Şomerii bistriţeni dobândesc competenţe informatice prin programele AJOFM BN

*peste 850 şomeri sunt calificaţi în 13 meserii pe parcursul acestui an

Un număr de 15 şomeri bistriţeni – indemnizaţi sau neindemnizaţi – au susţinut examenul de absolvire pentru programul de formare profesională privind competenţe informatice.
Cursul derulat în perioada august-noiembrie, prin Centrul de Formare Profesională Bistriţa din cadrul AJOFM BN, a însemnat 120 de ore de pregătire teoretică şi practică. Finalmente, va însemna o şansă în plus pentru şomeri în găsirea unui loc de muncă.
“În urma absolvirii acestui curs, persoanele ştiu să utilizeze aplicaţii de procesare texte, calcule, baze de date, prezentări grafice, internet şi poştă electronică. E un curs pentru începători. Se descurcă bine, chiar foarte bine, ţinând cont că majoritatea nu au lucrat pe calculator. Aceste diplome le vor folosi în vederea angajării. Le va fi mult mai uşor să-şi găsească un loc de muncă, pentru că acum se cere peste tot să aibă cunoştinţe de operare PC”, a declarat lectorul Claudiu Căilean.
De altfel, în primele zece luni ale anului, potrivit directorului executiv Otilia Râpan, prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud au fost organizate 35 serii de programe de formare profesională, cuprinzând 810 persoane, dintre care 797 au fost şomeri (care au beneficiat gratuit de formare), iar 13 bistriţeni şi-au plătit cursurile.
Cei mai mulţi dintre şomeri au optat pentru calificarea în meseria de lucrător în comerţ (foarte probabil şi la solicitarea patronilor), competenţele informatice sau cursurile de bucătar fiind şi ele la mare căutare. Bistriţenii au obţinut o diplomă de absolvire - recunoscută de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi la nivelul UE – şi în alte meserii, precum cea de coafor, cosmetician, dulgher-tâmplar-parchetar, instalator, manichiurist, tehnician maseur, ospătar, patiser, zidar sau lucrtător în structuri pentru construcţii.
În prezent, alte două programe de formare se derulează la Sângeorz Băi şi la Beclean, astfel că, finalmente, pentru anul 2012, vor fi calificaţi 852 şomeri. Anual, aproape 900 d eşomeri bistriţeni sunt calificaţi în fiverse meserii, iar mai bine de o treime dintre aceştia ăşi găsesc un loc de muncă. Marin Găluţ, din cadrul AJOFM BN, a explicat că în ultimii ani, multe persoane au conştientizat faptul că meseriile pe care le-au practicat nu mai au cerere pe piaţa muncii, astfel că se îndreaptă spre aceste cursuri de recalificare sau iniţiere.
“Oamenii vin cu o cerere la noi, vor o calificare în meseria de tâmplar. Atunci când primim 12 cereri pentru acestă ocupaţie, organizăm cursul. Astea sunt cerinţele oamenilor, iar noi venim în sptijinul lor”, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al AJOFM BN, Otilia Râpan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5