Seară ecumenică de rugăciune – Biserica Greco-Catolică ”Buna -Vestire”
În fiecare an, în perioada 18-25 ianuarie, are loc o săptămână de rugăciune concentrată pe idealul de unitate a creștinilor. Întreaga Biserică Catolică împreună cu alte confesiuni creștine au ocazia de a se întâlni în fiecare seară a acestei săptămâni în comunitățile fiecăruia în parte pentru a petrece timp împreună, a se ruga, a vorbi despre Dumnezeu și a împărtăși din propria spiritualitate. În municipiul Bistrița, un centru multicultural și multiconfesional, s-a format o tradiție de 16 ani prin care Bisericile istorice organizează pe rând momente de rugăciune ecumenică, la care sunt prezenți protopopii, preoții, pastorii și credincioșii diferitelor comunități.
Anul acesta, deschiderea Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor a avut loc în parohia greco-catolică „Buna Vestire” din Bistrița, organizator fiind protopopiatul greco-catolic de Bistrița împreună cu comunitatea parohială. În seara zilei de 18 ianuarie s-au adunat în biserica parohială credincioși ai comunităților greco-catolice, romano-catolice, ortodoxe, evanghelice, reformate și luterane împreună cu păstorii lor: părintele Alexandru Vidican, protopop ortodox de Bistrița, părintele Péter Geréd, protopop romano-catolic de Bistrița, pastorul Andreas Hartig, parohul comunității evanghelice, pastorul Péter András de la parohia Reformată, pastorul Zoltán Tóth de la Biserica Evanghelică Luterană și pastorul evanghelic emerit Johann Dieter Krauss. De asemenea au fost prezenți preoții greco-catolici Ioan Frișan, paroh al Parohiei ”Buna-Vestire”, împreună cu preoții vicari ai acestei parohii, Teodor Costin, Cosmin Moldovan, Cristian Bica și părintele Narcis Pop, paroh al Parohiei ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. La acest moment de comuniune au fost prezente și oficialități ale statului: domnul Teofil Iulian Cioarbă, Prefect al Județului Bistrița-Năsăud, domnul primar Gabriel Lazany, subprefectul Atilla Decsei și alte oficialități.
Seara de rugăciune a început cu o procesiune a protopopilor, preoților și pastorilor care, având în față crucea, au trecut prin fața statuii Fericitului Cardinal Iuliu Hossu și apoi au intrat în biserică pe acordurile corului „Sanctus Spiritus” care a acompaniat muzical programul întregii seri.
Părintele protopop Cristian Goia a rostit un cuvânt de bun venit, amintind despre împlinirea în acest an a 1700 de ani de la Conciliul Ecumenic de la Niceea din 325, când părinții noștri în credință au pus bazele elaborării Crezului, a profesiunii de credință care stă la temelia vieții fiecărui creștin. Această comemorare oferă o ocazie unică de a reflecta asupra credinței comune a creștinilor și de a o celebra prin opere care aduc roade. Un prilej în plus de bucurie și unitate între creștini îl reprezintă și faptul că anul acesta Sărbătoarea Paștilor cade în aceeași dată pentru toate confesiunile, în 20 aprilie.
Pentru Biserica greco-catolică din România, anul 2025 reprezintă un an cu totul special întrucât la nivel național e sărbătorit Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, mare ierarh al Bisericii noastre și model de trăire a credinței. Exemplul său inspiră la depășirea barierelor confesionale pentru a ne concentra pe ceea ce ne unește și anume credința în Hristos, iubirea pentru aproapele și dorința de a mărturisi Evanghelia împreună. Tema octavei de rugăciune din acest an: „Crezi tu aceasta?” (Ioan 11, 26) se inspiră din dialogul dintre Isus și Marta în timpul vizitei lui Isus la Marta și Maria în Betania, după moartea fratelui lor, Lazăr, așa cum este relatat de evanghelistul Ioan.
După acest cuvânt introductiv, preoții și pastorii au dat o binecuvântare de început, apoi au urmat rugăciuni și lecturi din Sfânta Scriptură pe care cei prezenți le-au rostit pe rând. După aceea, au rostit câte un cuvânt de învățătură și zidire sufletească părintele protopop ortodox, Alexandru Vidican, pastorul evanghelic, Zoltán Tóth și pastorul evanghelic emerit, Johann Dieter Krauss.
Programul s-a încheiat cu ectenia de pace, iar după aceea fiecare preot și pastor a binecuvântat credincioșii. La final a avut loc o agapă fraternă la care au participat invitații acestei seri de rugăciune pentru unitatea creștinilor, împărtășind fiecare din experiențele pastorale.
În 19 ianuarie șirul serilor ecumenice a continuat la Biserica Ortodoxă de la Coroana ”Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Gazda întâlnirii ecumenice a fost Pr. Alexandru Vidican, protopop ortodox de Bistrița. A fost din nou un moment de rugăciune, comuniune și împărtășire fraternă la care au participat protopopii, preoții, pastorii și credincioșii diferitelor culte din Bistrița.
Mulțumim Domnului pentru darul unității și pentru aceste seri de comuniune și rugăciune. „Unitatea credinței și împărtășirea Sfântului Spirit cerând, pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.
a consemnat secretarul protopopiatului, diacon Ovidiu Iusco
Citiţi şi:
- Începe Octava de rugăciune. Vezi unde se roagă credincioşii, împreună
- „Toţi să fim una”
- Începe Octava de rugăciune pentru unitatea credincioşilor bistriţeni
- Duminică, vizită pastorală a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu la Biserica Greco-Catolică „Buna Vestire” Bistriţa
- Unitatea credinţei, fundamentul bisericii
Adaugă comentariu nou