Sărbătoare la Dumbrăveni ! Veteranul de război Augustin Iuga, sărbătorit la 100 de ani de viaţă

Col.(r.) Cordovan Ioan

In satul Dumbraveni, cu vechea denumire de satul Canciu, apartinator comunei Ciceu Giurgesti, o comuna asezata la poalele Cetatii Ciceului, cetate ce a apartinut lui Stefan cel Mare si Sfant si mostenita mai apoi de fiul sau Petru Rares, cu o biserica construita in anul 1880, s-a derulat in data de 2 februarie a.c., dupa slujba bisericeasca, un eveniment deosebit.
Satul Dumbraveni, avand alaturi de ei pe primarul comunei, prof.Rusu Alexandu, viceprimarul, Iuga Vasile, secretarul, Iuga Constantin Cristian, pe oaspetii de onoare, generalul de brigada (r.) Birisiu Ioan-presedintele Asociatiei Judetene a Veteranilor de Razboi Bistrita-Nasaud, col.(r.) Cordovan Ioan-presedintele de onoare al Asociatiei Judetene Cultul Eroilor “Regina Maria” Bistrita-Nasaud, col.(r) Magerusan Vasile-presedintele executiv al Asociatiei Judetene Cultul Eroilor “Regina Maria” Bistrita-Nasaud, domnul Campeanu I.-secretarul A.N.V.R. Bistrita-Nasaud, l-au sarbatorit pe Augustin Iuga cu ocazia implinirii a 100 de ani de existenta.
Iuga Augustin s-a nascut la data de 5 februarie 1914, in satul Canciu (astazi Dumbraveni), comuna Ciceu Giurgesti, judetul Somes; ca cel de-al doilea fiu al familiei Tihon si Maria Iuga.
Din pacate vremurile de atunci si-au pus amprenta inca de la inceput asupra existentei lui Iuga Augustin deoarece la 3 luni de la nastere, tatal Tihon a fost incorporate in armata fiind mai tarziu combatant in Primul Razboi Mondial, pe frontal din Est si declarat la un moment dat ca disparut.
Augustin a crescut in conditii grele, viata dandu-i din nou o lovitura la doar 13 ani, cand mama sa, Maria, a trecut in nefiinta.
In anul 1937 a fost incorporat in Armata Regala Romana, in unitatile de graniceri din Baia Mare, unde a servit tara pana la ocuparea Ardealului de catre Ungaria Horthysta.
Ca urmare a aplicarii odiosului Dictat de la Viena, Augustin Iuga a fost lasat la vatra in data de 07.09.1940, conform Ordinului de Zi nr.898 al Regimentului de Graniceri din Baia Mare.
La scurt timp dupa ajungerea acasa s-a casatorit cu Florica. Dupa aproximativ doua saptamani de la casatorie, in pragul anului nou 1941 a fost mobilizat din nou, de aceasta data in armata horthysta, la fel ca toti tinerii din teritoriul ocupat de unguri.
Augustin Iuga a cunoscut vitregiile celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind combatant pe frontul de Est, pana in Cucaz.
Dupa ruperea frontului a fost nevoit sa se descurce pe cont propriu, in retragere spre tara, fiind abandonat, la fel ca si ceilalti combatanti, de catre armata horthysta.
Augustin Iuga, dupa multe peripetii, a reusit sa ajunga acasa unde si-a regasit sotia Florica. A trait in familie in deplina armonie fiind binecuvantati cu trei copii:Mariuca, Andrei si Tihon.
In urma cu aproape 3 ani, sotia sa Florica l-a parasit, Iuga Augustin isi continua cu demnitate si credinta in Dumnezeu, existenta de zi cu zi.
Pentru satenii din Canciu (Dumbraveni), tineri sau batrani, Iuga Augustin este un exemplu de moralitate, altruism si cinste.
In semn de respect si pretuire, pentru cei 100 de ani impliniti, lui Iuga Augustin, i-a fost acordata de catre primarul, prof. Rusu Constantin, o diploma de merit, un premiu in bani, si un tort aniversar. O diploma de merit semnata de presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi din Romania, generalul (cu patru stele) Marin Dragnea, precum si o frumoasa atentie din partea A.N.V.R. Bistrita-Nasaud, i-au fost inmanate sarbatoritului de catre generalul de brigada (r.) Birisiu Ioan.
Au fost rostite frumoase cuvinte la adresa sarbatoritului de catre primarul comunei Ciceu Giurgesti-prof.Rus Constantin, parintele paroh Alexandru Gherghel, generalul de brigada (r.) Ioan Birisiu si col.(r.) Magerusan Vasile.
Dupa oficierea ceremonialului de la biserica ortodoxa din sat, apropiatii centenarului Iuga Augustin au participat la o frumoasa agapa, data de sarbatorit, la Caminul Cultural din Canciu (Dumbraveni).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5