Start școlar de zile mari !
Am avut privilegiul de a participa la „prima oră de răbdare, ascultare, implicare” a unor boboci de școlari, Clasa Pregătitoare „A”, îndrumați de învățătoarea Aurora Rad, la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița.
Copiii au urcat scările Școlii într-un suflet să-și vadă clasa, băncuțele. Le-a deschis ușa, încrezătoare, Doamna Învățătoare, iar ei au pășit entuziaști pe sub un pod de astromelii – să aibă ani de școală înfloritori!
În clasă, îi aștepta nimeni altul decât Șoarecele de Bibliotecă, venit special de la Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița-Năsăud, să-i îmbie spre cărți. Era într-o formă foarte bună. E drept că s-a pregătit pentru acest moment cu una dintre fidelele cititoare ale Bibliotecii – tânăra prozatoare Alexandra Ionuța Andrecuț.
Clasa era ca o carte plină ochi de minunății – trenulețul cu povești, calendarul fotografic, simboluri specifice timpului, alfabetarul, rechizite felurite, scrisorica pentru boboci, mesajul pentru părinți. Învățătoarea a făcut cunoștință cu micii învățăcei și… strângerea de mână caldă contura premisa unei legături ce va urma, în mod firesc, să crească și să rămână pentru toată viața. Discursul dânsei, construit pe coordonatele: eficiență, conectare la nou, construirea sinelui, a dezvăluit un cadru didactic profesionist.
Părinții, receptivi, păreau foarte hotărâți să facă echipă cu o învățătoare dăruită și implicată. Calitatea educației ține de această conlucrare fastă – zi de zi, pas cu pas. Cu toții am înțeles că actul didactic e un fel de misiune nobilă.
Într-o atmosferă agreabilă, între reguli și visare, punctată de suspansul surprizelor, copiii au primit – pe lângă primele îndrumări pe calea școlară, rechizite – și niște schultüte, un fel de trăistuțe-coifuri, personalizate – cu chipul Șoarecelui de Bibliotecă și mesaje pro lectură, pline cu materiale colorate, jucărioare și… dulciuri!
Toate au dovedit din plin o pregătire impecabilă a doamnei învățătoare Aurora Rad și a echipei de părinți; stil și profesionalism. Fiecare copil și-a împărtășit starea inimii lui, emoția și… era minunat să-i simți fericiți că sunt Școlari! În semn de recunoștință și start minunat, și catedra s-a înviorat toată de flori!
Nu ne rămâne decât să urmărim inspirați aventura cunoașterii micilor învățăcei care vor crește mari pentru că și-au propus să rețină și să pună-n practică multe din Îndemnurile Șoarecelui de Bibliotecă, de exemplu: „Ia-ți merinde la Școală și un sandvici din două coperte de carte umplute cu pagini de idei și savoare!”. Bine a zis Cititor rozător: „Eu sunt așa de mare pentru că m-am hrănit cu muuulte povești și poezii!”. Se știe că adoră și cașcavalul și, în schultüțe, pe ici pe acolo, au fost strecurate și bucățele de cașcaval pentru Prietenul Bibliotecar.
Indiscutabil, este o artă să știi să clădești personalități echilibrate, dezinvolte, performere și suntem încrezători că doamna învățătoare Aurora Rad deține această artă. Generațiile trecute, formate de dânsa, stau mărturie.
Citiţi şi:
- Lecţia de patriotism a învăţătoarei Aurora Rad şi a elevilor clasei a III-a
- Aurora Rad: Dacă ai cucerit un pisc, urmează altul
- Cei mai mulți matematicieni olimpici pe metru pătrat, în clasa a IV-a A, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița
- „Împreună cu Andrei Mureșanu, în lumea noastră literar-digitală”
- Drumul amintirilor
Adaugă comentariu nou