„Împreună cu Andrei Mureșanu, în lumea noastră literar-digitală”
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
-
View the full image
https://rasunetul.ro/sites/default/files/articole/2021/11/andrei2.jpg
- View the full image
Săptămâna Educației Globale din acest an a adus o provocare de nerefuzat: „Este lumea noastră! Să acționăm împreună.”La Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, oare ce s-ar fi putut alege mai nimerit decâta pleda pentru cinstirea memoriei patronului literar al instituției? Ziua centrală a săptămânii a fost, evident, data de 16 noiembrie a.c., circumstanță în care s-au marcat 205 ani de la nașterea Poetului Imnului Național, Andrei Mureșanu. Elevii clasei a III-a A, coordonator Aurora Rad, au derulat o săptămână educativă în amintirea înaintașului lor.
Îndrumați exemplar de învățătoarea lor, sufletul acestui proiect de mare impact pentru mințile și inimile copiilor și nu numai, participanții au dovedit o emulație de zile mari pe subiectul propus – „Împreună cu Andrei Mureșanu, în lumea noastră literar-digitală”. De peste un sfert de secol, caut în învățământ zone de provocare, creativitate și satisfacție și, fără să măgulesc pe nimeni, declar că am fost întru totul reconfortată de ora deschisă „foicelelor pentru minte, inimă și literatură”.
Cu mic cu mare,s-au lansat pentru a stabili/ elucida/ întări raportul pe care-l au fiecare cu poetulAndrei Mureșanu. În cadrul manifestării, pe lângă discuții pe marginea vieții și activității scriitorului patriot comemorat, s-a aplicat un produs digital interesant, o „ruletăa întrebărilor”, care a captat întru totul atenția și energia tuturorși care a dat feedback-ul activității. În jocul literar-digital„Roata aleatoare”, coordonatoare proiectului, învățătoarea Aurora Rad, a formulat întrebări cu miez, provocările fiind incitante și determinând la reflecții dintre cele mai faste.
Ne putem verifica datele biobibliografice legate de Andrei Mureșanu, raportul nostru cu lumea literară, și învârtind „Roata aleatoare – Rațiune și simțire”, creată de doamna Aurora Rad, postată pe https://wordwall.net/ro/resource/25111129. Demersul a coroborat două teme într-un parcurs didactic, adaptat nivelului de înțelegere al micului școlar. Avem posibilitatea de a învăța mai dinamic, atractiv și eficient, și prin acest joc serios. Dar, învățarea prin joc nu-i de joacă. Inițiatoarea a reușit să-l aducă pe poetul Andrei Mureșanu în actualitatea copiilor, să-i motiveze să fie empatici cu modelele de ieri și de azi ale comunității noastre orășenești, naționale.
Fiind invitat și Palatul Copiilor Bistrița, am participat, fascinată de afinitatea pe care elevi ai secolul XXI,din clasa a treia primară, o arătă istoriei și culturii noastre naționale din secolul al XIX-lea, provocându-i la o sinteză artistică tricoloră, prin ilustrarea unui vers din „Deșteaptă-te române”, inserarea unei aprecieri/ întrebări adresate lui Andrei Mureșanu, acestea constituindu-se în „foicele pentru minte, inimă și literatură” dintre cele mai vii.
Alți colaboratori ai evenimentului,ziarul „Răsunetul” și Revista „Mișcarea literară”, susținători ai demersului ucenicilor mureșeni, au dăruit, prin reprezentanții lor, Menuț Maximinian, respectiv Olimpiu Nușfelean, numere sugestive din publicațiile coordonate, pentru documentarea suplimentară a Șoriceilor de Bibliotecă de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Astfel, s-au trecut în revistă albumul aniversar ,,Răsunetul – cel mai știut ziar – 30 de ani de presă liberă în Bistrița-Năsăud” și numărul 4/ 2016 din„Mișcarea literară”,cu un dosar de autor dedicat poetului Andrei Mureșanu,conceputpentru a marca 200 de ani de la nașterea sa.
Toată Săptămâna Educației Globale, elevii menționați în prezentul articol au oferit, pe subiectul specific ales, mostre de vibrație, elan, inteligență, sclipiri, excelent stimulați de învățătoarea lor. Diseminarea mea a venit firesc, ca o împărtășire a unei trăiri educative autentice. Nu am nici o îndoială că poetul Andrei Mureșanu e mândru de ucenicii săi, de urmașii lui mureșeni.
Ionela-Silvia Nușfelean
Comentarii
S-a stins viața falnicei Bistrițe
(După Mihai Eminescu)
S-a stins viața falnicei Bistrițe,
Cu arteziene, struți și festivaluri,
Cu pârtii și nocturne sus, pe dealuri,
Când ningea fain și fără lapovițe.
Bistrița - bal mascat și recitaluri
Consacră școli, directori, grădinițe,
Cu popi care-i servesc din lingurițe
Pe cei ce-și fac prin ceruri idealuri.
Un turn săsesc sinistru ora bate.
Lumea întreabă: ce ne-aduce mâine?
Ca-n ţintirim tăcere e-n cetate.
Când Mureșanu singur mai rămâne
Să ne tragă din somnul cel de moarte,
Răsună viu “Deșteaptă-te, române!”
Adaugă comentariu nou