Serile de la Casa Poetului ! Ei sunt scriitorii premiaţi !
Joi, 30 august, de Sf. Alexandru, a doua seară, din cele trei, a „Serilor de la Casa Poetului”, o întâlnire literară pe toate gusturile, de toate soiurile, pe scara valorică, de la real la travestit, în organizarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Bibliotecii Judeţene „G. Coşbuc”, a debutat cu o lecţie de literatură a poetului octogenar Aurel Rău, ce a condus revista clujeană „Steaua” timp de o jumătate de secol, într-o epocă întunecată a stalinismului feroce, domnia sa originar fiind de pe Valea Bârgaielor. Poetul Aurel Rău, invitat special al Serilor de poezie, a fost prezentat elogios de către scriitorul Mircea Măluţ şi de către prezentatorul-scriitor David Dorian, amintinduse că, criticul Gheorghe Grigurcu a scris că Aurel Rău este cel mai mare poet în viaţă din Transilvania. Poetul Aurel Rău, vizibil emoţionat, a vorbit despre participarea sa la Congresul Scriitorilor din 1956, unde a avut prilejul să-l întâlnească pe Tudor Arghezi şi despre colaborarea cu traduceri la revista „Steaua” a poetului interzis cu creaţii proprii, Lucian Blaga.
Şi-a prezentat apoi o recentă carte de traduceri „Poezii şi poeme”, din creaţia lui Antonio Machado, o ediţie integrală şi cu poeziile de dragoste scoase din ediţiile anterioare de cenzură, deoarece, după cum se ştie, Antonio Machado iubea un bărbat şi, înainte de 1989, homosexualitatea nu era legiferată în Europa, cel puţin în Europa de Est, în ţările lagărului socialist. Apoi, a recitat un poem parabolă „Castanul din gară”, tăiat sub privirile poetului de la geamul trenului spre Cluj şi scris până la Beclean, după mărturisirea poetului.
Poetul a vorbit apoi despre generaţii, fiind provocat de David Dorian, spunând că trebuie să existe un respect reciproc între „poeţii bătrâni” şi „poeţii tineri” şi invers. La acest subiect al dezbaterii, Al. C. Miloş a afirmat că el nu crede în generaţii biologice literare şi că arta, literatura, poezia este o „singurătate a alrgătorului de cursă lungă”, după titlul unui film din anii 70, fiind, după cum spunea şi Biblia „geniul celor puţini” – „mulţi chemaţi, puţini aleşi”, o triere naturală, genetică, după talentul, talentul născut şi nu făcut, învăţat, el crede în poeta naturalis, şi nu în poeta artifex, cum din păcate, alături de elemente de pornografie, licenţioase, este pigmentată, dintr-un complex de inferioritate „lirică”, generaţiei douămiiştilor.
Au mai exprimat opinii Olimpiu Nuşfelean, Mircea Măluţ, David Dorian. O adevărată lecţie de literatură dăruită asistenţei de poeţii bistriţeni, iubitori de cultură, din curtea Casei Memoriale „A. Mureşanu” din Bistriţa, de poetul Aurel Rău.
Lecturile publice ale celei de-a doua seri de poezie au fost susţinute de către Aurel Rău, Mircea Măluţ, Elena M. Cîmpan, Al. C. Miloş, Veronica Ştir, Mirela Orban, Victor Ştir, Victoria Fătu Nalaţiu, Gheorghe Mizgan, alias Gh. Moroşanu, ce a apărut într-o postură de travestit, noi la un moment dat crezând că asistăm la un spectacol „Cu mască şi fără mască” şi nu la o Seară de poezie, căci Poetul slujeşte cuvântului divin, nu-i aşa „La început a fost Cuvântul”, iar poetul este un înger misionar a lui Dumnezeu şi un clovn, un circar, iar poezia, vorba lui Nichita Stănescu, este „Altceva”, dar vorba aceea populară „câte bordeie, atâtea obiceiuri”, şi apoi, în final, inginerul geolog pensionar şi poet Niculae Vrăsmaş a citit din volumul său de debut poetic „Puncte cardinale” din anii de şcoală, dintr-un jurnal, vorbind şi despre cei patru muşchetari literari - David Dorian, Gheorghe Mizgan, Victor Ştir şi Niculae Vrăsmaş - ce au întâlniri-dezbateri periodice pe terasele văratice ale blocului Lama din Bistriţa.
Surprizele plăcute ale celei de-a doua Seri de Poezie au fost prezenţele, cu lecturi publice, ale Danielei Trandafir, din Teleorman – Videle, ce a fost o vreme membră a Cenaclului Literar „G. Coşbuc” de la Sindicate, o adevărată şcoală de literatură bistriţeană din anii 60, 70. 80, şi poetul-student în anul II la Istorie, Andrei Mic, o voce lirică ce promite, ce au citit versuri onorabile.
Vineri, 31 august, de Ziua Limbii Române, a treia Seară de la Casa Poetului, s-au derulat lecturile publice ale scriitorilor Icu Crăciun, Iacob Naroş, Maria Olteanu, Macavei Al. Macavei, Vasile V. Filip, Traian Parva Săsărman şi Ştefan Veşcari. Felicitări pentru organizare poetului David Dorian şi echipei de colegi de la Biblioteca Judeţean „G. Coşbuc”.
Tot în a treia seară s-au decernat şi Premiile Serilor de la Casa Poetului, de un juriu alcătuit din Al. C. Miloş, Menuţ Maximinian, Mircea Măluţ, Ioan Cioba şi David Dorian.
Premiile Serilor de la Casa Poetuluui, ediţia a VII-a, 2018, au fost următoarele: Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară – poetului Aurel Rău; Premiul „A. Mureşanu” poezie - poetului Olimpiu Nuşfelean; Premiul pentru poezie - poeţilor Andreea Gal şi Ştefan Veşcari; Premiul pentru proză – prozatorului Icu Crăciun; Premiul pentru eseu - prof. Vasile Găurean; Premiul pentru traduceri – scriitoarei Veronica Ştir; Premiul pentru publicistică – Niculae Vărsmaş.
La Casa Memorială „A. Mureşanu”, trei zile pline de literatură, cu lecturi publice, dezbateri, lansări de carte şi prezentări de reviste. Pe de-a întregul, manifestarea a fost o reuşită culturală şi literară.
Poezia rămâne, totuşi, cea mai importantă întâlnire pe care o avem pe acest Pământ!
Adaugă comentariu nou