Şi de Ziua Fermierului, vrednicia se măsoară în roade

Cea de-a XXIII-a ediţie a Zilei Fermierului, care a avut loc miercuri, 24 iunie, de Sânziene, a întrunit o participare numeroasă: specialişti ai Direcţiei Agricole şi Camerei de Comerţ, fermieri, oameni de afaceri şi, pentru prima dată, cadre didactice de la Liceul Agricol din Bistriţa. Arealul ales pentru desfăşurarea activităţii a fost Valea Budacului, zonă în care pulsează o intensă activitate agricolă: zootehnie, pomicultură, viticultură şi legumicultură. Prima unitate vizitată a fost ferma zootehnică, etalon a judeţului nostru, administrată de fraţii Peica. De fapt, SC Agro Ardeal, manageriată de Ionel Peica, prin îngrăşătoria de viţei, cât şi ferma de vaci de lapte manageriată de Viorel Peica, sunt la ora actuală cele mai reprezentative unităţi de profil din toată Transilvania. Compania dispune de peste 1200 capete viţei la îngrăşat, precum şi un lot important de vaci şi juninci, producţia zilnică de lapte fiind de 25 litri/cap de vacă furajată. Animalele sunt la păşunat, existând un sistem modern, cu garduri electrice, iar viţeii, peste 1000 la număr, sunt în stabulaţie liberă. De asemenea, a fost vizitată şi secţia de industrie alimentară, abatorul, una dintre unităţile reprezentative în domeniu, care oferă zilnic consumatorilor produse proaspete şi de cea mai bună calitate.
A doua unitate vizitată, din domeniul pomiculturii, aparţine firmei Miro, director Ioan Măgădan, deţine la ora actuală peste 200 hectare pomi fructiferi, o plantaţie nouă, înfiinţată în ultimii ani. De asemenea, cinci hectare de viţă de vie - plantaţie nou înfiinţată completează patrimoniul pomiviticol al fermei. Directorul Nicolae Moldovan ne spune că, an de an, producţia de fructe, păstrată în celulele frigorifice ale depozitului, sunt livrate consumatorilor. Inginerul Dorel Hognogi a prezentat participanţilor modul de lucru pe tot fluxul tehnologic.
Participanţii la manifestarea de Sânziene au vizitat apoi Brutăria „Losar” de la Jelna, administrată de Gabriel Moroşan, brutărie care oferă zilnic 17 sortimente de produse de panificaţie foarte solicitate, reţeaua de magazine fiind în număr de şapte. Tot în această zonă au putut fi admirate culturile de legume din solarii ale fermierului Ovidiu Moldovan. La ora actuală se livrează deja castraveţi proaspeţi, iar roşiile sunt deja în pârgă, urmând ca în perioada imediat următoare să ajungă în unităţile de desfacere. Ferma domnului Moldovan mai deţine peste 5 hectare de viţă de vie şi pomi fructiferi.
La ediţia din acest an a Zilei Fermierului – manifestare iniţiată în urmă cu 23 de ani de ing. Vasile Tabără, prima ediţie având loc în cartierul năsăudean Liviu Rebreanu, au ţinut să participe şi preşedintele Consiliului Judeţean BN – Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ – Dorin Popescu. Preşedintele Moldovan a ţinut să precizeze următoarele: „În această dimineaţă am participat, împreună cu vicepreşedintele Dorin Popescu, la ediţia a XXIII-a a Zilei Fermierului. Am avut întâlniri cu fermieri din comunele Cetate şi Budacu de Jos şi am vizitat îngrăşătoria de viţei şi ferma de lapte a companiei SC Agro-Ardeal din comuna Cetate. Sunt convins că o dată cu deschiderea liniilor de finanţare prin PNDR şi prin măsurile Guvernului României, cea de reducere a TVA la alimente la 9% şi prin adoptarea noului Cod Fiscal, fermierii şi agricultorii autohtoni vor fi avantajaţi în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi cel mai important, cumpărătorii vor putea consuma alimente naturale produse în România. Este un drum anevoios înspre acest deziderat, dar mă bucur că în sfârşit primii paşi concreţi au fost făcuţi”.
Ediţia din acest an a Zilei Fermierului a fost o reuşită deplină, meritul fiind al organizatorilor, precum şi al fermierilor de pe Valea Budacului, care ştiu să-şi prezinte realizările de care beneficiem fiecare într-un anumit fel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5