Senatorul Deneș anunță prevederi clare privind răspunderea funcţionarului „pe semnătură” și incompatibilitățile aleșilor locali!

Senatorul Ioan Deneș a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că, în această săptămână, Comisia de administrație publică și organizarea teritoriului din Senat, al cărei secretar este, a dat rapoarte de admitere pentru  două iniţiative foarte importante care vizează legislația în domeniul administrației publice.

Mă refer la Legea 215/2001 (n.n.- a administraţiei publice locale) şi Legea 393/2004 (n.n. – Statutul aleşilor locali), modificări pe care noi le-am mai discutat şi în mandatul trecut legate de schimbarea de  abordare din sintagma de răspundere solidară a primarului/ preşedintelui Consiliului Judeţean cu sintagma de răspundere exclusivă. Adică se scrie foarte clar în Legea 215 și Legea 393 că funcționarul public din aparatul de specialitate, din compartimentele de specialitate din administrațiile publice răspunde exclusiv pe semnătura pe care o pune pe documentele din unitatea administrativ-teritorială”, a explicat parlamentarul bistriţean.

Potrivit senatorul Deneş, până acum s-a înţeles că „acea semnătură pe care primarul şi-a pus-o pe acel document, de fapt, e o răspundere solidară cu a funcţionarului public din aparatul de specialitate din UAT-ul respectiv”, asta deşi primarul/preşedintele CJ/viceprimarul/vicepreşedintele CJ care semnează acte sunt aleşi de cetăţeni şi nu au obligatoriu studii juridice, economice etc., aşa cum au funcţionarii publici din aparatul de specialitate. Pe această lege, Senatul este Cameră decizională. După raportul Comisiei juridice, propunerea va intra în plen, în maximum două săptămâni fiind nevoie de 69 de voturi pentru a fi adoptată.

O a doua lege, care a trecut de Comisia de administraţie din Senat, a explicat senatorul Ioan Deneş, aflată acum în stadiul de reexaminare, după ce a fost „întoatsă” de preşedintele Klaus Iohannis, vizează legea modificării Legii 161/2003 privind transparenţa în exercitarea demnităţii publice.

Practic, va fi precizat clar că aleşii locali nu sunt incompatibili cu calitatea de membru în Adunare Generală a Acţionarilor la societăţile comerciale constituite pe Legea 31/1990, adică la societăţi de interes local unde administraţia era acţionar. Mai mult de atât, urmează să fie eliminată incompatibilitatea cu calitatea de membru în CA al instituţiilor publice aflate în subordinea acelei autorităţi locale, fiind menţionat clar că acea funcţie nu este plătită. Foarte probabil, lunea viitoare va intra în plenul Senatului, după care va trece în Camera Deputaţilor şi ulterior va fi trimisă preşedintelui la promulgare.   

Senatorul Ioan Deneş a menţionat că trebuie făcute „clarificări acolo unde lucrurile sunt neclare sau interpretabile în ceea ce priveşte legislaţia din România”, asta pentru că „o parte a celor care trebuie să pună în aplicare legile atunci când se uită la politicieni se uită ca la nişte persoane sau la nişte decidenţi care, de cele mai multe ori, în ochii lor sunt nişte potenţiali corupţi, potenţiali infractori”.

„A venit momentul în care să separăm aceste lucruri şi cei care sunt ca şi în alte categorii profesionale,  care încalcă legea, să răspundă în faţa legii, iar cei care o respectă să fie respectaţi şi apreciaţi”, a concluzionat acesta. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5