Se caută prefect…

Funcţia de prefect este asimilată aceleia de funcţionar public. Deci, numirile nu ar mai trebui să fie politice, ci exclusiv pe criterii de competenţă. Cu toate acestea, şi actuala coaliţie PD-L ŞI PSD continuă să facă, de altfel, ceea ce s-a făcut în ultimii 20 de ani, şi anume nominalizările pe criterii legate de …carnetul de partid. Vorba liderului judeţean PD-L, Ioan Oltean: „funcţia de prefect trebuie obţinută printr-un efort îndelungat în politică”. Juriul care va analiza candidaţii este format din: Ioan Oltean, Ioan Andreica, Sabin Ilieşi şi Liviu Rusu. Preşedintele juriului- Ioan Oltean

Nominalizările pentru funcţia de prefect sunt:

1. Gheorghe Tuţă- consilier local PD-L

S-a născut în 23.10.1960 în Boişoara, judeţul Vâlcea. Studiile universitare l-au adus mai aproape de zona noastră. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj-Napoca. Are un curriculum vitae impresionat. A urmat o serie de specializări, cursuri de perfecţionare în ţară şi străinătate. A fost economist, director economic, lector universitar, şi subprefect. Ar avea experienţa administrativă necesară unui înalt funcţionar public, dar şi experienţa politică, pe care o cere şeful de partid. Face parte din vechea gardă a PD-L, şi în acest mandat este consilier local. Dacă ar fi să mergem pe surse, şansele lui Gheorghe Tuţă pentru a obţine funcţia de prefect sunt reduse, deoarece nu place cui trebuie…

2. Vasile Moldovan- fost primar de Bistriţa

S-a născut în 23.03.1948 în localitatea Ţăgşor, comuna Budeşti, judeţul Bistriţa-Năsăud. A absolvit Institutul Politehnic Cluj-Napoca, Facultatea de Electrotehnică în 1971. După 30 de ani a urmat şi un master în Management performant la Universitatea „Babes Bolyai”. În ceea ce priveşte experienţa profesională, a fost pe rând inginer energetic, şef birou, subprefect, director la Consiliul Judeţean, şef serviciu la aceeaşi instituţie, iar din 2000 a ocupat fotoliul de primar al Bistriţei. În acest moment, ocupă un post pe la Serviciul de Integrare din cadrul Consiliului Judeţean. Anul 2008, nu a fost un an bun pentru Vasile Moldovan. A pierdut alegerile locale, cedând fotoliul de primar, după mai bine de opt ani, PSD-istului Ovidiu Creţu. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, a fost nevoit (varianta neoficială), sau a renunţat de bună voie (varianta oficială) la şefia Organizaţiei Municipale a PD-L. Despre candidatul Vasile Moldovan, preşedintele juriului, Ioan Oltean, a spus: „Suntem convinşi că i-ar plăcea funcţia de prefect, dar asta nu e suficient”.

3. Filip Moisil-consilier local PD-L

S-a născut în 12.02.1973 în localitatea Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud .A absolvit Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca. Are la activ cursuri postuniversitare şi două mastere în management. Printre alte funcţii ocupate, timp de trei ani de zile între 2005-2008 a fost director la Sistemul de Gospodărire a Apelor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Odată cu ieşirea PD-L de la guvernare, şi Filip Mosil a ieşie din organigrama conducerii S.G.A În prezent este inginer şef în cadrul aceleiaşi instituţii şi consilier local PD-L. Face parte din „aripa tânără” a PD-L şi este un personaj politic „drag” şefului de partid. A făcut parte din stafuul lui Ioan Oltean, la alegerile parlamentare din toamnă. Despre Filip Moisil, preşedintele juriului, a spus: „Este un tânăr de nădejde”. Sursele îl dau ca şi viitor prefect…

4. Nelia Răzoare-membru PD-L

Despre Nelia Răzoare, se ştie pe plan profesional, că este o avocată de succes, iar pe plan politic că este un fidel membru de partid. Tot despre Nelia Răzoare, unii îşi mai amintesc că prin 2004 a fost pe lista candidaţilor pentru fotoliul de subprefect. Şi cam atât, pe plan politic. Aceasta, nu înseamnă că desconsiderăm activitatea doamnei avocat, dar cam aceasta este cantitatea de informaţie vehiculată în mass-media. În prezent, face parte din biroul interimar al Organizaţiei Municipale PD-L.

Dacă e să ne luăm după vorbele liderului Oltean: „funcţiile nu trebuie făcute cadou, pentru că cineva e arătos şi vrea acest lucru”…şanse slabe pentru ca Nelia Răzoare să fie desemnată căştigătorul fotoliului de prefect.

5. Monica Săsărman -consilier judeţean PD-L

Despre Monica Săsaărman ştim că este un politician tânăr, şi care îşi doreşte cu ardoare o carieră în politică, chiar dacă acest lucru presupune sacrificii şi compromisuri. A intrat în Organizaţia de Tineret PD-L, undeva prin 2004, şi nu dădea semne, că peste patru ani va fi unul dintre consilierii judeţeni ai PD-L. Ca şi experienţă profesională, Monica a fost pe rând învăţătoare, apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept.

Cât despre politică, unele surse din PD-L spun că este în graţiile unui personaj care încă mai are ceva de spus în partid. Cert este că anul 2008 a fost un an de succes pentru Monica Săsărman. A ajuns consilier judeţean şi este membru în Comisia pentru dezvoltare urbanistică, lucrări publice, protecţia mediului, a monumentelor istorice şi de arhitectură.

Cu toate că se bucură de simpatia unora, se pare dacă e să ţinem cont de surse din partid, că nu este tocmai în graţiile şefului…Dar vorba aceluiaşi şef: „Niciodată, să nu spui niciodată, in politică”

6. Vasile Borş-primar comuna Maier

Ultimul înscris pe lista candidaţilor pentru fotoliul de prefect este Vasile Borş, primarul comunei Maieru. Vasile Borş este la al doilea mandat de primar, şi este un personaj iubit de oamenii din Maieru, cu o carismă la popr, ceea ce a făcut ca PD-L să adune procente importante în zonă. Tot oamenii şi primarul din comuna Maieru, l-au ajutat pe Ioan Oltean să obţină procente „zdrobitor” de mari la alegerile parlamentare. În ciuda acestui lucru, Vasile Borş a intrat deseori în conflict cu liderul de partid. Este un personaj politic dornic să acceadă, şi în politică, totul e o afacere. Aduci voturi, şi obţii ceva la schimb. De ce nu, o funcţie de prefect…

Cine va lua Oscarul pentru funcţia de cel mai „portocaliu” prefect, rămâne să vedem…încă nu s-a decis preşedintele juriului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5