Şedinţa Consiliului Local Năsăud
Buget auster…
În şedinţa extraordinară a Consiliului Local al oraşului Năsăud, convocată la iniţiativa primarului Dumitru Mureşan, când a fost dezbătut bugetul de venituri şi cheltuieli al CL pe anul 2010, arată că faţă de proiectul primit s-a făcut o modificare legată de fondurile evidenţiate în afara bugetului de venituri şi cheltuieli, scăzând veniturile cu 8 mii lei, sumă ce reprezintă soldurile de început de an, de la depozitul de locuinţe.
Edilul oraşului a reamintit proiectele de investiţii pe 2010: reabilitarea, extinderea canalizării şi alimentării cu apă potabilă, obiectiv de investiţii pentru care s-a prins toată suma care era prevăzută în contractul de finanţare cu Ministerul Mediului, care minister contribuie cu 85 de procente la realizarea lui.
Aşadar, bugetul total este de 18.886 mii lei, mai mare cu 1092 mii lei faţă de cel primit de legislativ, la comisii. Primarul se arată dezamăgit şi nemulţumit de situaţia financiară a acestui an, recunoscând că nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie grea pentru oraş. Au rămas atâtea capitole şi subcapitole descoperite, atât la investiţii noi, cât şi la cele în derulare, pentru a putea funcţiona în limitele propuse bugetul ar fi trebuit să fie mai mare de 17 miliarde lei vechi.
Primarul a continuat arătând că: la „proiectul Amenajare spaţii verzi” cofinanţarea va fi de 50%, reprezentând 500 mii lei, în condiţiile în care, în prima fază a proiectului, cofinanţarea ar fi fost 100 mii lei. Diferenţa n-a fost prinsă în buget; pentru „alimentarea cu apă la Luşca, Liviu Rebreanu, strada Podirei”, pentru toată investiţia este nevoie de 6,2 miliarde vechi, în limita a 22% cofinanţare este nevoie de susţinerea financiară a obligaţiilor la blocul ANL III; aveau în proiect reabilitarea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”; din cauza bugetului auster, nu se poate semna convenţia legată de realizarea blocurilor sociale de pe strada Bistriţei. Sunt descoperiri la „achiziţii de bunuri”, întreţinere-funcţionare… în sumă de circa patru miliarde…
„Consiliul Judeţean ne-a alocat 1095 mii lei pentru „rampa de gunoi”, sumă cu destinaţie precisă, mai puţin cu 5 miliarde faţă de anul trecut. Şi la „asistenţă socială” banii ce ar trebui prinşi s-au mărit: anul trecut am avut 38-40 de persoane asistate, anul acesta s-au dublat, necesarul este de 7 miliarde pe întreg anul 2010. Noi am prins 4 miliarde, trimestrul IV fiind descoperit…
Legea salarizării unice ne-a dat bătăi de cap, nu mai putem da salariaţilor sporurile, puţine şi acestea în comparaţie cu altă primării. Avem angajaţi, persoane cu studii superioare, debutanţi, care primesc 5,8 milioane lei vechi, net. Indemnizaţia de hrană s-a tăiat, prima de vacanţă la personalul contractual s-a tăiat… Suntem obligaţi să stopăm lucrări de investiţii. Salariile fiind mai mici şi impozitele pe salarii scad, nu ne putem realiza veniturile…”, a precizat mâhnit primarul Mureşan, continuând: „Nu am putut prinde bani pentru ISPAS, sărbătoare cu tradiţie pentru întreaga zonă. Nici pentru „Zilele Năsăudului”, manifestări pentru care nu avem bani pur şi simplu…”.
…Totuşi, sunt speranţe pentru ISPAS
Primarul Mureşan admite că o manifestare de o asemenea amploare necesită multe fonduri şi multă implicare. Anul acesta urma ediţia a X-a a Zilelor oraşului Năsăud, o ediţie jubiliară, care nu se va mai organiza. Festivalul-concurs „De Ispas la Năsăud”, ajuns la ediţia a 16-a, programat în intervalul 11-13 mai, riscă să nu mai aibă loc tot din lipsa fondurilor… Legislativul local caută soluţii măcar pentru susţinerea festivalului. Iniţiatorul Ispasului-festival, prof. Pahone Pop, directorul Casei de Cultură, arată că este obligatoriu să se continue tradiţia care durează de peste două secole, cerând sprijin şi înţelegere de la consilierii locali. „Eu consider că dacă ne sprijiniţi financiar cu cel puţin 25.000 lei, pe lângă promisiunea de la Centrul Judeţean pentru Cultură de 15.000 lei, a altor 5.000 lei din partea Federaţiei Internaţionale de Folclor, filiala România, alături de unele sponsorizări, vom putea continua tradiţia cu această a 16-a ediţie”.
După tot felul de căutări de soluţii în acest sens s-au găsit cei 25.000 lei solicitaţi de Pahone, graţie unor amendamente propuse de consilierii: Viorel Vasile Naşcu, Petrică Drăgan (ambii de la PNL), Macedon Iepure, Doru Chiriac şi Marius Marica (toţi de la PD-L). Astfel, 10.000 lei au fost luaţi de la „sport” din cei 50.000 lei; din cei 56.000 lei de la „Culte” au fost retraşi alţi 10.000 lei, iar de la fondul de rezervă bugetară estimat la 50.000 lei, primarul Dumitru Mureşan a alocat 5.000 lei pentru festivalul „De Ispas la Năsăud”. În plus, consilierul Viorel Naşcu a anunţat că-şi donează indemnizaţia de consilier local pe ultimele patru luni în beneficiul acestei sărbători, alături de o sponsorizare de 6.000 lei din partea firmei pe care o patronează.
Aşadar, pentru ca Năsăudul să poată susţine festivalul-concurs „De Ispas la Năsăud” şi în acest an, tradiţie care dacă s-ar întrerupe ar duce la dispariţie, sunt aşteptate şi alte sponsorizări.
Citiţi şi:
- Bugetul de venituri şi cheltuieli, de supravieţuire
- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va aproba a doua rectificare de buget. Bani pentru Spitalul Judeţean, DGASPC BN
- Primarul Dorin Vlaşin: Pentru Năsăud, s-au alocat 50 de miliarde de lei vechi, cea mai mare sumă destinată investițiilor!
- Bugetul Năsăudului adoptat cu 11 la 6
- A patra rectificare a bugetului judeţului! Bani pentru investiţii la drumuri judeţene, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa!
Adaugă comentariu nou