Senatorul Ioan Deneş, semnatar al propunerii legislative de înființare a fondului de asistență tehnică și financiară pentru primăriile din Republica Moldova

Senatorul social-democrat Ioan Deneş a semnat propunerea  legislativă B279/2023 privind înființarea fondului de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare destinat autorităților publice locale din Republica Moldova. Proiectul a fost trimis la Consiliul Economic şi Social, Consiliul Fiscal, Consiliul Legislativ şi pentru un punct de vedere la Guvern.

Până în prezent, senatorul Ioan Deneş este coiniţiator ala 66 de iniţiative legislative, dintre care 25 sunt legi promulgate.

Potrivit iniţiatorilor, până-n prezent, România a acordat asistenţă tehnică şi financiară Republicii Moldova. În special la nivel central, fondurile transmise fiind distribuite de către Guvernul Republicii Moldova conform necesităţilor stabilite de acesta. Astfel, deşi până-n prezent au fost implementate numeroase programe de asistenţă tehnică şi financiară, atât scopul de îmbunătăţire a calităţii vieţii cetăţenilor moldoveni într-un mod tangibil şi vizibil, cât şi impactul în rândul cetăţenilor, nu a atins întotdeauna nivelul scontat.

         „Mai mult, lipsa de stabilitate şi de consecvenţă a autorităţilor centrale de la Chişinău a condus la ieşirea din vigoare, în 28 martie 2921, a unuia dintre elementele principale ale cooperării bilaterale între cele două state, Acordul privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane euro acordat de România Republicii Moldova. (...) Timp de peste un deceniu, Acordul a permis finanţarea de către România a unor proiecte importante, cum ar fi reabilitarea şi modernizarea a peste 1000 de grădiniţe şi instituţii şcolare din Republica Moldova, donaţia a 196 de microbuze şcolare pentru instituţii de învăţământ, asigurarea unei contribuţii la dezvoltarea gazoductului Iaşi – Chişinău”, se arată în expunerea de motive.  Din păcate 60 de milioane euro au rămas neaccesaţi.

În acest sens, susţin iniţiatorii, este necesară crearea unui fond care să se adreseze în mod direct nevoilor comunităţilor locale din Republica Moldova şi care se poate accesa în mod direct de către autorităţile publice locale. Accesarea finanţările din acest fond se va face exclusiv de către autorităţi publice locale din Moldova care au un raport de înfrăţire cu o autoritate publică locală din România. Proiectul de lege prevede că România va pune la dispoziţia UAT-urilor din Moldova un pachet financiar de 10 milioane euro, cu posibilitate de suplimentare. Fondul ar urma să fie gestionat de Ministerul Dezvoltării. Banii pot fi folosiţi pentru infrastructură de transport, energie şi mediu, construcţie şi reabilitare de unităţi de învăţământ, unităţi sociale, muzee, biblioteci, pentru iluminat public etc. Contribuţia minimă a beneficiarului va fi de 5%, iar perioada de desfăşurarea a proiectelor până în iunie 2025.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5