ŞCOALA ÎN SLUJBA UNEI LUMI MAI CURATE

,,Apă, tu esti nu numai necesara vietii, ci esti însăşi viaţa; eşti bogăţia fără seamăn pe Pamânt, tu eşti cea mai delicată, cea mai pură, tu eşti sufletul Pământului“

Antoine de Saint - Exupery

„În ziua de azi nimic nu este local sau continental, ci totul este de interes mondial”, spunea Nicolae Titulesu; si pe bună dreptate, nu ne putem dispensa de mediul înconjurător, de el depindem toti, iar acesta, la rândul său, depinde de noi. Supravieţuirea noastră şi a generaţiilor viitoare este condiţionată de o lume sănătoasă.

Copiii pot fi educaţi să protejeze mediul înconjurător, implicându-se alături de adulţi în diverse acţiuni ecologice. În funcţie de vârstă şi de particularităţile individuale, elevii pot să-şi formeze şi să-şi dezvolte atitudini ecologice prin manifestarea unor conduite active, prin implicarea în acţiuni ecoprotective organizate. Elevii trebuie familiarizaţi cu problemele de mediu şi cu normele de ecologizare, întrucât vor deveni adulţii de mâine, responsabili de mediul în care vor trăi.

Considerând că un prim pas în lupta declarată contra degradării şi deteriorării mediului îl constituie informarea şi educaţia ecologică, elevii şi cadrele didactice ale Şcolii Generale Nr. 4, Bistriţa au devenit parteneri cu elevi şi cadre didactice din Spania, Estonia şi Turcia în cadrul unui parteneriat multilateral Comenius, intitulat generic ,,ECO IS ECHOING” - Ecosystems in Europe. Scopul acestui proiect, demarat în septembrie 2009 şi care se întinde pe o perioadă de doi ani, este ca elevii să înveţe despre diversele ecosisteme din Europa, atenţia lor concentrându-se asupra zonelor şi speciilor ameninţate. Astfel, se vor studia ecosistemul montan în România(cu accent pe malurile râului Bistriţa), cel litoral în Spania, ecosistemul mlăştinos în Estonia, respectiv cel urban în Turcia.

Elevii şcolii noastre au marcat demararea proiectului printr-o amplă acţiune de ecologizare a malurilor râului Bistriţa, desfăşurată la începutul lunii octombrie. Celelalte activităţi cuprinse în acest proiect vizează observarea sistematică a ecosistemelor amintite, colectarea de date, analiza lor, dar, mai cu seamă, actiunea directă de ecologizare. Fiecare ţară participantă va putea să adapteze acţiunile în funcţie de contextul specific, scopul fiind identificarea factorilor perturbatori ai acestuia şi impactul socio-economic al ameninţărilor identificate.

Implicarea elevilor noştri în acest proiect va avea un impact pozitiv asupra personalităţii lor, prin dezvoltarea deprinderilor de analiză şi sinteză, a competenţelor de comunicare în limba engleză, dar şi de aplicare a cunoştinţelor dobândite la orele de stiinţe ale naturii, geografie, istorie sau informatică.

Săptămâna 1-8 noiembrie marchează o altă etapă în implementarea proiectului - sosirea la Bistriţa a oaspeţilor (elevi şi profesori) din Spania, Estonia şi Turcia. În această săptămână, aceştia vor vizita ecosistemul vizat, vor fi puşi la curent cu datele colectate şi sintetizate de elevii noştri, vor vizita alte zone ale judeţului. Şcoala Generală Nr. 4, ca şcoală-gazdă, le urează oaspeţilor ,,Bun-venit!”; toţi cei implicaţi în viaţa şcolii noastre, elevi, părinţi sau dascăli, vor demonstra că sunt conştienţi de importanţa unei atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător, dar vor încerca, de asemenea, să facă cât mai plăcută şederea partenerilor de proiect în oraşul nostru.

Prof. Spinei Mihaela

Şcoala Generală Nr. 4 Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5