Senatorul Ioan Deneş: Sprjin pentru investiţii în noi suprafeţe de păduri! Fără subvenţie, oamenii nu erau tentaţi să facă împăduriri!

Senatorul Ioan Deneş a apreciat sprijinul pentru investiţii în noi suprafeţe de păduri, propus de Guvern, menţionând că este pentru prima dată când se acordă o subvenţie pentru proprietarii de terenuri degradate care aleg să-şi împădurească terenurile.

            „Fondul acestei ordonanţe schimbă total abordarea privind împăduririle, reîmpăduririle terenurilor agricole sau neagricole degradate din România. Este pentru prima dată în România postrevoluţionară când se prevede printr-un act legislativ că cei care vor face acest demers de împădurire a terenurilor degradate vor primi o subvenţie anuală, pe hectar, din partea statului, respectiv 465 euro/an/hectar, timp de 20 de ani, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum şi a fost unul dintre motivele pentru care nu am văzut terenuri degradate, în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, împădurite. Pe acele terenuri agricole, luau subvenţie, depinde de zonă, între 120-180 euro/hectar/an şi normal că oamenii, având această subvenţie, nu erau tentaţi să facă împăduriri. Având acest argument financiar, mai mult statul suportă plantatul puieţilor, puieţi daţi din pepinierele Romsilva, cred că este în sfârşit posibil să ne atingem acea ţintă de creştere a suprafeţei fondului forestier cu încă 56.000 hectare până în 2026”, a declarat senatorul Ioan Deneş.

***

Sursa: primaîmpădurire.ro 

Cele 500 de milioane de euro disponibile pentru împădurirea a 56.700 de ha se vor împărți pe principiul „primul venit, primul servit„, fără criterii de selecție a dosarelor.

Ghidul solicitantului poate fi descărcat în format PDF de la această adresăGhidul propriuzis este până la pagina 45, apoi urmează anexele și ghidul de utilizare a aplicației PGI (Program de gestionare a împăduririlor).

Aplicarea pentru finanțare presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu crearea contului în aplicația informatică „Program de gestionare împăduriri PNRR” (PGI), care poate fi accesată la adresa de internet https://impaduriripnrr.mmap.ro/.

 

  • Suprafața minimă eligibilă este de  0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perderelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire
  • Cadastrul nu e obligatoriu
  • Beneficiarii nu au obligaţia de a schimba categoria de folosinţă a terenului
  • Se poate aplica și cu un teren concesionat sau arendat, încheiat pe minim 21 de ani
  • Nu trebuie să vă faceți firmă ca să aplicați.
  • Nu trebuie să prezentați documente justificative pentru cheltuieli
  • Finanțarea este considerabilă, de exemplu pentru o plantație de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă.
  • Prima anuală de 456 de euro/an timp de 20 de ani pentru sechestrarea forestieră a dioxidului de carbon face obiectul altei scheme de finanțare care este în momentul de față în lucru. Guvernul promite că orice pădure nou înființată va primi acești bani.
  • Terenurile declarate în ultimele 12 luni la APIA beneficiază și de o compensație pentru pierderea de venit agricol de 190 euro/ha/an timp de 12 ani.
  • Elaborarea unui proiect tehnic de împădurire este obligatoriu, pentru care trebuie să apelați la serviciile unui inginer silvic atestat.
  • Dacă vreți să împăduriți mai multe parcele de teren, e suficient un singur proiect tehnic pentru toate, dacă sunt din același județ.
  • Nu sunteți obligați să apelați la o firmă pentru execuția lucrărilor de împădurire, acestea pot fi făcute și cu forțe proprii, dar e obligatoriu să fie făcute sub supravegherea unui diriginte de șantier, inginer silvic atestat.
  • Garda Forestieră este prima instituție de contact pentru cei care vor să acceseze fonduri pentru împăduriri, ea gestionează și aplicația impaduriripnrr.mmap.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5