Sfaturi pentru soferii aflati la inceput de drum
Daca numai ce ai sustinut examenul scolii de soferi si ai promovat, urmatorul pas este sa incepi sa conduci. Este un pas dificil, deoarece te trimite direct in trafic, de multe ori fara nicio persoana care sa te ajute din dreapta.
Din fericire, cursurile de legislatie rutiera isi pot spune cuvantul si te ajuta sa iesi din situatii dificile.
Cele mai dificile momente ale unui sofer incepator sunt cele de inceput. Primele 10-20 de ore de condus sunt cruciale, deoarece sunt cele in care pot fi facute foarte multe greseli, cele care pun bazele obiceiului de condus si cele in care atentia la detalii trebuie sa fie maxima.
Ca sa treci cu bine peste ele este important sa urmezi o serie de sfaturi utile:
1. Nu ezita sa conduci! Incearca sa conduci oricand si in orice conditii. Este adevarat ca va fi dificil sa ajungi in traficul infernal din Bucuresti sau sa conduci pentru prima oara pe autostrada, insa doar incercand vei putea sa intri in ritm si sa te obisnuiesti cu volanul. Cu cat conduci mai mult cu atat vei descoperi ca este mai usor sa faci fata tuturor provocarilor.
2. Fii mereu la curent cu noul cod rutier! Chiar daca ai terminat scoala, nu inseamna ca nu trebuie sa mai ai legatura cu legislatia rutiera. Codul rutier se modifica frecvent si este important sa stii toate modificarile, deoarece te impacteaza direct. Asigura-te ca stii care sunt limitele care atrag amenzi, care sunt regulile privind folosirea telefonului in masina, etc. Soferii aflati la inceput risca cel mai mult sa ia amenzi.
3. Condu incet! Ai tot timpul sa conduci cu viteza mai mare. Atunci cand te afli la inceput de drum este bine sa conduci cat mai incet, deoarece este singura modalitate prin care poti preveni eventualele probleme si prin care te poti obisnui cu volanul. Pastreaza intotdeauna o viteza care sa nu atinga viteza maxima legala si vei reusi sa iti formezi reflexe foarte bune.
4. Afiseaza semnele de incepator! Nu este nicio rusine sa ai semnele de incepator in parbriz. Este bine sa le montezi, deoarece avertizeaza ceilalti soferi in legatura cu faptul ca poti face greseli. De Afisarea semnelor de incepator este obligatorie in primul an de condus insa daca nu esti stapan pe modul in care conduci poti sa le tii mai multa vreme.
5. Invata sa semnalizezi! Evident, ai invatat sa semnalizezi la scoala de soferi, insa in trafic s-ar putea sa uiti de aceasta forma de avertizare a celorlalti soferi. Semnalizeaza ori de cate ori schimbi banda sau directia masinii, deoarece poti evita o multime de probleme. Incearca sa semnalizezi cat mai mult, in asa fel incat sa iti intre in reflex obiceiul;
6. Acorda atentie maxima pietonilor, motociclistilor si biciclistilor! Mai toti incepatorii ajung sa faca mici accidente. Daca conduci prudent si incet, acele mici accidente nu vor fi soldate cu alte pagube decat materiale. Este important sa nu faci accidentele cu biciclisti, cu motociclisti sau cu pietoni, deoarece acestia sunt vulnerabili.
7. Formeaza-ti obiceiuri inainte de a urca la volan. Inainte de a urca la volan este bine sa iti formezi o serie de obiceiuri: aranjeaza-ti scaunul si oglinzile, asigura-te ca masina functioneaza corect, verifica rotile si nu lasa frunzele sa se adune la baza parbrizului.
8. Nu folosi telefonul la volan! Cele mai multe accidente din ultimii ani au fost provocate din cauza telefonului mobil. Numarul lor este mai marei chiar si decat numarul accidentelor produse de cei care urca bauti la volan. Incearca sa lasi telefonul deoparte atunci cand conduci, chiar si atunci cand te afli in aglomeratie si mergi foarte incet. Toate telefoanele au bletooth si pot fi conectate la difuzoarele masinii si toate pot fi echipate cu casti pe care le poti folosi daca vrei sa vorbeti cu cineva. Ceea ce este cel mai important este sa fii in siguranta.
Citiţi şi:
- Cum alegi încălțămintea ideală pentru condus
- EDWARD- 21 septembrie, ziua fără decedaţi în accidente rutiere
- Tragedie la Viile Tecii. Adolescentul ce şi-a pierdut viaţa în accidentul din Dipşa era elev la Liceul din Teaca. Provenea dintr-o familie modestă, dar muncitoare!
- Cele mai comune greseli pe care le fac soferii incepatori la volan
- Marţi, 13! Nu mai puţin de 32 de şoferi au rămas fără permis!
Adaugă comentariu nou