Școala Gimnazială „Iuliu Hossu” din Milaș şi-a sărbătorit patronul spiritual

 Astăzi, la Școala Gimnazială “Iuliu Hossu” din Milaș denumită în onoarea lui Iuliu Hossu, episcop român greco-catolic, personalitate istorică marcantă și unul dintre promotorii Marii Uniri din 1918, ne-am arătat respectul pentru istorie și dragostea pentru valorile locale și naționale. 
 
Cardinalul Iuliu Hossu a fost o importantă figură a Bisericii Greco-Catolice din România și o personalitate marcantă în istoria românilor. Născut la 30 ianuarie 1885, în localitatea Milaș (astăzi în județul Bistrița-Năsăud), Iuliu Hossu a avut o educație teologică profundă și a jucat un rol semnificativ în încurajarea și păstrarea credinței greco-catolice în România, mai ales în rândul comunității greco-catolice.
 
Hossu a fost consacrat ca episcop al greco-catolicilor din Cluj la vârsta de numai 36 de ani, în 1920. Datorită poziției sale, a fost un susținător neobosit al drepturilor românilor și al unității naționale, în special în contextul dificil al celui de-al Doilea Război Mondial și al perioadei comuniste care a urmat.
 
În timpul regimului comunist din România, Iuliu Hossu a suferit din cauza credinței și încrederii sale în Biserica Greco-Catolică. În 1948, când guvernul comunist a interzis Biserica Greco-Catolică și a încercat să o forțeze să se unească cu Biserica Ortodoxă, Iuliu Hossu a refuzat să cedeze. Ca urmare, a fost arestat și i s-a dat domiciliu forțat.
 
În ciuda dificultăților pe care le-a întâmpinat, a fost creat cardinal «in pectore» de Papa Paul al VI-lea în 1969, ceea ce înseamnă că numirea sa nu a fost publicată imediat, din motive de confidențialitate și siguranță. Abia în 1973 numele său a fost proclamat public. Totuși, Iuliu Hossu nu a fost vreodată oficial instalat ca membru al Colegiului Cardinalilor din cauza restricțiilor impuse de guvernul comunist.
 
Cardinalul Iuliu Hossu a murit la 28 mai 1970, după ani de suferință și detenție domiciliară forțată. A fost un simbol al rezistenței și credinței greco-catolice în mijlocul persecuțiilor și a lăsat în urmă un puternic patrimoniu spiritual.
 
La 2 iunie 2019, în Piața Libertății din Blaj, România, Papa Francisc l-a beatificat pe Cardinalul Iuliu Hossu împreună cu alți șase episcopi greco-catolici, recunoscându-le astfel martiriul și dăruirea față de credință în timpul persecuției comuniste. Această beatificare este un pas important spre eventuala lor canonizare și reprezintă o recunoaștere a suferințelor îndurate de greco-catolici în România comunistă.
 
Prof. MĂDĂLINA OLTEAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5