Senatorul Ioan Deneş, la a cincea iniţiativă legislativă

*indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor şi preşedinţilor/vicepreşedinţilor CJ ar putea fi mărite

Un număr de 56 de parlamentari ai USL (şi unul al UDMR) au formulat o iniţiativă legislativă care vizează creşterea indemnizaţiilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.
Proiectul de lege vizează modificarea Legii 84/2012 privind stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar în anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, fiind depus la Senat, a anunţat senatorul Ioan Deneş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Importanţa funcţiei primarilor de comună şi faptul că trebuie să aibă o indemnizaţie decentă şi peste nivelul instituţiilor pe care într-un fel sau altul le coordonează (de exemplu, un director de şcoală din comună are la ra actual un slariu mai mare decât primarul) sunt doar câteva motive invocate de iniţiatori.
“Nu suntem de acord să perpetuăm zivala: primarii oricum se descurscă. Este total falsă şi nu poţi cere unui om pe care îl numim demnitar să reprezinte o comunitate la un standard cât mai înalt, neasigurându-I nişte condiţii minime de confort financiar. Ca şi cheltuieli globale, aceste măriri nu vor depăşi, la nivelul anului 2013, valoare d e5 milioane euro, bani care se vor plăti tot de către comunităţile locale”, se mai arată în expunerea de motive a semnatarilor iniţiativei legislative.
Potrivit senatorului Deneş, indemnizaţiile ar urma să fie majorate brut cu 300 lei pentru primarii/viceprimarii de municipii, 500 lei pentru primarii/viceprimarii de oraşe, şi 700 lei pentru primarii/viceprimarii de comune. Indemnizaţia primarului general al Capitalei şi a primarilor din oraşele cu 320.000 locuitori ar urma să crească doar cu 100 lei brut.
Indemnizaţiile pentru aceşti demnitari locali se acordă în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, stabilită având drept criteriu populaţia, fie că vorbim de judeţ, municipiu, oraş sau comună. Pentru preşedintele CJ BN, indemnizaţia brută ar putea ajunge la 6578 lei, în timp ce primarii de comune ar putea avea “brutul” între 3331 lei şi 3621 lei.
Normal, crescând aceste indemnizaţii, vor creşte şi indemnizaţiile de şedinţă ale aleşilor locali şi judeţeni, raportate procentual la cele ale primarilor, respective preşedinţilor CJ.
Şi deputatul Daniel Suciu a menţionat că, în prezent, salariile primarilor de comune sunt jenante, mult mai mici ca salariile şoferilor de prin ministere. Un astfel de exemplu ar fi primarul Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, care are “o pensie jenantă” după 20 ani în funcţia de primar. “Ar trebui să încetăm să fim ipocriţi. Este o măsură dreaptă pentru primari, personalităţi locale în care oamenii au cea mai mare încredere. Primarul într-o comună este de toate, de la moaşă comunală până la pompier când arde păşunea, iar salariile sunt nesimţit de mici (1500 lei)”, a declarat Suciu. Şi ministrul Doina Pană a menţionat că salariile sunt foarte mici, iar laitmotivul preşedintelui Băsescu cu “bugetarul gras din spatele privatului slab”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5