Tănase Nectaria (clasa a IX-a B, Liceul Teoretic Sanitar): Când Piatra devine Familie și Lumină
Povestea mea începe pe când aveam zece anișori (în data de 6 mai, am împlinit 16 ani) la Mănăstirea Piatra-Fântânele, localizată în pasul Tihuța, satul Piatra-Fântânele. Acolo am învățat, eu și cei cinci frați ai mei, să fim oameni frumoși în societatea aceasta provocatoare și zbuciumată.
Această mănăstire are un sobor în număr de 24 de călugărițe și doi preoți înzestrați cu harul Duhului Sfânt. Maica Stareță, Pamfilia Solcan, împreună cu obștea mănăstirii, au grijă în timpul anului școlar de 32 de suflete, cuprinse între vârstele de 4 și 23 de ani . Fiecare copil aflat sub acoperișul acestei mănăstiri are de dus o cruce, dar cu ajutorul maicilor și a părinților slujitori, crucea aceasta devine mai este ușor de purtat!
Cazul meu și a celor cinci frați ai mei, mai mici, este dureros pentru noi, dar cu ajutorul lui Dumnezeu trecem cu nădejde peste toate încercările. Mama noastră, la vârsta de 32 de ani, s-a îmbolnăvit de cancer la sân, o boală greu de tratat și de vindecat. În anul 2019, mama era încă bolnavă, când am venit la mănăstire, monahiile ne-au primit cu mare căldură. În acest loc binecuvântat stăm și în prezent, iar mama ne veghează din cer. A trecut la cele veșnice în data de 19 mai 2021. Măicuțele ne sunt alături la orice durere sufletească și trupească, încurajându-ne și sprijinindu-ne cu toate cele necesare educației și creșterii noastre armonioase.
Pe lângă participarea la slujbe, la Sfânta Liturghie, la Taina Spovedaniei, noi ajutăm și la treburile gospodărești din incinta mănăstirii: curățenia în camere, la locul de luat masa, ștersul meselor după ce ni s-a servit mâncarea făcută cu atâta dragoste, spălarea și aranjarea veselei. Aceste activități ne învață să fim responsabili, harnici și mulțumitori pentru ceea ce primim de la Dumnezeu prin ajutorul maicilor, ne pregătesc pentru momentul în care ne vom descurca singuri în viață.
Pe lângă acestea, mănăstirea ne oferă minunate prilejuri de relaxare tinerească plăcută și distractivă. Noi, copiii, suntem încurajați să participăm la activități foarte frumoase de dezvoltare personală, în care ne sunt descoperite și fructificate talentele, aptitudinile, înclinațiile naturale: tabere pe culmile munților, ieșiri cu sania, cu schiurile, în vremea iernii, învățarea pașilor de dans sportiv, interpretarea de roluri prin mici scenete de teatru, învățarea unui instrument muzical. Fiecare copil este o stea care se cuvine să lumineze universul cu propria strălucire.
Educația noastră este una dintre preocupările constante ale maicilor. Multe din ele, absolvente de facultăți, diverse specializări, ne îndrumă în învățare și în realizarea temelor. Pe perioada școlii on-line (anii 2020, 2021), ele ne-au fost de mare ajutor, ținând legătura cu profesorii și explicându-ne ceea ce nu înțelegeam sau ajutându-ne să ne familiarizăm cu partea tehnică, adecvată predării învățării on-line. Cu ajutorul lor, copii ajunși la o vârstă mică la Piatra, astăzi sub absolvenți de liceu și de facultate. O dată ce terminăm cele opt clase în Piatra, maicile de veghează și ne sprijină, în continuare, la liceele unde ajungem să învățăm sau chiar și la facultate. Prin reguli, disciplină, seriozitate și muncă, îmbinate cu rugăciune, cu răbdare, cu bucurie, cu luciditate, cu discernământ, cu nețărmurită dragoste, maicile împlinesc cuvântul Sf. Ioan: „Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el.(Ioan 4,16)”
Pentru noi, copiii, pot spune cu tărie, că maicile de Piatra sunt precum niște candele de lumină, precum o familie iubitoare, pentru că ne-au ridicat, împreună cu părinții noștri, la nivele superioare de pregătire personală și de înțelegere a lumii și a vieții; ele ne îndrumă să devenim ceea ce dorim în viață, ne sunt modele în a-L slăvi pe Dumnezeu, a-I urma Domnului Hristos prin slujirea și dragostea față de aproapele. „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.”(Matei 5,16)
Eu și frații mei Andrei, Parascheva, Grigorie, Maria, și Spiridon vă mulțumim din tot sufletul pentru tot sprijinul și pentru toată bunătatea oferită! Ajutorul dumneavoastră rămâne pururea în cartea vieții noastre precum o lumină călăuzitoare în momentele dificile și o binecuvântare cerească! Primiți recunoștința noastră profundă și sinceră! Bunul și Preamilostivul Dumnezeu să vă răsplătească din plin dragostea cu care ați făcut ca Piatra să devină Lumină!
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Femeia creștină- resursă permanentă de iubire, înţelegere şi iertare
- Felicitări, părinte Ionuţ Iancu Buda! La Chiuza s-a auzit Trâmbița Îngerilor, la a II-a ediție a concursului de bătut toaca
- Copiii din Piatra Fântânele – în Lumină!
- Farmecul și bogățiile toamnei, marcate la Școala Gimnazială Piatra Fântânele
- O stare de pace
Adaugă comentariu nou