-a aflat duminică în mijlocul credincioşilor greco-catolici de la Biserica „Bunavestire” din Bistriţa. Înaltul ierarh a răspuns invitaţiei părintelui protopop Ioan Vasile Frişan care a sărbătorit 20 de ani de când a primit Sfântul şi Marele Dar care este Sacramentul preoţiei. De asemenea, au ţinut să fie prezenţi la sărbătoarea de la „Bunavestire” nouă preoţi din protopopiat, oficialităţi judeţene şi locale, un mare număr de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, episcopul Florentin Crihălmeanu, după ce şi-a exprimat admiraţia şi preţuirea faţă de bistriţeni, aici fiind întâiul loc de muncă ca şi inginer, a rostit un înălţător Cuvânt de învăţătură despre milostenie. Anul acesta, şi 2016, este declarat „Anul milostivirii”, prilej cu care, spunea ierarhul, trebuie să ne deschidem sufletele către Dumnezeu, către iubirea faţă de semeni, faţă de societate în general, este un an al împăcării cu Dumnezeu, în familie, între noi oamenii, în societate. Tema milostivirii, al iubirii milostive o găsim şi în Evanghelia ce s-a citit, a spus înaltul ierarh, care s-a referit la „gârbovirea spirituală”.Fiind sărbătoarea Sfântului Nicolae, PS Florentin s-a referit la darurile pe care acesta le-a adus şi le aduce oamenilor în general, copiilor în special.
După săvârşirea Sfintel Liturghii, răspunsurile fiind date de minunatul cor dirijat de soţii Gavrilă şi Florica Sfechis, părintele protopop Ioan Vasile Frişan a rememorat, în cuvinte pline de înţeles, la drumul pe care l-a parcurs în cei 20 de ani de preoţie. Părintele protopop a amintit că a făcut parte din prima generaţie de preoţi greco-catolici, că a fost repartizat să păstorească Parohia Matei cu Filia Moruţ şi Parohia Fântânele, iar din anul 1995 a fost numit la Bistriţa, unde împreună cu credincioşii a înălţat o biserică. „A zidi o biserică înseamnă a deschide o poartă nouă a cerului”, spunea părintele Frişan. În cei 20 de ani de preoţie a oficiat 107 botezuri, 78 căsătorii, 8711 sfinte liturghii şi a condus spre viaţa veşnică 354 de credincioşi.
Părintelui protopop i-a fost acordată din partea înaltului ierah Diploma şi Medalia „Sf. Iosif”, iar prefectul judeţului, Ioan Ţintean, i-a înmânat Diploma de Excelenţă. În continuare, a fost lansată cartea „Protopopiatul Greco-Catolic al Bistriţei de la origini până în prezent”, redactată de Liviu Simion Pop, cartea fiind prezentată de scriitorul şi publicistul Virgil Raţiu.
În după amiaza zilei de duminică a avut loc un impresionant concert de colinde, cu participarea unor formaţii de prestigiu din ţară.
Citiţi şi:
- Episcopul Florentin Crihălmeanu, la Biserica Greco-Catolică „Bunavestire” din Bistriţa
- Sărbătoare, colinde şi binecuvântare la „Bunavestire”
- Episcopul Florentin, la Bistriţa
- Episcopul Florentin- la Biserica „Buna Vestire”
- Episcopul Florentin Crihălmeanu a sfinţit lăcaşul de cult greco-catolic de la Fântânele
Adaugă comentariu nou