Spiritualitate la vârsta a treia, trăită la Nușeni
Poate nicicând conștientizarea faptului că rostul nu e în totalitate aici nu e atât de acută ca la vârsta a treia. Spirituală prin definiție, această etapă a vieții e, în general, una a meditației, a apropierii de cele sfinte, a bilanțului personal și a speranței, atât cât poate fi ea reconstruită. Bătrânii de la Centrul din Nușeni arată că se poate. Implicați în diferite excursii și evenimente cu specific religios, oamenii au un program complex de activități, demonstrând fotografic, așa cum reiese din postările de pe rețeaua de socializare, frumusețea și bucuria petrecerii împreună a unor momente relaxante, aducătoare de liniște și împlinire sufletească. Sărbătorirea recentă a Sfântului Ierarh Pahomie, în lăcașul de cult al instituției, a fost unul dintre ele. Liturghiile săvârșite de preoții cercului pastoral de pe Valea Meleșului sunt altele.
Căminul aflat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bistrița-Năsăud asigură în regim instituționalizat, în limita a 50 de locuri ocupate în schimbul unui cost mediu de 500 de lei/lună, asistența socială și psihologică indispensabilă atâtor și atâtor bătrâni neajutorați, oferind un climat de viață plăcută și condiții corespunzătoare de găzduire și hrană, îngrijire personală și medicală, recuperare și readaptare prin activități de ergoterapie și de petrecere a timpului liber.Ajunși să nu se mai poată descurca singuri, bătrânii apelează de multe ori la serviciile statului, în astfel de instituții unde primesc găzduire pe perioadă nedeterminată, hrană, întreținere și asistență medicală. Prinși în activități gospodărești, spirituale ori recreative, oameni de vârsta a treia își găsesc aici rostul pierdut undeva prin lume, în singurătăți apăsătoare.
Încă de la început, Biserica Ortodoxă a fost parte din proiect, prin parteneriatul de douăzeci de ani parafat de către Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în baza căruia terenurile și clădirile aparținând cultului pot fi folosite dacă îşi păstrează destinaţia lor socială. În condiții moderne asigurate din fonduri europene pe filiera Consiliului Județean, unitatea oferă îngrijire și pentru 50 de persoane cu handicap, în funcție de nevoile individuale ale beneficiarilor.
Citiţi şi:
- Vârsta a treia, susținută material și spiritual la Nușeni
- Rosturi, la vârsta a treia
- “Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene”. Primarul Dorin Vlaşin: E un proiect care servește comunitatea locală, aşteptăm voluntari!
- Poliţiştii s-au întâlnit cu doamnele de vârsta a treia, la Protopopiatul Ortodox din Bistriţa
- Bani grei pentru cazarea în centrele speciale
Adaugă comentariu nou