Șieuțenii au cucerit publicul ieșean la Festivalul Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova”

În perioada 6-8 octombrie 2023, s-a desfășurat, la Iași, cea de a LIV-a ediție a Festivalului Folcloric Internațional „Trandafir de la Moldova”, un eveniment cultural de renume al zonei, organizat și în acest an de către Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.  

            În cadrul festivalului au participat 20 de ansambluri și formații de cântece și jocuri tradiționale din întreaga țară (din județele Iași, Bistrița-Năsăud, Brăila, Bacău, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Suceava și Olt), dar și din Republica Moldova (Chișinău și Ungheni) sau Ucraina (Cernăuți).

            Programul manifestărilor culturale de pe parcursul celor trei zile de festival a cuprins ample spectacole artistice, care au avut loc chiar în centrul orașului, în Amfiteatrul PALAS de lângă Palatul Culturii, dar și o frumoasă paradă a portului popular, care s-a întins pe o distanță de mai bine de 2 km.

            Județul nostru a fost reprezentat în acest an la festivalul ieșean de către Ansamblul Folcloric „Ciobănașul” din Șieuț, care a oferit publicului un tablou coregrafic „ca la jocul satului”, cu jocuri tradiționale locale, dar și cu ciuituri sau cântece vocale și instrumentale.  

            Acompaniamentul muzical a fost asigurat de ceterașul Toderic Dumitru din Vătava, secondat la vioară de tinerii Ionuț și Raluca Dumbrăvan din Șieuț. Alături de dansatori, pe scenă au fost și rapsozii populari Ion Moldovan și Petre Dumbrăvan, acesta din urmă interpretând și un joc fecioresc, în tandem cu tânărul dansator Ionuț Dumbrăvan.

            Formația de dansuri de la Șieuț a fost coordonată de către învățătorul Pantea Ignat, talentatul instructor coregraf șieuțean care a gândit acest program artistic special pentru festivalul de la Iași. Totodată, șieuțenii au fost însoțiți de către primarul comunei, domnul Mihai Ivan, cel care a făcut parte și din formația de dansatori.

            Personal, și de această dată am avut ocazia de a juca pe scenă alături de șieuțeni și de a mă bucura de frumusețea dansurilor și a tradițiilor zonei, ocupându-mă în același timp și de coordonarea aspectelor legate de deplasarea formației din Șieuț la Iași, fiind delegat cultural din partea instituției Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

            Se cuvine să adresăm alese mulțumiri pentru invitația la acest festival doamnei Andra Ozana Dram, managerul CJCPCT Iași, colaborarea dintre instituțiile noastre fiind una frumoasă și rodnică, dar și să îi felicităm pe toți ceilalți colegi ieșeni care s-au implicat activ în reușita acestui important festival internațional.

 

            Smaranda Mureșan,

Cercetător științific – Biroul Cultură Tradițională

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5