Cele mai comune greseli pe care le fac soferii incepatori la volan

Statisticile din ultimii ani spun ca o mare parte din accidentele rutiere care au loc zilnic in Romania, fie ca sunt soldate cu victime sau nu, sunt provocate de soferiiincepatori. Spre exemplu, o situatie din 2019 arata ca din peste 8600 de accidente grave, 1200 au fost provocate de aceasta categorie de conducatori auto.

Varsta, care ii face sa minimizeze riscurile la care se supun, precum si lipsa experientei la volan ar fi principalele explicatii ale accidentelor pe care soferiiincepatori le provoaca. Iata si alte greseli la volan ale acestora:

Lipsa atentiei

Potrivit chestionare-az.ro, in topul celor mai comune greseli pe care le fac soferiiincepatori in trafic este lipsa atentiei. Din cauza ca inca nu sunt pe deplin familiari cu intreg procesul de condus, unde dupa cum se stie, este nevoie de atentie distributiva, multisoferi tineri isi pierd rapid atentia atunci cand apar stimuli precum: apeluri sau mesaje pe telefonul mobil, anumite situatii in trafic, etc.

Live-uri pe retelele de socializare

De cativa ani, un trend ia amploare atat in Romania, cat si in toata lumea. Preocupati sa tina pasul cu comunitatea de pe retelele de socializare, sa se laude cu performantele lor de sofat sau doar sa atraga atentia, unii tineri sfarsesc in accidente pe care le filmeaza in direct. Politistii au atras atentia in repetate randuri ca live-urile pe facebook sau pe alte retele pot avea consecinte dramatice.

Teribilismul la volan

Cuprinsi de euforia momentului si de tendinta de a brava la volan, multi soferi isi supraestimeaza potentialul si ajung sa provoace accidente rutiere. Soferii tineri vor sa faca viraje spectaculoase, sa se strecoare printre alte masini sau sa se ia la intrecere, uitand ce au invatat la orele de legislatie rutiera si atunci cand au completat acele chestionare auto pentru obtinerea permisului de conducere in privinta condusului responsabil si preventiv. A-i impresiona pe pasagerii lor sau pe ceilaltiparticipanti la trafic sunt lucruri care pentru ei par mai importante decat siguranta la volan.

Tendinta de a apasa prea tare pedala de acceleratie

Potrivit statisticilor, pe intervalul de varsta 18-25 de ani, accidentele rutiere sunt principala cauza de mortalitate. De multe ori, soferii tineri simt nevoia sa incalce limitele de viteza din localitati si din afara acestora, pentru a se bucura de o experienta plina de adrenalina. Insa riscurile la care se expun acestia, iar pe langa ei si pasagerii lor, dar si ceilalti participanti la trafic, este unul enorm.

Consumul de alcool si de substante interzise

Conform unui studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, soferii incepatori au tendinta de a conduce mai mult pe timp de noapte, iar uneori chiar sub influenta alcoolului si a substantelor interzise. Unii dintre acestia sofeaza masini vechi, fara sisteme de siguranta sau din contra modele noi, performante si foarte puternice, care fac ca un impact sa fie catastrofal pentru ei si pentru cei din jur.

In concluzie, sunt mai multe greseli pe care tinerii le fac in trafic si din cauza carora foarte multe dintre accidentele care se petrec zilnic pe strazi ii au in prim plan. Este nevoie de o constientizare din partea lor asupra riscurilor pe care le au teribilismul, neatentia si iresponsabilitatea la volan.

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5