Spitalele rămân fără bani din octombrie

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud mai are bani pentru plata furnizorilor de servicii medicale până în octombrie. Şefii Sănătăţii spun că o rectificare bugetară este singura soluţie ca spitalele să nu intre în colaps, şi-şi pun speranţele în banii de la Fondul Monetar Internaţional.

La această concluzie au ajuns participanţii la şedinţa comună de lucru care a avut ca principal punct al discuţiilor finanţarea spitalelor din judeţ. Au fost prezenţi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, managerii celor cinci spitale din judeţ şi sindicaliştii din sănătate.

Pentru ca spitalele să funcţioneze normal până la sfârşitul anului sunt necesari peste 13.000.000 lei. Patru dintre unităţile sanitare din judeţ au anunţat că mai au fonduri doar până la sfârşitul acestei luni. Doar Spitalul din Teaca mai are fonduri pentru salarii, şi pentru luna octombrie.

„Începând cu octombrie, spitalele nu mai au acoperire financiară în ceea ce priveşte contractul cu CJAS. Cu excepţia Centrului de Sănătate Teaca, unde se mai pot plăti salarii şi în luna octombrie, inclusiv, celelalte spitale nu mai au acoperire financiară. Noi şi CJAS am făcut demersuri, chiar săptămâna trecută am mai trimis o adresă, inclusiv memorii din partea spitalelor în care se prezintă situaţia în care se află. Casa de Asigurări a făcut şi ea demersuri, a cerut suplimentarea contractului cu suma care este necesară ca să fie acoperire până la sfârşitul anului. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă (…) Noi am cerut o suplimentare de fonduri. Avem nevoie de 13.118.000 lei pentru a acoperi necesarul până la sfârşitul anului. Aceasta este o estimare a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Anul acesta, bugetul alocat spitalelor a fost unul mai mic decât anul trecut, aproape cu 30%”, a declarat medicul Anca Andriţoiu, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud.

Fără reduceri de personal în spitale

În prezent, cadrele medicale sunt asigurate de ministrul de resort că nu vor fi disponibilizări în rândul personalului medical, au garanţia plăţii salariilor, şi nu le vor fi tăiate sporurile stipulate în protocolul încheiat cu Ministerul Sănătăţii.

„În general, spitalele nu s-au atins de sporurile salariale. S-au redus salariile de merit, premiul de 2% acordat unor categorii de personal, sunt unele spitale, unde nu s-au acordat cel de al 13-lea salariu şi prima de stabilitate. Nu s-au făcut reduceri de personal, cu excepţia Spitalului din Năsăud, unde s-a înjumătăţit norma de muncă, în cazul a opt locuri de muncă”, ne-a mai spus medicul Anca Andriţoiu.

În schimb, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare din noua grilă. Coeficienţii pentru sistemul sanitar, incluşi în forma finală a Legii unice de salarizare, sunt mai mici cu până la 25% decât în precedentul proiect. Sindicaliştii din Sănătate sunt decişi să recurgă la proteste, dacă Ministerul Sănătăţii nu va acorda sporurile promise şi dacă vor fi diminuaţi coeficienţii din grila unică de salarizare.

Practic, Ministerul Sănătăţii trebuie însă să găsească şi bani pentru aceste sporuri şi să suplimenteze bugetele spitalelor pentru a evita ca, după plata salariilor, unităţile să nu mai aibă bani de medicamente şi materiale sanitare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5