Spectacol dedicat Zilei Naţionale a României la Teaca
În ajunul marii sărbători naţionale, 1 Decembrie, la Căminul Cultural din Teaca a avut loc un frumos şi bogat spectacol cultural-artistic dedicat evenimentului oferit de elevii liceului din localitate. Manifestarea a debutat cu prezentarea semnificaţiei istorice a Zilei Naţionale de către prof. Camelia Mehedin, după care s-a derulat programul cultural-artistic. Au evoluat pe scenă formaţiile artistice, începând cu cei de la ciclul primar, conduşi de dascălii Adriana Szoldoş, Niculina Costa, Dorina Chiş, Domşa Maria Bunea, Maria Ivan, Diana Damian, Gabriela Danciu. Recital de poezie patriotică, cântece şi dansuri populare care au insuflat celor prezenţi în sală spiritul patriotic, diminunat de grijile cotidiene ale prezentului.
O contribuţie importantă în cadrul manifestării au adus-o copiii din ansamblul folcloric „Cununa grâului” din satul Ocniţa, formaţie artistică adusă la viaţă de către îndrăgita interpretă de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean, secondată de soţul acesteia, Florentin Archiudean, fii ai acestui sat. O formaţie relativ tânără, dar care a oferit în spectacol frumuseţea dansului popular din zonă, calitatea actului artistic al acestei formaţii ducându-l şi peste graniţele ţării, până în Elveţia. Întregul program cultural-artistic dedicat marii sărbători naţionale a fost coordonat de către prof. Mirela Nacu, dascăl care a dinamizat în ultimii ani întreaga activitate cultural-educativă din cadrul liceului din localitate.
Privindu-i pe aceşti copii minunaţi, care prin tot ceea ce au prezentat aici vor încerca să ducă pe mai departe valorile inepuizabile ale creaţiei populare, care tinde să se piardă în timp, mă gândeam la necesitatea ca societatea de azi să acorde o primă importanţă educaţiei, fără de care aceasta nu se poate dezvolta, amintindu-mi de ceea ce spunea marele artist Enescu, încă din anii 30: „Trebuie să aşteptăm cu răbdare şi chibzuinţă trecerea acestor vremi nefaste, care ne întunecă aspiraţiile şi cugetarea. Guvernămintele trebuie să gândească, în primul rând, să asigure oamenilor mijloacele de subzistenţă. Numai cu organisme liniştite fiziceşte se poate continua lupta pentru păstrarea şi amplificarea patrimoniului cultural şi artistic. Pâine, căldură, baie, educaţie, iată ce trebuie să asigurăm tuturor oamenilor”.
Citiţi şi:
- Lansare album Mădălina Oltean, la Teaca
- Zilele comunei Teaca. Primarul Iustian Damian Muntean a invitat nume sonore ce au oferit momente de neuitat miilor de spectatori
- Obiceiuri străvechi scoase din lada de zestre, de Paște, la Tureac. Felicitări, Sanda Cioanca!
- Teaca: 52 ani de învăţământ liceal
- Liceul Teaca: aniversare 53
Adaugă comentariu nou