Sărbătoarea sitarilor
Satul Sita de pe Valea Tibleşului s-a gătit de sărbătoare încercând să ducă mai departe o tradiţie împământinită aici de mai bine de 25 de ani menită să celebreze momentul cel mai important din viaţa spirituală a unui sat, cel al sfinţirii unei biserici. Un sobor de preoţi din parohiile Spermezeu, Mărişelu, Dumbrăviţa şi Sita au oficiat o slujbă înălţătoare în altarul de vară din curtea bisericii înconjuraţi de credincioşi din localitate dar şi de fii ai satului reîntorşi la părinţi din alte părţi sau chiar din străinătate.
Cuvântul de învătătură de la finalul slujbei a fost rostit de părintele Aurelian Poptean din Mărişelu fiind unul din fii acestui sat prin faptul că a slujit aici ca preot mai bine de 9 ani lăsând o puternică amprentă în viaţa spirituală şi culturală a satului de la poale de munte. În cuvântul său părintele a scos în evidenţă importanţa Tainei Pocăinţei pentru omul robit de patimi precum şi modul în care diavolul robeşte astăzi pe credincioşi prin diverse mijloace precum ura, invidia, lipsa de timp etc.
Părintele Poptean nu a venit însă singur la acest hram, ci a venit însoţit de Ansamblul folcloric „Datina” din Mărişelu a cărui fondator este din anul 2010. Suitele de jocuri în coregrafia instructorilor Florean Barteş şi Ionela Hordoan au adus de această dată câmpia mai aproape de munte iar recitalurile interpretelor Ioana Mesaroş şi Florina Ciuruş precum şi a grupului vocal condus de rapsodul popular Valeria Fechete au încântat sufletele oamenilor adunaţi în număr mare în curtea şcolii. De asemenea un invitat aparte a fost artistul Daniel Raţiu care a bucurat sufletele sitarilor cu melodiile sale deosebite precum: ,,Faceţi-mi loc şi cărare”, ,,Codrule mândru-mpărat”, ,,Din Tibleş până-n Beclean” , in ele simţindu-se parcă acel glas tainic al moşilor şi strămoşilor săi, artistul având bunicii din partea mamei de aici.
În încheierea spectacolului dansatorii au invitat lumea la joc încercând să aducă în prim plan celebrele jocuri de la şură ce aveau loc după fiece sărbătoare a satului animate pe vremuri de ceteraşul Alexandru Fechete, un cunoscut instrumentist al Văii Ţibleşului.
Şi pentru ca totul să se desfăşoare conform tradiţiei creştine din primele veacuri dar şi omeniei locuitorilor din acest sat părintele paroh al sitarilor Teodor Dameş dimpreună cu membrii consiliului parohial au organizat o agapă frăţească nelăsând pe nimeni să plece neomenit din ograda bunului simţ şi a dărniciei.
Tot acum cei doi preoţi, părintele paroh şi părintele de la Mărişelu, au pus bazele unei colaborări religioase duhovniceşti şi culturale, cel din urmă invitând pe sitari la hramul bisericii de la Mărişelu în prima duminică din luna octombrie. De asemenea părintele de la Mărişelu a făcut un dar de suflet părintelui şi întregii comunităţi, pe care a păstorit-o, reprezentat de un volum monografic intitulat: ,,Un crâmpei de veşnicie la poale de Tibleş”, volum apărut in 2011 la editura Karuna Bistriţa. Acest volum reprezintă şi va reprezenta o carte de vizită pe care o au de acum credincioşii din Sita ca mărturie peste veacuri a ceea ce sunt si a ceea ce au fost.
Evenimentul a adus bucurie sufletească şi trupească atât prin manifestarea liturgică, momentul cel mai important al zilei, cât şi prin manifestarea artistică şi culturală.
Adaugă comentariu nou