Stelian Dolha: Trebuie să avem o poveste pentru fiecare obiectiv turistic din judeţ

*Bistriţa-Năsăud nu înseamnă doar pene de păun

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, consideră că turismul reprezintă una dintre cele mai importante oportunităţi de dezvoltare a judeţului nostru, în condiţiile în care nu se rezumă doar la pene de păun. De aceea, vicepreşedintele liberal a insistat ca turismul să nu mai fie “o anexă” a Salvamontului, în organigrama Consiliului Judeţean.
“Când am intrat prima dată în Consiliul Judeţean şi am întrebat ce aţi făcut în domeniul turismului, cei de la Salvamont au venit cu nişte pliante pe care probabil că le-au dat prin drumeţiile lor montane. Dar atât. Timp de patru ani de zile, a fost singura promovare pe care Consiliul Judeţean a făcut-o. (...) Cred că turismul în Bistriţa-Năsăud nu se poate dezvolta doar pe latura culturală, pentru că acum dacă deschidem o pagină de prezentare sau un site vedem numai pene de păun, atât.”, a argumentat Dolha.
În opinia sa, turismul în judeţul nostru trebuie să înceapă de la porţile Cetăţii Ciceului şi să continue până la Piatra Fântânele, la Castelul Dracula, incluzând toate bisericile din lemn, podul de la Coşbuc etc.
“De asta avem nevoie şi nu avem acum – un circuit turistic, un itinerar schiţat şi pe care să-l putem prezenta. Grecii, pentru fiecare piatră au o poveste de o jumătate de oră, pentru Cetatea Ciceului nu avem acum nicio poveste, şi acolo au poposit o grămadă de domnitori români. Va trebui să avem povestea noastră pentru fiecare obiectiv”, a punctat Stelian Dolha, dând ca exemplu de reuşită administraţia locală din judeţul Alba.

Unitatea de proiecte europene va acorda consultanţă primăriilor
O altă iniţiativă a vicepreşedintelui CJ este şi instituirea unei Unităţi de proiecte europene, care cuprinde zece posturi contractuale, deocamdată vacante, şi care va avea rolul de a pregăti un portofoliu în vederea obţinerii de finanţări europene în exerciţiul financiar 2013-2020, dar şi acordarea de consultanţă către autorităţile locale.
“Această unitate de proiecte europene va asigura consultanţă unităţilor administrativ-teritoriale. Fiecare primărie din acest judeţ care va avea un proiect pe care doreşte să-l implementeze sau pe care îl are în curs de desfăşurare se va plia pe un angajat din această unitate, care îl va ajuta de la cap la coadă, de la A la Z sau de la C la Z, dacă proiectul este început”, a explicat Stelian Dolha, în cadrul unei conferinţe de presă.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a menţionat că şi-ar dori ca cele 10 posturi să fie ocupate de tineri, “pentru că generaţia de astăzi din Consiliul Judeţean nu are cui să predea ştafeta”, iar o parte dintre ei să devină funcţionari publici pe parcursul timpului.
“E nevoie de tineri care să se implice în aceste proiecte. (...) În funcţie de proiectele pe care le avem în derulare, de proiectele pe care vrem să le accesăm, vom plia aceste persoane pe acele proiecte”, a motivat el. În prima etapă, persoanele care vor fi angajate în această Unitate de proiecte europene vor fi plătite din bugetul propriu, dar când finanţările europene vor permite ca acestea să beneficieze şi de sume din proiecte se va scăpa şi de această “povară financiară”.
De altfel, tineri ar fi aşteptaţi şi la o altă structură a Consiliului Judeţean, la Biroul de achiziţii publice, unde din cele şapte posturi sunt ocupate numai trei, iar volumul de muncă este unul infernal. “Din păcate, în acest moment, nu avem nici măcar un om care să-l punem în acel compartiment”, a concluzionat vicepreşedintele Dolha.

Comentarii

03/09/12 10:11
Vizitator

Ideea nu e rea numai ca de la Portile Ciceului si pana la Piatra Fantanele nu prea ai ce vedea. Ar trebui inclus neaparat si Castrul Roman de la Orheiul Bistritei, precum si cel de la Livezile. In acest sens, varianta de centura ocolitoare pe la Sarata-Monariu-Budacul de Jos-Jelna-Ghinda-Livezile, ar putea capata si o importanta functie turistica. Aceasta ar putea pune mai bine in valoare Piemontul Calimanilor, care reprezinta o zona turistica importanta ce integreaza obiective istorice si domenii de vanatoare ca cele de la Budacul de sus si Dealul Negru- Cusma,continuand cu valea Bargaului. Dar, ca o ironie a sortii (sau ca un triumf al prostiei) statuia lui Petru Rares din Bistrita, de a carui nume se leaga Cetatea Ciceului, a fost demolata din piata care-i poarta numele, si inlocuita cu un monument controversat in forma de SULA, de parca nu se gasea alt loc in tot orasul. Cu asemenea incoerente (mutarea haotica a statuilor la Bistrita) este greu de creat "cate o poveste" pentru fiecare din obiectivele turistice ale judetului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5